Tgrt Haber
27 Haziran 2021 10:21

Ambalaj atıklarının kontrolünde yeni dönem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile tüm ambalaj atıklarının Sıfır Atık Yönetmeliği hükümleri esas alınarak, sıfır atık yönetim sistemi dahilinde toplanacağını bildirdi.

Ambalaj atıklarının kontrolünde yeni dönem
ambalaj atığı,

Türkiye'nin geri dönüşüm altyapısının gelişiminde büyük rol oynayan ambalaj atıkları mevzuatı yenilendi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sürdürülebilir çevrenin korunması ve geliştirilmesi amacıyla düzenlenen Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği ile plastik poşet kullanımının azaltılması, ambalajların geri dönüşümü, geri kazanım hedefleri ve depozito uygulamasına dair esaslar belirlendi.

Yönetmeliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, tüm ambalaj atıklarının sıfır atık yönetim sistemi dahilinde toplanacağını, geri kazanılabilir nitelikli ambalaj atıklarının ise düzenli depolama tesislerine gönderilemeyeceğini ifade etti.

“Çevrenin korunması ve koruma çalışmalarının geliştirilmesi ana amacı ile düzenlenen yeni mevzuatın hayırlı olmasını diliyorum” diyen Bakan Kurum, “Yönetmelik ile ambalaj ve ambalaj atıklarının yönetiminden sorumlu kişi veya kuruluşlar, bunların çevreye zararlı olabilecek etkilerinin azaltılması için gerekli tedbirleri almakla ve atık yönetiminden kaynaklanan her türlü çevresel zararın giderilmesi hususunda sorumlu olacak” dedi.

1 OCAK’TAN İTİBAREN UYGULANACAK

Ambalajın ve ambalaj atığının üretiminden tasarımına, pazarlanmasından dağıtımına, yeniden kullanıma alınmasından geri kazanımına kadar tüm süreçlerde temiz ürün ve teknolojilerin geliştirilerek çevresel risklerin azaltılmasına yönelik önleme faaliyetleri uygulanacağını da aktaran Kurum, 1 Ocak 2022 itibarıyla uygulanmaya başlayacak depozito sistemi ile içecekler öncelikli olmak üzere belirlenecek diğer ambalajlı ürünler depozito yönetim sistemi kapsamına alınacak. değerlendirmesini yaptı.

4 AYDA 51 MİLYON DOLARLIK PLASTİK ATIK İTHALATI

Öte yandan çevre kirliliğinde başı çeken plastik atıklar konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yanı sıra birçok kurum ve kuruluş bu yönde çalışmalar yürütüyor. Türkiye'de, geçen yıl 72,3 milyon dolarlık etilen polimer grubundaki plastik atık ithalatı gerçekleştirilirken, bu yılın ilk 4 ayında tutar 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 135 artarak 51,2 milyon dolara ulaştığı açıklanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...