Tgrt Haber
13 Aralık 2021 07:23

Yeni asgari ücrette geri sayım: Bu hafta belli olacak

Asgari ücrette düğüm çözülüyor. Doğrudan yaklaşık 7 milyon asgari ücretliyi, dolaylı olarak herkesi ilgilendiren asgari ücret, bu hafta yapılacak son toplantıda belli olacak.

Yeni asgari ücrette geri sayım: Bu hafta belli olacak
asgari ücret,asgari geçim indirimi,asgari ücret 2022,AGİ,vergi

Asgari ücret, yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan herkesi ise dolaylı olarak ilgilendiriyor. Bu hafta yapılacak son toplantı ile asgari ücret rakamı belli olacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, ilk toplantısını 1 Aralık’ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleştirdi. Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ise ikinci toplantıya ev sahipliği yaptı. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonunda (TİSK) yapılan üçüncü toplantıda da asgari ücretin ne kadar olacağı ile ilgili bir sonuca varılamayınca karar son toplantıya kaldı. Milyonlarca çalışan ve aileleri, son toplantıdan gelecek haberi bekliyor.

İŞÇİ VE İŞVEREN TEMSİLCİLERİNDEN İLK ASGARİ ÜCRET RAKAMLARI

Asgari ücretin ne kadar olacağı konusunda kamuoyunda öngörülen rakamlar tartışılırken, taraflardan dördüncü toplantı öncesi ilk rakamlar gelmişti. TÜİK’in açıkladığı resmî enflasyon olan yüzde 21 zammın üzerine neler yapılabileceğini çalıştıklarını belirten işveren temsilcisi TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, 3.500 TL’yi geçtiklerini söylerken, işçi kesimini temsil eden TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ise işçinin kırmızı çizgisinin 4 bin lira olduğunu belirtmişti.

VEDAT BİLGİN: ASGARİ ÜCRETTE CİDDİ ARTIŞ OLACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ise önceki gün katıldığı Meclis Genel Kurulundaki bütçe görüşmelerinde asgari ücrette ciddi bir artış yaparak toplumun beklentisini karşılayacaklarını belirterek beklentileri yükseltti.

ASGARİ ÜCRETTE VERGİ İNDİRİMİ

Asgari ücret ile çalışan kesimin maaşından kesilen vergiler de tartışılan konulardan biri. Asgari ücrette vergi indirimi de masada tartışılırken şu anki sistemde çalışanlar yüzde 15 gelir vergisi, yüzde 14 SGK primi, yüzde 0,759 damga vergisi ve yüzde 1 işsizlik sigortası primi ödüyor. Asgari ücretli işçiden yapılan kesintilerin toplam tutarı 750 lirayı geçiyor. İşveren ise asgari ücrette, yüzde 2 işveren işsizlik sigorta primi ve ek olarak yüzde 15,5 SGK primi işveren payı ödüyor.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (AGİ) NE KADAR OLACAK?

İşveren veya işçi için herhangi bir kalemde uygulanacak olası vergi indirimi asgari ücreti doğrudan artıracak. Ayrıca, Asgari Geçim İndirimi (AGİ), genel sağlık sigortası primlerini kendi ödeyenlerin ödemeleri, işsizlik maaşı, isteğe bağlı sigortalı olacakların ödeyecekleri aylık primler, askerlik ve doğum borçlanmalarının tutarı da asgari ücretin artmasıyla yükselecek.

Asgari ücrete 2021 yılında yüzde 21,56 zam yapılmıştı. Şu anda asgari ücret brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak uygulanıyor. En düşük Asgari Geçim İndirimi AGİ ise 268,31 TL olarak ödeniyor.

2021 AGİ TABLOSU

  • Bekar 268,31TL
  • Evli eşi çalışmayan 321,98 TL
  • Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 362,22 TL
  • Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 402,47 TL
  • Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 456,13 TL
  • Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 456,13 TL
  • Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 456,13 TL
  • Evli eşi çalışan 268,31 TL
  • Evli eşi çalışan 1 çocuklu 308,55 TL
  • Evli eşi çalışan 2 çocuklu 348,80 TL
  • Evli eşi çalışan 3 çocuklu 402,47 TL
  • Evli eşi çalışan 4 çocuklu 429,30 TL
  • Evli eşi çalışan 5 çocuklu 456,13 TL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...