Tgrt Haber
16 Aralık 2021 17:38

Asgari ücret gelir vergisi ne kadar, damga vergisi kaç TL? Asgari ücret vergi kesintisi ne kadar?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2022 asgari ücret açıklaması yaparken gelir ve damga vergisini kaldırdıklarını duyurdu. Erdoğan’ın açıklamalarının ardından '' Asgari ücret gelir vergisi ne kadar? Asgari ücret damga vergisi kaç TL?'' soruları merak konusu oldu.

Asgari ücret gelir vergisi ne kadar, damga vergisi kaç TL? Asgari ücret vergi kesintisi ne kadar?
asgari ücret,,2022 asgari ücret,,gelir vergisi,,damga vergisi,

Asgari Ücret Belirleme Komisyon bugün son toplantısını gerçekleştirdi. 7 milyonu aşkın çalışanı ilgilendiren 2022 asgari ücret belli oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 asgari ücret rakamını açıkladı. Erdoğan asgari ücretten damga ve gelir vergisi kaldırıldı. Vatandaşlar gelir ve damga vergisi hakkında araştırma yapmaya başladı. 

ASGARİ ÜCRET GELİR VERGİSİ NE DEMEK? 

Asgari ücret gelir vergisi, işveren tarafından işçi için devlete ödenen kısımdır. Bu miktar, net rakam içerisinde dahil olmamakla birlikte brüt gider içinde hesaplanır. Peki, Asgari ücret gelir vergisi ne kadar? 

Asgari ücret görüşmeleri devam ederken vergi muafiyeti en çok tartışılan konulardan biri olmuştu. Asgari Ücret Tespit Komisyonunun mutabık kalınmasının ardından belirlenen rakam Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. Erdoğan ''Vergiden muaf tutulması tartışmaları yaşanmıştır. Bu özlemi de hayata geçiriyoruz. Yılbaşı itibariyle gelir vergisi ve damga vergisini asgari ücretten kaldırıyoruz. 450 TL'lik yüksek işveren kesimini, kurtarmış oluyoruz'' dedi. 

Net asgari ücret gider kalemlerinden birisi olan gelir vergisi, brüt miktar üzerinden yüzde 15 ile kesintiye uğramakta ve işçi tarafından ödenir. 2021 asgari ücretten yüzde 15 gelir vergisi alınıyordu. 

Asgari ücret gelir vergisi ne kadar, damga vergisi kaç TL? Asgari ücret vergi kesintisi ne kadar?

DAMGA VERGİSİ NE KADAR? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret tutarını açıklamasıyla birlikte artık asgari ücretten gelir ve damga vergisinin alınmayacağını 450 liralık bir avantaj sağlayacağı müjdesini verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı basın açıklamasında ''2022 yılı asgari ücreti Brüt, 5004 TL, Net 4253,4 TL olarak belirlendi. Tarihi bir adım atılarak asgari ücretliler üzerindeki gelir vergisi ve damga vergisi yükü kaldırıldı. Net asgari ücrette bir önceki yıla göre % 50,5’in üzerinde artış yapıldı. 2022 yılı asgari ücreti, hem işçimizi memnun edecek hem de istihdamı koruyacak, üretim sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlendi'' ifadelerine yer verildi. İşte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayınlanan 2022 yılı asgari ücret net brüt ve işverene maliyeti:

2022 yılı asgari ücret:

  • Asgari ücret brüt: 5.004,00 TL
  • SGK primi %14: 700,56 TL
  • İşsizlik sigorta primi %1: 50,04
  • Kesintiler toplamı: 750,60 TL
  • Net Asgari ücret: 4.253.40 TL

İşverene maliyeti: 

  • SGK Primi %15,5 (İşveren payı): 775,62 TL
  • İşveren işsizlik sigorta primi %2: 100.08 TL
  • İşverene toplam maliyeti: 5.879.70 TL

Çalışanın; bekar, evli eşinin çalışıp çalışmaması ve çocuk sayısına göre alacağı AGİ de arttı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...