Tgrt Haber

Yaklaşık 7 milyon çalışanın gözü ikinci toplantıda: Asgari ücret ne kadar olacak?

07 Aralık 2021 07:50
Yaklaşık 7 milyon çalışanın gözü ikinci toplantıda: Asgari ücret ne kadar olacak?
asgari ücret,ekonomi,asgari ücret zammı

Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinde ikinci toplantı bugün yapılacak. İşçi, işveren ve hükûmet temsilcilerinden oluşan komisyon 2022 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için pazarlık yapacak.

Asgari ücret toplantılarının ilki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in başkanlığında 1 Aralık’ta bakanlıkta yapılmıştı. Yaklaşık 7 milyon çalışanı ilgilendiren toplantı için komisyon bu kez Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonunun (TÜRK-İŞ) ev sahipliğinde saat 14.00’te toplanacak. Toplantıda ekonomideki gelişmeler konuşulacak.

ZAM İÇİN KRİTİK VERİLER PAYLAŞILACAK

Ticaret ile Hazine ve Maliye bakanlıkları temsilcileri toplantıda ekonomik verileri paylaşacak. İlk toplantıda gündeme gelen üç işçi konfederasyonunun ortaklaşa açıkladığı talepleri TÜRK-İŞ’in, yeniden dile getirmesi bekleniyor.

İŞÇİ KONFEDERASYONALRININ ASGARİ ÜCRET TALEPLERİ

  • Asgari ücretin net olarak açıklanması
  • Asgari ücretten yapılacak vergi, sosyal güvenlik gibi kesintilerin net tutarın üzerine ilave edilmesi
  • Asgari ücretin yıl boyunca açıklanan net ücretin altına düşmemesi
  • Asgari Geçim İndiriminin (AGİ) işçinin medeni durumuna göre ayrıca ilave edilmesi
  • Tüm ücretlerin asgari ücrete tekabül eden kısmının vergiden muaf olması

Bugün yapılacak ikinci toplantının ardından komisyon üçüncü görüşmesini TİSK’in ev sahipliğinde Perşembe günü gerçekleştirecek.

Yaklaşık 7 milyon çalışanın gözü ikinci toplantıda: Asgari ücret ne kadar olacak?

ERDOĞAN’DAN ASGARİ ÜCRET MESAJI

Katar ziyareti öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Asgari ücret noktasında inşallah en uygununu, en ideal olanını masaya yatırarak nihai kararımızı vereceğiz. Kesinlikle bu noktada işçimizi zora sokmayacağız.” dedi.

İşçiyi kesinlikle zora sokmayacaklarının altını çizen Erdoğan, “Asgari ücret noktasında da inşallah en uygununu, en ideal olanını gerek brüt gerek net, masaya yatırarak nihai kararımızı vereceğiz. Bu nihai kararla birlikte de temenni ediyorum ki sadece işçi kesiminin buradaki memnuniyeti değil, iş verenin de bu alınan kararla memnun olması lazım. Çünkü hep söylüyoruz ya yatırım, istihdam, üretim, ihracat, büyüme... Şimdi bizim burada hem işçinin emeğine, iş verenin de bu noktadaki yatırım gücüne ihtiyacımız var. Bu iki gücün ayakta durması bizim için büyük önem arz ediyor. İnşallah sadece bu dönemde alınacak karar değil, bir de önümüzdeki yıl seçim öncesi alınacak olan karar da var. Bütün bunları düşünerek bir karar vereceğiz. Bu kararla beraber yolumuza devam edeceğiz” diye konuştu.

MEMUR MAAŞINA YÜZDE 30-35 ZAM

Öte yandan memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 ile 35 arasında değişen kümülatif artış oranlarıyla enflasyon farklarından oluşan zam yapılacak. 3600 ek gösterge meselesi vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi hâline getirildi. Dört milyon memur ve iki milyondan fazla memur emeklisinin, 2022 ve 2023’teki mali ve sosyal haklarını belirleyen 6.Dönem Toplu Sözleşme görüşmelerinde önemli kazanımlara imza atıldı. Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30 - yüzde 35 arasında değişen kümülatif artış oranları ile enflasyon farklarından oluşan zam yapıldı. 3600 ek gösterge meselesi vaat olmaktan çıkarılarak toplu sözleşme maddesi hâline getirildi.

AK PARTİ’DEN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari ücret ile ilgili açıklama yapan Numan Kurtulmuş, “Memura verilen zamma ilave olarak Türkiye'de şu anda devam eden asgari ücret görüşmelerinin sonunda, bu anlamda milletimizin asgari ücretlerini de hakkaniyet seviyesinde bir asgari ücret olarak belirleyecek ve kamuoyuyla paylaşacağız” şeklide konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...