Tgrt Haber
11 Haziran 2022 10:25 - Güncelleme : 11 Haziran 2022 11:12

Özel sektör maaşları artırdı, Erdoğan'ın sözü umut oldu: Asgari ücretli ve emekli zam bekliyor

Enflasyon yüzde 75'e dayanınca ücretler eridi. Memur ve emekliler temmuzda zam alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Çalışanları enflasyona ezdirmeyiz" sözüyle umutlanan asgari ücretliler de ara zam bekliyor. Bazı şirketler, personeline yüzde 30-40 zammı açıklarken emekliler de yüzde 50 zam bekliyor.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Asgari ücretli temmuzda artış bekliyor, bazı şirketler de zam çalışmasına başladı
asgari ücret,maaş,zam,enflasyon
Asgari ücretli temmuzda artış bekliyor, bazı şirketler de zam çalışmasına başladı

Alım gücü enflasyondaki hızlı artış nedeniyle erirken çalışanlarını enflasyondan korumak isteyen bazı şirketler zam çalışmasına başladı. Çalışanların gelirini doğrudan etkiyen asgari ücrette de ara zam beklentisi yükseldi.

YÜKSEK ENFLASYONA KARŞI ZAM BEKLENTİSİ

Yüksek enflasyonun erittiği ücretlerde artış beklentisi arttı. Temmuz ayında maaş zammı dönemi olan memurlar, SGK kapsamındaki bütün emekliler ile memur emeklileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz” sözünden sonra ilk altı ayda gerçekleşecek enflasyonun üzerinde zam beklentisine girdi.

Bununla birlikte martta gündeme gelen ve temmuz ayında ‘asgari ücrete ara zam’ çalışmaları da gündemdeki yerini koruyor. Bunların yanı sıra ara zam çalışmaları özel sektörde de arttı. Birçok şirket çalışanlarının enflasyon karşısında eriyen ücretlerini dengelemek için yılın ilk altı ayının ortasına geldiğimiz bugünlerde ‘refah payı’ ya da ‘ara zam’ adı altında çalışmalar yapmaya başladı. Şirketlerin bazıları kayıpları telafi etmek için mayıs ayından itibaren hazırlıklarını yaptı ve haziranda maaşlara zam yaptı. Birçok sektörde firmaların çalışanlarına yüzde 15 ile yüzde 40 arasında zam yapması bekleniyor. Temmuz ayında artması muhtemel olan asgari ücret, özel sektördeki maaşların da en az asgari ücretteki artış oranı kadar yukarı taşınmasını gündeme getirecek.

VERGİ TEŞVİKİ TALEBİ

Çalışanlarının maaşlarına zam yapmak isteyen fakat rekabetçilik nedeniyle artış konusunda zorlanan iş dünyası temsilcileri ve şirketler de “Her işveren çalışanının mutlu olmasını ister. Ancak enflasyonist ortamda şirketler de zorlanıyor. Devlet, çalışanına zam yapması kaydıyla özel sektöre teşvik verebilir. Tabii bu teşvikin, amaca uygun olup olmadığını sıkı takibi şartıyla. Böyle bir adım şirketleri zam konusunda teşvik eder” görüşü dile getiriliyor.

Refaha ilişkin açıklamasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal yardım şemsiyesinin genişletileceğini, refaha ilişkin açıklamasında bütün çalışanların durumlarının gözden geçirileceğini ve hiçbir vatandaşın enflasyona ezdirilmeyeceğini ifade etmişti.

EMEKLİLER DE YÜZDE 50 BEKLİYOR

Bağ-Kur ve SSK emeklileri de geçmiş 6 ayda gerçekleşen enflasyon oranı kadar zam alıyor. Geride kalan 5 aylık süreçte oluşan ortalama enflasyon rakamı yüzde 35,6 seviyesinde. Haziran ayı enflasyonunun yüzde 4 civarında gerçekleşmesi hâlinde SSK ve Bağ-Kur emeklileri en az yüzde 40 zam alacak. Cumhurbaşkanı’nın “vatandaşları enflasyona ezdirmeyeceğiz” taahhüdüne paralel olarak bu kapsamdaki emeklilerin en düşük zam beklentisi yüzde 50 civarında. Memur ve memur emeklileri de yüzde 4 zamma ilave olarak altı ayda gerçekleşen enflasyon kadar fark aldığı için bu kesimin alacağı zam en az yüzde 45’i bulacak. Bunun üzerine ne kadar refah payı ekleneceği de merak konusu. Öte yandan Ocak 2022 zammı döneminde en düşük emekli maaşı 2.500 liraya çıkarılmıştı. Bu miktarda da artış bekleniyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...