Tgrt Haber

Avrupa Birliği'nden ürün yasağı! Ormanda tahribat oluşturduğu için üretimine kısıtlama gelecek ürünler neler?

18 Kasım 2021 12:00
Avrupa Birliği'nden ürün yasağı! Ormanda tahribat oluşturduğu için üretimine kısıtlama gelecek ürünler neler?
AB,yasak,ürün,orman,çevre

Avrupa Birliği, ormanlara zarar veren ve üretimi sebebiyle ormanlarda tahribat oluşturan ürünlerin üretimine kısıtlama getireceğini açıkladı. Avrupa Yeşil Mukabatı kapsamında hazırlanan "toprak stratejisi, ormansızlaşma ve atık yönetimi" düzenlemesi Brüksel'de tanıtıldı. Peki, Avrupa Birliği hangi ürünlere kısıtlama getirecek? Haberimizde...

Avrupa Birliği, ormanlık alanların zarar görmesine sebep olan ve üretiminde orman tahribatı oluşturan ürünlere kısıtlama getirmeye hazırlanıyor. AB Komisyonu Kıdemli Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve AB Komisyonu üyesi Virginijus Sinkevicius, düzenlenen basın toplantısında; Avrupa Yeşil Mukabatı sebebiyle hazırlanan "toprak stratejisi, ormansızlaşma ve atık yönetimini" kapsayan düzenleme paketi Brüksel'de tanıtıldı. Bu pakette, Avrupa Birliği piyasalarında satılacak ürünlerin bundan sonrasında ormanlara zarar vermemesi hedefleniyor. Peki, hangi ürünlere kısıtlama getirilecek? Avrupa Birliği hangi ürünlerin üretimine "dur" diyecek? Haberimizde! 

AVRUPA BİRLİĞİ'NİN ÜRETİMİNE KISITLAMA GETİRECEĞİ ÜRÜNLER

Avrupa Birliği piyasalarında satılan ve orman tahribatına sebep olan ürünlerin üretimine kısıtlama getiriliyor.  Avrupa Birliği ülkelerinde yer alan soya, sığır eti, palmiye yağı, tahta, kakao ve kahve, deri, çikolata ve mobilya gibi ürünlerin orman tahribatına zarar vermesini engellemek için bu ürünlerin üretimine belli başlı şartlar konulacak ve kısıtlama getirilecek. Bu ürünleri, Avrupa Birliği piyasalarına getiren markaların ve şirketlerin kurallara uyması için son derece sıkı tedbirler alınacak. 

Avrupa Birliği'nden ürün yasağı! Ormanda tahribat oluşturduğu için üretimine kısıtlama gelecek ürünler neler?

ÜRETİMLER DENETLECEK!

Piyasada, bu ürünlerin üretildiği arazilerin lokasyonları sık sık denetlenecek. Avrupa Birliği Komisyonu, bu ürünleri üreten ülkeleri ayrı ayrı sınıflandıracak ve atık yönetimine ilişkin teklife göre, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin fakir ülkelere atık göndermesine de bir anlamda ambargo konmuş olacak; atık gönderimi sınırılandırılacak. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin plastik ve metal gibi çeşitli atıkları, OECD üyesi olmayan ülkelere göndermesine kısıtlama getirilecek. Alınan yeni kararlarla birlikte, bu ülkelere gönderilecek atıklar yalnızca, gönderilen ülkenin, atığı sürdürülebilir biçimde yönetecek imkanı olması halinde izin verilecek ve gönderilen atıklar denetlenecek. Atıkların, gönderilen ülkelerde çevre sorunlarına neden olması halinde atıkların gönderimi geçici olarak engellenecek. Avrupa Birliği dışına atık ihraç eden tüm şirketler, bu atıkları alan tesislerin çevreye duyarlı biçimde ve zarar vermeden faaliyet gösterdiğini belgeleyecek. Toprak stratejisine, göre toprağın daha sağlıklı olmasına yönelik çeşitli tedbirler de uygulanacak ve düzenli olarak denetlenmeye de devam edecek. Söz konusu düzenlemelerin yürürlüğe girmesi için Avrupa Parlamentosu'nun ve de AB'ye üye ülkelerin onayı gerekiyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...