Tgrt Haber

Marketlerde güncel ayçiçek yağı fiyatları ne kadar? Stok iddialarına Bakanlıktan açıklama geldi

06 Mart 2022 14:02 - Güncelleme : 06 Mart 2022 15:42
Marketlerde güncel ayçiçek yağı fiyatları ne kadar? Stok iddialarına Bakanlıktan açıklama geldi

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile ayçiçek yağı tedariğinde yaşanabilecek sorunlarla ilgili stok ve fahiş fiyat iddiaları sosyal medyanın gündemine oturdu. Yeni atanan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, iddialara açıklık getirdi. Kirişçi, ayçiçek yağında yeterli stokun olduğunu söyledi. Vatandaşların marketlere akın ettiği ayçiçek yağının güncel fiyatlarını sizin için derledik. İşte ayçiçek yağının marketlerdeki fiyatları...

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali girişiminde 11. güne girilirken iki ülkenin ticareti durma noktasına geldi. Rusya’ya karşı yaptırımlar art arda açıklanırken, Ukrayna’nın ekonomisini iyice yıpratmak için ticaret gemilerinin çıkışına izin vermeyen Rusya, Azak Denizi üzerinde Türkiye’ye yağ taşımakta olan yaklaşık 15 gemiyi engelledi.

Yaşanan gelişmelerden sonra sosyal medyada ayçiçek yağı stoklarının azaldığı ve fiyatların büyük bir oranda artacağına ilişkin iddialar tedirginliğe neden oldu.

Stok iddialarına ilişkin yeni atanan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi açıklamalarda bulundu.

Bakan Kirişci, bazı basın yayın kuruluşlarında ve sosyal medyada Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin gıda piyasalarında arz eksikliğine yol açarak ayçiçek yağı gibi temel gıda ürünlerinde yeterli stok bulunmadığı ve bu nedenle piyasa fiyatlarının arttığı bilgilerinin gerçeği yansıtmayan spekülasyonlar olduğunu söyledi.

“GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILDI"

Türkiye’de ayçiçeği üretiminde son yıllarda önemli artışlar yaşandığını belirten Kirişci, “Toplam ayçiçeği üretimimiz 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17 artmıştır. Ayçiçeği üretimindeki son yıllardaki artışa rağmen yurt içindeki tüketimin artması ve pandemi koşullarında artan talep nedeniyle ihtiyacımızın bir kısmı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan son gelişmeler yakından takip edilmekte olup, bitkisel yağ arzında sorun yaşanmaması için her türlü tedbir alınmaktadır. Bu kapsamda alternatif ülkeler ve alternatif yağ çeşitleri için gerekli çalışmalar yapılmış, ayrıca ayçiçeği yağ ihracatı da durdurularak, mevcut stokların yurtiçi tüketimi karşılayacak şekilde yönetilmesi sağlanmıştır” ifadelerini kullandı.

“FİYATLAR DAHA DA ARTABİLİR”

Bursa Yemek Sanayicileri Derneği (BUYSAD) Başkanı Coşkun Dönmez, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin, bu iki ülkeden hububat ve ay çekirdeği ithal eden Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğinden endişeli olduklarını dile getirdi. Kendi ölçümledikleri gıda enflasyonunun 1 Ocak'tan bu yana yüzde 18 arttığını ifade eden Dönmez, fiyatların daha da artması tehlikesi olduğuna işaret etti.

Öte yandan 2020-2021 sezonunda ayçiçeği ithalatının yüzde 50,6'sı Rusya'dan, yüzde 14,6'sı ise Ukrayna'dan gerçekleştirilmişti.

SIVI YAĞDA GÜMRÜK VERGİSİ SIFIRLANDI

Rusya Ukrayna savaşı nedeniyle ayçiçeği yağı tedariklerinde meydana gelebilecek sorunlara karşı yeni kararlar alındı. Ayçiçek yağının ikamesi olabilecek aspir yağı, kanola yağı, soya yağı, mısır ve palm yağında gümrük vergisinin sıfırlanmasına karar verildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayınlanan karar ile birlikte savaş durumunda yağlı tohum ve bitkisel yağ tedarikinde yaşanacak sorunlarının önüne geçilmesi ve fiyat istikrarının sağlanması hedefleniyor.

TARIM KREDİ MARKET ÜRÜN FİYATLARI

Piyasada 120-130 TL aralığında satışa sunulan 5 litrelik sıvı ayçiçek yağı, TMO ürün satış noktalarında 92.5 TL’den satışa sunuldu ve en yaygın zincir marketlerin fiyatlarının ise Toprak Mahsulleri Ofisi'ne göre yüzde 15-20 civarında daha yüksek olduğu saptandı.

ŞOK GÜNCEL AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI

  • Evin 5 litre ayçiçek yağı 128,95 Türk lirası
  • Evin 2 litre ayçiçek yağı 54,95 Türk lirası
  • Evin 1 litre ayçiçek yağı 28,95 Türk lirası

A101 GÜNCEL AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI

  • Yudum Ayçiçek Yağı 1 litre 30,90 Türk lirası
  • Yudum Ayçiçek Yağı 2 litre 74,90 Türk lirası
  • Yudum Ayçiçek Yağı 3 litre 96,50 Türk lirası
  • Vera 1 litre ayçiçek yağı 29,00 Türk lirası
  • Vera 2 litre ayçiçek yağı 55,00 Türk lirası

BİM GÜNCEL AYÇİÇEK YAĞI FİYATLARI

  • Sole 5 litre ayçiçek yağı 109,90 Türk lirası
  • Sole 2 litre ayçiçek yağı 45,90 Türk lirası
  • Sole 1 litre ayçiçek yağı 23,90 Türk lirası
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...