Tgrt Haber
20 Temmuz 2021 11:23

Bayramda pastırma ve sucuğa baharat zammı

Pastırma ve sucuğu ile ünlü Kayseri’de Kurban Bayramı öncesinde baharat fiyatları arttı. Baharatçı Kaya Eldek, “Baharat fiyatlarında bu sene yüzde 10’luk bir artış var” dedi.

Bayramda pastırma ve sucuğa baharat zammı
sucuk,pastırma,kurban bayramı

Kurban Bayramı’nda etlerini pastırma ve sucuk olarak değerlendirmek isteyenler kasapların yolunu tuttu. Ancak vatandaşlar baharat fiyatlarının artmasından dolayı pastırma ve sucuğa gelen yüzde 10’luk zammı duyunca şaşırdı.

Kayseri’de her sene yapılan ev yapımı sucuk ve pastırmada kullanılan baharatlara bayram öncesinde zam geldi. Bütün ürünlerde olduğu gibi baharat fiyatlarına da küçük miktarda da olsa zam geldiğini söyleyen baharatçı Kaya Eldek, evlerde senede bir kez yapılan sucukta kullanılacak malzemelerin kaliteli ve güvenilir yerlerden temin edilmesi gerektiğini söyledi.

Bayramda pastırma ve sucuğa baharat zammı

‘KALİTELİ ÜRÜN KULLANIN’ UYARISI

Eldek, “Ürünlerimizin fiyatlarında geçen seneye oranla yüzde 10’luk bir artış var. Her şeyde olduğu gibi bizde de ufak bir artış mevcut. Biberin kalitesine göre ürün fiyatları değişiyor. 10 kilogram bir sucuk malzemesinin fiyatı 40 TL ile 55 TL arasında değişiyor. Bağırsakların da metresi 1 TL’den 2,5 TL’ye kadar çıkabiliyor. Biz tabii ki her zaman müşterilerimize en iyisini öneririz. Çünkü etimiz kıymetli, kurban senede bir kere yapılıyor. Bu sucuğu da senede bir kere yapıyoruz. Senede bir kez yaptığımız sucuğu da ağız tadı ile yememiz gerekiyor. Havalar çok sıcak. Dolayısıyla sucuğumuzu çok güzel yerlerde kurutmamız lazım. Serin, gölge ve güneş görmeyen yerlerde kurutmamız lazım. Müşterilerimizden de tek ricamız en kaliteli, beğendikleri ve güvendikleri baharatçılardan baharat almaları.”

Bayramda pastırma ve sucuğa baharat zammı

İYİ SUCUK NASIL YAPILIR? İŞTE USTASINDAN TARİFİ

Eldek, yapılacak sucuğun miktarına göre alınacak malzemelerin de iyi ayarlanması gerektiğini söyleyerek, “10 kilogramlık orta acılı sucuk baharatının tarifi; 500 gram tatlı Nazilli biberi, 200 gram acı Maraş biberi, 100 gram kimyon, 100 gram 7 türlü karışık baharat ve 180 gram tuz konması gerekiyor. Vatandaşlarımız bu tarife göre kendileri ayarlayarak düşük ya da fazla miktarda baharat ayarlayabilirler. Bu saymış olduğumuz tarif toplamda 45 TL’den başlıyor, 55 TL’ye kadar çıkabiliyor. 10 kilogramlık sucuğun bağırsağı için de 1. sınıf alırlarsa 50 TL, en alt sınıftan alırlar ise 20 TL’ye kadar düşüyor” ifadelerini kullandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...