Tgrt Haber
01 Temmuz 2022 12:25 - Güncelleme : 01 Temmuz 2022 12:54

Sermaye kontrolü itirazlarına cevap verdi: BDDK Başkanından doları sarsan kararla ilgili açıklama

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, geçen hafta düzenlemeye gidilen ticari krediler ile ilgili tartışmalara cevap verdi. Kredileri ekonomiye katkı sağlayacak alanlara yönlendirdiklerini ve ihtiyacı olmayan şirketlerin de döviz aldığını gördüklerini belirten Akben, “Düzenlemenin sermaye kontrolü ile alakası yok” dedi.

Sermaye kontrolü itirazlarına cevap verdi: BDDK Başkanından doları sarsan kararla ilgili açıklama
BDDK,ticari kredi,döviz

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ticari krediler ile ilgili geçen hafta düzenlemeye gitti. Buna göre alınan kararla döviz varlıkları 15 milyon lirayı aşan şirketlere kredi kullandırım sınırlaması getirildi. Kamuoyuna duyurulmasından itibaren alınan karar yoğun bir şekilde tartışılırken BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları cevapladı.

KREDİYE ERİŞİM İMKANI NASIL?

Kredilerin verimli alanlara yönlendirilmemesinin ve hızlı kredi artışının bazı risklere yol açtığını belirten BDDK Başkanı Akben, “Bu çerçevede istihdama katkı sunan sektörleri desteklemek için biz bunları selektif alanlara katkı sağlasınlar diye buralara yönlendirdik. Kredileri ekonomiye katkı sağlayacak alanlara yönlendirdik” dedi.

'İHTİYACI OLMAYAN ŞİRKETLER'

Kamuoyunda tartışmalara neden olan ticari kredide döviz şartına ilişkin açıklamasında “İhtiyacı olmayan şirketlerin de döviz aldığını gördük” diyen BDDK Başkanı, “Bu düzenlemenin sermaye kontrolü ile alakası yok. Bu finansal istikrarın sağlanması konusunda önem arz ediyor. Bankacılık Kanunu bize bu yetkiyi veriyor” ifadelerini kullandı.

DÖVİZ LİMİTİNDEN ETKİLENEN ŞİRKET SAYISI

Döviz limiti uygulamasının 300’den fazla şirketi kapsadığını belirten ve kararı alırken bazı şartların getirildiğini ifade eden Akben, şartlara da açıklık getirdiği açıklamasında “Bunlar bağımsız denetime tabi şirketler olsun. Bilançodaki değer 15 milyon TL'nin üzerinde döviz karşılığı ifade etsin. Aktif toplamının yüzde 10'undan fazlası hangisi ise bunlar olsun. Bu 3 şartı taşımak zorunda. Bu, şirketler bazında uygulanan bir karar. Şahısları ilgilendiren bir karar değil.” ifadelerini kullandı.

Sermaye kontrolü itirazlarına cevap verdi: BDDK Başkanından doları sarsan kararla ilgili açıklamaBDDK Başkanı Mehmet Ali Akben

ŞİRKETLERİN KREDİYE ERİŞİM ŞİKAYETİ

Kararın iyileştirilmesi gereken yanlarının olacağını açıklayan Akben, “Uygulamayı piyasayı daha rahatlatıcı bir hale getireceğiz. İsteğimiz şu; ucuz TL kredi ile döviz alıp altın alıp bunları pozisyon tutmayın, yatırım yapın, istihdam üretin bu alanlarda kulanın.” dedi.

EKONOMİDE YENİ TEDBİRLER GELECEK Mİ?

İleride ekonomiye yönelik yeni tedbirlerin gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya ise Başkan Akben, “Gerekli gördüğümüz düzenlemeleri yapacağız.” diyerek cevap verdi. Enflasyonla mücadeleye ilişkin mesajında ise 300’ün üzerinde şirketin döviz pozisyon fazlalıkları olduğunu belirten Akben, “15 milyar dolardan fazla bir fazlalık var. Kontrol altına almak döviz kuru ile birebir ilintili.” dedi. Ekonomik tedbirlerin kalıcı olup olmayacağına ilişkin soruya da cevap veren Akben, alınan kararların sürekli devam etmeyeceğini söyledi.

TEDBİRLERİN YATIRIM TALEBİNE ETKİSİ

Ekonomide alınan tedbirlerin yatırımları sekteye uğratmasını beklemediklerini belirten Akben, “Merkez Bankası'nın kur korumalı ürünü tarafında bir hareketlilik, oraya bir akış olduğunu görüyoruz. Büyük taban bu işten memnun.” dedi.

KUR KORUMALI MEVDUATA İLGİ SÜRÜYOR MU?

Kur korumalı mevduattaki son duruma ilişkin de açıklamalarda bulunan ve uygulamada 1 trilyonun üzerinde büyüklüğe ulaşıldığı bilgisini veren Akben, “Bizim aldığımız karar, bu alana destek vermek için yaptığımız bir uygulama değil. Kredilerin yatırıma ve istihdama yönlendirilmesini sağlamak için alınmış bir karar." dedi.

BANKACILIK SEKTÖRÜNE GÖRÜNÜM

Günümüz ekonomi şartlarında bankacılıkta çok yüksek karlılık rakamlarına ulaşılmasının piyasaları ve kamuoyunu olumsuz anlamda etkilediğini belirten BDDK Başkanı Akben, “Bankaların faiz oranının makul seviyede kalması önemli." diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...