Tgrt Haber
08 Mart 2022 16:28 - Güncelleme : 08 Mart 2022 16:36

Benzin ve mazota zam mı geldi? Akaryakıt fiyatlarında son durum ne?

Benzin ve mazot fiyatlarına zam gelecek mi? Benzin fiyatları ne kadar oldu? Rusya-Ukrayna arasında yaşanan savaş sonrasında petrol fiyatları son 14 yılın zirvesine yükselirken en çok merak edilen konuların başında benzin ve mazota zam gelip gelmeyeceği oldu. Krizden benzin fiyatlarının nasıl etkileneceği ve dünya ekonomisinin nasıl değişeceği merak konusu oldu. Peki benzine zam var mı, ne kadar oldu? İşte kriz sonrası güncel benzin ve mazot fiyatları…

Benzin ve mazota zam mı geldi? Akaryakıt fiyatlarında son durum ne?

Benzin ve motorine bir zam daha! Mart ayında benzin ve motorine altıncı kez zam yapıldı. Güne zam haberleriyle başlayan vatandaş benzin ve motorine ne kadar zam yapıldığını merak ediyor. Zam haberleri durdurak bilmezken asıl neden olarak Rusya-Ukrayna savaşı gösteriliyor. Savaşın devam etmesiyle zam haberlerinin de ardı arkası kesilmiyor. Kriz sırasında petrol fiyatları son 7 yılın en yüksek fiyatlarına çıkarak tarihi zirveyi görmüştü. Şimdi ise gelen son dakika haberiyle son 14 yılın zirvesine ulaştı. Peki dünya gündemine oturan savaşın başlamasıyla benzin ve mazot fiyatlarına zam geldi mi, ne kadar geldi? İşte benzin fiyatlarında son durum...

BENZİNE ZAM GELECEK Mİ? BENZİN VE MAZOT FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim son hızıyla tırmanış gösterirken, Rusya Devlet Başkanı Putin, Donetsk ve Luhanks'ın bağımsızlığını tanıdıklarını duyurduktan sonra kararnameyi imzaladı. Gece saatlerinde Rus ordusu, Ukrayna'nın Donetsk ve Luhanks bölgesine hareket etti. Rusya’nın bölgede tansiyonu yükseltecek adımları sonrası altın fiyatları arttı, petrol fiyatları da yükselişe geçti.

Dolar kurunun zirvelere çıkmasıyla birlikte akaryakıt fiyatlarına ardı ardına zam gelmişti. Kur korumalı TL hesabının devreye alınmasıyla birlikte dolar kurundaki düşüş sonrası benzin, motorin ve LPG’ye yapılan zamların geri alınması beklenirken, küresel ölçekli yaşanan olaylar nedeniyle akaryakıt fiyatları biri türlü inmedi. Rusya ve Ukrayna gerginliği neticesinde petrol fiyatları tarihi zirveyi görürken başta benzin ve motorin olmak üzere akaryakıt fiyatları da petrole paralel olarak zamlanmakta.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın Avrupa ülkelerine Rusya'da petrol ithalatını durdurmayı görüştüklerini açıklamasının ardından brent petrol dün sabah itibariyle 14 yılın zirvesini ulaştı. 122,79 dolardan güne başlayan Brent petrolün varil fiyatı, gün içinde 139 doların üzerine çıktı. Daha sonra gerileyerek, yüzde 10,13 artarak 130,08 dolardan işlem gördü.

Rusya-Ukrayna gerilimiyle birlikte artan döviz kuru ve petrol fiyatları akaryakıt ücretlerine de yansıyor. EPGİS, benzin ve motorine bu geceden itibaren yeni zam geleceğini duyurdu.

Benzin ve motorine yine zam geldi. EPGİS'in açıklaması şöyle:

Akaryakıt Ürünlerinde Fiyat Artışı 09/03/2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; Benzinde 1,07 Motorinde 1,59 TL/LT Pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde artış olmuştur.

https://twitter.com/trepgis/status/1501180025927876611

BENZİN VE MOTORİN FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Benzinin litre fiyatına gece yarısından geçerli olmak üzere 1 lira 7 kuruş, motorinin litre fiyatına ise 1 lira 59 kuruş zam geldi.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikasından (EPGİS) alınan bilgiye göre; 

Benzin fiyatları

  • Ankara'da ortalama 19,37 liradan satılan benzinin litre fiyatı 20,44 lira olacak.
  • İstanbul'da benzinin litresi 19,28 liradan 20,35 liraya,
  • İzmir'de 19,39 liradan 20,46 liraya çıkacak.

Motorin fiyatları

  • Ankara'da ortalama 21,31 liradan satılan motorinin litre fiyatı 22,90 lira olacak.
  • İstanbul'da 21,23 liradan 22,82 liraya,
  • İzmir'de 21,31 liradan 22,90 liraya çıkacak.

Bu hesaplama sonucunda dağıtım firmalarınca uygulanan fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösterebiliyor.

PETROL FİYATLARI NE KADAR?

Gerilimin tırmanması ve savaş çanlarının çalınmasıyla birlikte Brent ham petrolünün fiyatı son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.  ABD ve Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne ambargo uygulamaya hazırlandığına ilişkin haberlerin ardından Brent petrolün varil fiyatı 130,89 dolara, WTI ham petrolün varil fiyatı da 130,33 dolara kadar çıkarak Temmuz 2008'den bu yana en yüksek seviyelerini gördü.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...