Tgrt Haber
16 Şubat 2022 13:25 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 13:38

BES kaç yıl zorunlu? BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) devlet katkısı ne zaman çekilebilir?

Sigortalı çalışanlar ve gerekli şartları sağlayan vatandaşlar, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne zorunlu olarak dahil edilmiştir. Sigortanın iptalini sağlamayan vatandaşların maaşına, her ay bir miktar para kesintisi uygulanmaktadır. Son günlerde sık sık gündeme gelmesi ile birlikte, BES'te birikmiş parasını çekmek isteyenler, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin kaç yıl zorunlu olduğunu ve biriken parası ile devlet katkısını ne zaman çekebileceğini araştırmaya başladı. İşte, BES'e dair merak edilen detaylar...

BES kaç yıl zorunlu? BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) devlet katkısı ne zaman çekilebilir?

Bireysel Emeklilik Sistemi'ne kayıtlı olan milyonlarca vatandaş, "BES kaç yıl zorunlu, BES devlet katkısı nasıl çekilir, ne zaman çekilebilir, devlet katkısını çekmek için gereken şartlar nedir?" sorusunun cevabını araştırmaya başladı. Ülkemizde zorunlu Bireysel Emeklilik Sigortası (BES) 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren uygulamaya koyuldu ve 45 yaşın altındaki tüm çalışanların maaşlarından Bİreysel Emeklilik Sistemi primi kesilmeye başladı. İşte, BES'e dair bilinmesi gerekenler...

BES kaç yıl zorunlu? BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) devlet katkısı ne zaman çekilebilir?

BES NEDİR?

Bireysel Emeklilik Sistemi, kısaltılmış hali ile BES, 7 Ekim 2001 yılında yürürlüğe girmiştir. 27 Ekim 2003 yılında ise fiilen uygulanmaya başlanan özel bir emeklilik sistemi olarak bilinmektedir. Çalışma hayatı devam eden kişilerin birikim yapabilmelerini amaçlayan sistem, çalışanların emeklilik döneminde harcayabileceği bir yatırımı hedeflemektedir. 

BES kaç yıl zorunlu? BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) devlet katkısı ne zaman çekilebilir?

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ (BES) KAÇ YIL ZORUNLU?

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde en az 10 yıl kalmanız ve 56 yaşınızı doldurmanız halinde, Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olmaya hak kazanabilirsiniz. Aksi halde, sistemden ayrıldığınız için, devlet katkısında BES içerisinde kaldığınız süreye göre kesinti uygulanmaktadır.

Emekli olduğunuzda ise birikimlerinizi tek seferde toplu şekilde ya da düzenli geri ödeme yapılacak bir planlama ile alabilirsiniz. 

BES kaç yıl zorunlu? BES (Bireysel Emeklilik Sistemi) devlet katkısı ne zaman çekilebilir?

"BES DEVLET KATKISI NASIL ÇEKEBİLİRİM?" DİYENLER İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR 

Devlet katkısının tamamını almak için en temel şart sistemde kalmaktır. 56 yaşınızı doldurduysanız ve BES'te 10 yılı tamamlayıp emekli olduktan sonra parayı alabilirsiniz. Sistemden ayrıldığınız takdirde, devlet katkısında BES içerisinde kaldığınız süreye göre kesinti uygulanır. BES devlet katkısını almak için gerekli şartlar ise şöyledir:

  • BES'e dahil olup 3 yıl sistemde kalmadan çıkmak istemeniz halinde, devlet katkı payı almaya hak kazanamazsınız fakat 3. yılın sonunda devlet katkı payının %15'ini, 6. yılın sonunda devlet katkı payının %35'ini,10. yılın sonunda devlet katkı payının %60'ını, emekliliğe hak kazandığınız takdirde ise devlet katkısının tamamı alabilirsiniz.

  • BES devlet katkı payını almaya hak kazanmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız ya da Mavi Kart sahibi olmanız gerekmektedir. Bunun dışında devlet katkısı alabilmek için başka bir şart gözetilmez. 
  • BES bakiyenizi sorgulamak için, e-Devlet üzerinden ''Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama'' ekranını takip ederek, son 2 yıla ait kazandığınız BES devlet katkısı tutarını öğrenebilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Mehmet Mustafa. BOZBAŞ BAŞ 2 Kasım 2022 22:31

Bes. Kayitim. Var. Anadolu. Hayat. Sigortası. Kayitimn. Yenilenmesi. Birikimin. Ne. Kadar. Olduğunu. Öğrenmek istiyorum

Sonraki Haber Yükleniyor...