Tgrt Haber
21 Aralık 2021 13:32

Dünyanın en bonkör teşvik sistemi: BES'te devlet katkısı yüzde 30'a çıkıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dün verdiği BES’te devlet katkısının yüzde 30’a çıkarılacağı müjdesinden sonra Türkiye Sigorta Birliğinden (TSB) yapılan açıklamada, dünyanın en bonkör teşvik sistemini daha da yukarılara taşıdığını belirtildi. 25 devlet katkısı desteği, 5 puanlık artışla yüzde 30'a çıkıyor.

Dünyanın en bonkör teşvik sistemi: BES'te devlet katkısı yüzde 30'a çıkıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan,BES,Devlet Katkısı,Teşvik sistemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Bireysel emeklilik sistemimizin cazibesini artırmak için devlet katkısı oranını yüzde 5 daha artırarak yüzde 30'a çıkartıyoruz" demişti. Devlet tasarrufları artırmak için birikim hesabı olarak hayata geçirdiği BES'te her 100 lira biriktire 25 lira teşvik veriyordu.

Türkiye Sigorta Birliğinden yapılan açıklamada, ülke tasarruflarının artırılmasında en önemli yöntemlerden biri olan BES’i dünyanın en bonkör teşvik sistemini daha da yukarılara taşıdığını belirtildi. Devlet katı oranının yüzde 25’ten yüzde 30’a çıkarılmasının, sistemde büyüme ivmesini daha fazla artıracağının belirtildiği açıklamada, 5 bin 4 TL brüt asgari ücret tutarı ile bir katılımcının devlet katkısından yararlanacağı yıllık üst limitin de 15 bin 12 TL'ye yükseleceğini ifade edildi.

TSB Başkanı Atilla Benli, “Bireysel emeklilik ve otomatik katılım sözleşmelerine ayrı ayrı devlet katkısı verildiği için hem bireysel emeklilik hem otomatik katılım sözleşmesi olan katılımcılarımızın yararlanabileceği devlet katkısı 30 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün açıklanan önlemler paketi, halihazırdaki ekonomik dalgalanmalarla ortaya çıkan moral bozukluklarının giderilmesi, sisteme duyulan güvenin tazelenmesi, ülkemizin ihtiyaç duyduğu kaynakların istikrarlı şekilde büyütülmesi adına çok önemli bir adım. Tüm ekonomi aktörleri olarak eş güdüm içerisinde bu politikaların hayata geçirmek adına var gücümüzle çalışacağız." ifadelerini kullandı.

"BES, 18 YILINI BAŞARIYLA TAMAMLADI"

Atilla Benli, sigorta sektörünün, ekonomik sürdürülebilirliğin en önemli aracı olarak, bu tür inişli çıkışlı dönemlerde gerek sağladığı fonlar gerekse ekonomik değerlerin risk transferi yoluyla korunması adına önemli bir misyon üstlendiğini belirterek, bu misyonun bir ayağının da refah seviyesinin sürdürülebilirliği adına BES ile üstelendiğini bildirdi.

Benli, şunları kaydetti:

"Ülkemizde 2003 yılında kurulan BES, 18 yılını başarıyla tamamladı ve bugün 13,3 milyon katılımcıya ve 250 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşılmasının haklı gururunu yaşıyoruz. Bu büyümenin arkasında, artan tasarruf bilinci ve ulusal tasarrufları artırmaya yönelik yapısal reformlar yer almaktadır; özellikle 2013 yılında başlayan yüzde 25 devlet katkısı teşviki, 2017 yılında hayata geçirilen Otomatik Katılım Sistemi (OKS) ve geçtiğimiz aylarda kanunlaşan 18 yaş altı çocukların sisteme dahil olma imkanı ile birlikte hükümetimizin teveccühüne mazhar bir sektör olduk."

Hiçbir enstrümanın aylık yüzde 30 sabit getiri sağlayacağının garantisi bulunmazken, hükümet sayesinde BES ile birikimlerin bu güvenceye kavuştuğunu belirten Benli, şunları kaydetti:

"Yüzde 30 devlet katkısının yanı sıra fonlarımızın başarılı performansı da katılımcılarımızın alternatif bir yatırım aracına ihtiyacı kalmayacağını ispatlamaktadır”

FON BÜYÜKLÜĞÜ 250 MİLYAR TL'YE ULAŞTI

10 Aralık tarihli Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, BES'te OKS ile birlikte toplam katılımcı sayısı 13,3 milyona ulaştı. 2013 yılında başlayan yüzde 25'lik devlet katkısı, 2017 yılında hayata geçirilen OKS ve son olarak haziran ayında 18 yaş altı çocukların da sisteme dahil olmalarına imkan sağlanmasıyla birlikte toplam fon büyüklüğü 250 milyar TL'ye ulaştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...