Tgrt Haber

Beyaz eşya devinin bayilere yasak talebine ret

08 Şubat 2022 16:42
Rekabet Kurumu sözleşmenin ihlali gerekçesiyle çevrim içi satışın yasaklanmasını talebini reddetti

Ünlü beyaz eşya markalarının üreticisi BSH, marka imajına zarar verdiği ve bedavacılığa yol açtığı gerekçeleriyle, bayilerine çevrim içi pazaryerlerinden satışı yasaklama talebinde bulundu. Rekabet Kurumu markanın talebini reddetti.

Rekabet Kurumu sözleşmenin ihlali gerekçesiyle çevrim içi satışın yasaklanmasını talebini reddetti

Beyaz eşya devi BSH Ev Aletleri ve Sanayi Ticaret A.Ş., Rekabet Kurumuna, bayilerine çevrim içi pazaryerlerinde yapılan satışların yasaklanmak istendiği belirtilerek, çevrim içi pazaryerlerinde yapılan satışların marka imajına zarar verdiği, bedavacılığa yol açtığı, tüketici faydasını azaltıcı etkiler doğurduğu, tüketicilere ürünler hakkında yanlış yanıltıcı bilgiler sunulmasına yol açtığı iddiaları üzerine talepte bulundu.

ANKET ÇALIŞMALARI YAPTI

İddialar kapsamında incelemeler yapan Rekabet Kurulu, BSH’nin yetkili bayilerini, rakip teşebbüsleri ve onların bayilerini ve pazaryerlerini kapsayan araştırmalar ile tüketicilere ve bayilere yönelik anket çalışmaları yaptı. BSH’nin hem bayileri ile imzaladığı sözleşmeler incelendi. Bu kapsamda, BSH’nin bu kaygılarını yönetmek amacıyla çevrim içi pazaryerlerinden yapılacak satışları bütünüyle yasaklamasının elde etmek istediği amaç ile orantılı olmadığını değerlendirerek, rekabeti kısıtladığı gerekçesiyle ilgili uygulama muafiyet değerlendirmesine tabi tuttu.

MUAFİYET TANINAMAZ

Rekabet Kurulu, söz konusu uygulamaya muafiyet tanınamayacağını tespit etti Ardından Rekabet Kurulu, çevrim içi pazaryerlerindeki satışların bütünüyle yasaklanmasının rekabet hukuku mevzuatında aykırılığa yol açtığını, sağlayıcıların bayilerine fiziksel ve çevrim içi satış kanallarında yapacakları satışlara ilişkin eşdeğer koşullar getirmesi kuralının ihlal edilmesi sebebiyle söz konusu uygulamaya muafiyet tanınamayacağını tespit etti.

SÖZLEŞMEYİ İHLAL VURGUSU

Rekabet Kurulu, BSH’nin halihazırda dağıtım modelini kurduğu bayilik sözleşmeleri ile bayilik sözleşmelerine ek olarak uyguladığı hükümlerin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesini ihlal eder nitelikte olduğuna ve Kanun’un 5. maddesi kapsamında düzenlenen muafiyetten faydalanamayacağına karar verdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...