Tgrt Haber
30 May 2022 09:44 - Güncelleme : 30 May 2022 11:04

Gözler pompada: Brent petrol fiyatları son 2 ayın zirvesine yükseldi

Brent petrol iki aydan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı. Avrupa Birliği’nin Rusya’ya ambargo koyma görüşmelerinden önce yeni haftaya sıkı bir tırmanışla başlayan Brent petrol, piyasaya korku saldı. Yükselişin ana etkenini Çin’in koronavirüs gündemi oluştururken yurtiçinde geçen hafta peş peşe zam görerek 25 TL’yi geçen akaryakıt fiyatları petrol piyasasından gelecek iyi bir habere odaklandı.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Gözler pompada: Brent petrol fiyatları son 2 ayın zirvesine yükseldi
petrol,motorin,benzin

Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'dan petrol ithalatına yasak uygulayacak bir anlaşmaya varıp varmayacağı beklenirken petrol fiyatları Mart başından bu yana görülen en yüksek seviyeye geldi.

AB Komisyonu, uygulanacak yaptırım paketinde değişikliğe gitti. Macaristan, Slovakya, Çekya'ya ek süre tanınırken yaptırım kapsamında Rusya'dan tankerlerle petrol alımına devam edilmeyip, boru hatları ile sevkiyatın devamı teklifi yetersiz kaldı. Ambargo kararının verilebilmesi için oy birliği gerekiyor.

PİYASA AMBARGOYU FİYATLADI

AB, Rusya'ya karşı altıncı yaptırım paketini görüşmek üzere bugün ve yarın toplanacak. Kotak Menkul Değerler'den emtia araştırma analisti Madhavi Mehta, "Son fiyat hareketine bakarsak, piyasanın Avrupa Birliği'nin Rus ham petrolüne yönelik bir tür kısıtlamalar üzerinde anlaşmaya varabileceğini hesaba kattığı görülüyor" yorumunda bulundu.

Tam bir yasak olursa daha da yukarı yönlü olabileceğini belirten analist, “muafiyetler içeren herhangi bir anlaşmanın pek olumlu etkisi olmayabilir" dedi.

Rusya da dahil olmak üzere Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC+, Batı'nın petrol arzını artırma ve üretimi hızlandırma çağrılarını reddetmeye hazırlanıyor. Blok ülkeleri perşembe günü bir araya gelecek.

ÇİN PİYASAYI YÜKSELTİYOR

Doların değerinden kayıp gördüğü bir ortamda, diğer para birimlerine sahip ithalatçılar petrolü daha ucuza alıyor fakat petrol fiyatları, dolar eksenindeki düşüşle desteklenirken esas körükleyici Çin’den gelen haberler oldu.

Çin, ülkede yeniden patlayan koronavirüs salgınında son 3 ayın en az vaka sayısını gördü. Bu veri, sanayi kenti Şanghay’da Haziran’dan itibaren imalat operasyonlarının başlayabilmesinin habercisi oldu.

TÜRKİYE’DE FİYATLAR 25 TL’NİN ÜZERİNDE

Geçen hafta ağır zamların görüldüğü akaryakıt piyasasında 25 TL’yi geçen fiyatlar nedeniyle vatandaşın gözü dolar kurunda ve Brent petrolde yaşanabilecek bir düşüşte. Dolar TL kurunda geçen hafta son 6 ayın en yüksek seviyelerini görüldükten sonra küçük bir geri çekilme oldu.

Ancak petrol gündeminde haftalık takvime bakıldığında bu ihtimalin zor olduğu görülüyor. Akaryakıt fiyatlarının son bir yıldaki değişimi üç kattan fazla bir artışa işaret ediyor.

Yurt içinde akaryakıt fiyatları şöyle:

İSTANBUL

Benzin: 25,02 TL

Motorin: 24,44 TL

LPG: 11,40 TL

ANKARA

Benzin: 25,11 TL

Motorin: 24,48 TL

LPG: 11,60 TL

İZMİR

Benzin: 25,13 TL

Motorin: 24,49 TL

LPG: 11,40 TL

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...