Tgrt Haber

Brent petrol fiyatlarındaki gerilim pompaya yansıdı! Motorine zam geliyor

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
03 Mart 2023 11:30 - Güncelleme : 03 Mart 2023 11:57
Brent petrol fiyatlarındaki gerilim pompaya yansıdı! Motorine zam geliyor
motorin,akaryakıt,brent petrol

Akaryakıt fiyatları brent petrol piyasasında yaşanan dalgalanmalara bağlı olarak yeniden değişiyor. Geçtiğimiz ay Fed’in para politikalarındaki belirsizliğin petrol fiyatlarını düşürmesiyle beraber motorine 63 kuruşluk indirim geldi. Sektör temsilcilerinden alınan bilgiler göre motorin grubuna bu kez zam gelecek. Cumartesi gününden geçerli olmak üzere motorin grubunda 91 kuruşluk fiyat artışı bekleniyor.

Brent petrol fiyatları geçtiğimiz günlerde 84 dolara kadar çıkarken ABD'nin ham petrol stoklarında yaşanan artış ve küresel talep belirsizlikler fiyatlanmaları etkilemeye devam ediyor. Yaşanan belirsizlerle beraber Çin’de aylar sonra imalat sanayisinin yeniden faaliyete geçmesiyle talep artışlarının arz şokuna neden olabileceği konuşulan senaryolar arasında. Enerji fiyatlarındaki dalgalı seyir yurt içi piyasalara da yansıdı. Son olarak indirim gelen motorine cumartesi gününden itibaren geçerli olmak üzere zam gelmesi bekleniyor. 

ABD HAM PETROL STOKLARI ARTTI, FİYATLAR BAKSILANIYOR

Fiyatlardaki düşüşte, dünyanın en büyük petrol tüketicilerinden ABD'nin ham petrol stoklarında yaşanan artış ve küresel talep belirsizlikleri etkili oldu. ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta yaklaşık 1 milyon 200 bin varil artarak 480 milyon 200 bin varile yükseldiğini açıkladı. Piyasa beklentisi stokların 440 bin varil artacağı yönündeydi. Ham petrol stoklarında yaşanan artış, ülkede talebin düşük seyrettiği algısı yaratarak fiyatları baskıladı.

ALMANYA ENFLASYON DA FİYATLANMALARI ETKİLEDİ

Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden Almanya'da enflasyonun şubat ayında beklenenden fazla artması ve alınan önlemlere rağmen gıda ve enerji fiyatlarının yükselmesi Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artışlarına devam edeceğine yönelik beklentileri artırarak fiyatları baskılayan başka bir unsur oldu.Dün Almanya'da açıklanan enflasyon verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) şubatta yüzde 8,7 artışla beklentileri aştı.

ÇİN GERİ DÖNDÜ

Öte yandan, Çin'de artan ekonomik aktivite ve olumlu imalat verileri, ülkenin büyümeyi destekleyici adımlar atacağına yönelik beklentileri kuvvetlendirerek fiyatların aşağı yönlü hareketini kısıtlıyor. Çin'de açıklanan imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) beklentileri geride bırakarak Kovid-19 salgını öncesi seviyeye çıktı. Buna göre, Çin'de imalat sanayi PMI 50,1'den 52,6'ya ve hizmet sektörü PMI 54,4'ten 56,3'e yükseldi.

RUSYA’NIN 1,9 MİLYON VARİL ELİNDE KALDI

Öte yandan AB ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı petrol ambargosunun ardından enerji ürünlerini farklı pazarlara yönlendirmeye başladı. Bloomberg’te yer alan bir habere göre Moskova havaların sıcak seyretmesi nedeni ile satamadığı 1,9 milyon varil dizelini yüzer depolar bekletiyor.

MOTORİNE NE KADAR ZAM GELDİ?

Motorine son olarak 23 Şubat tarihinde 63 kuruşluk indirim geldi. Çin ve ABD belirsizliğini içinde petrol fiyatlarındaki değişimler devam ederken yurt içinde motorinin fiyatı yeniden değişecek. Cumartesi gününden geçerli olmak üzere motorin grubunda 91 kuruşluk fiyat artışı bekleniyor. 

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI 

İstanbul

Anadolu Yakası benzin fiyatı: 20,42 TL
Anadolu Yakası motorin fiyatı: 20,61 TL
Avrupa Yakası benzin fiyatı: 20,46 TL
Avrupa Yakası motorin fiyatı: 20,67 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 20,80 TL
Motorin fiyatı: 21,04 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 20,75 TL
Motorin fiyatı: 21,10 TL

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...