Tgrt Haber

Nihayet düğmeye bastılar: OPEC ülkeleri yükselen Brent Petrol için tarih verdi

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber, AA
06 May 2022 13:20 - Güncelleme : 06 May 2022 14:15
Nihayet düğmeye bastılar: OPEC ülkeleri yükselen Brent Petrol için tarih verdi

Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle petrol fiyatlarındaki dalgalanma devam ediyor. OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerin (OPEC+), ham petrol üretiminin artırılması çağrılarını Haziran ayına bıraktı. Bu kararın ardından Brent petrol fiyatları yükselişini sürdürdü. Akaryakıt fiyatlarını yakından ilgilendiren Brent petrol varil fiyatı 112 dolar seviyesinde işlem görüyor. İşte 6 Mayıs benzin ve motorin fiyatları…

Uluslararası petrol piyasasında Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dalgalanma yaşanıyor. Önceki gün 114 dolara dayanan Brent petrolü varil fiyatı günü 111 dolar seviyesinde kapattı. Bugün ise Brent petrolün varil fiyatı önceki güne oranla yüzde 0,62 artışla 111,59 dolardan başladı. ABD tipi ham petrolün varili 108,88 dolardan alıcı buldu.

Avrupa Birliği’nin Rusya’dan petrol ithalatının yasaklanmasına yönelik açıklamalarının petrol fiyatlar üzerindeki etkisini sürdürüyor.

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda yaptığı konuşmada AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 6 ay içinde Rusya'nın ham petrol tedarikini, yıl sonuna kadar da rafine ürün tedarikini aşamalı olarak kaldıracaklarını duyururken teklifin AB tarafından en geç gelecek hafta pazartesiye kadar değerlendirmesi bekleniyor.

HAZİRANDA PETROL ÜRETİMİ ARTACAK

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, haziranda günlük yaklaşık 432 bin varil üretim artışı kararı aldı.

OPEC, salgın sonrası yaşanan hızlı talep toparlanması sebebiyle üretimin artırılması çağrılarına cevap vermemişti. Dün yapılan 28. Bakanlar Toplantısı’nın ardından mevcut petrol piyasası görünümünün dengeli bir piyasaya işaret ettiğinin belirtildiği OPEC açıklamasında salgına ilişkin konular ve jeopolitik faktörlerin etkilerinin ise izlendiği belirtildi.

YATIRIMCILARDAN 30 MİLYON VARİL BEKLENTİSİ

Yatırımcılar, arz tarafında ABD'nin stratejik petrol rezervinden 30 milyon varili, Uluslararası Enerji Ajansının acil durum rezervi kapsamında 60 milyon varil petrolü kullanıma açma kararının bir parçası olarak piyasaya sürmesini bekliyor.

Uzmanlar, teknik olarak Brent petrolde 111,81-112,06 dolar aralığının direnç, 110,83-110,59 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceğini ifade ediyor.

6 MAYIS GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Uluslararası petrol piyasasındaki dalgalanma yurt içinde akaryakıt fiyatlarında da değişime neden oldu. Sektör kaynaklarının daha önce duyurduğu otogaza (LPG) gelmesi beklenen 98 kuruşluk indirim pompa fiyatlarına yansıdı. Yapılan indirimin ardından LPG fiyatları 11 liranın altına düştü. Türkiye Petrollerinin internet sitesinde yer alan verilere göre 6 Mayıs güncel akaryakıt pompa fiyatları şöyle;

6 MAYIS OTOGAZ (LPG) FİYATLARI

  • İstanbul Anadolu: 10,68 TL
  • İstanbul Avrupa: 10,79 TL
  • Ankara: 10,85 TL
  • İzmir: 10,68 TL

6 MAYIS BENZİN FİYATLARI

  • İstanbul Anadolu ve Avrupa: 20,33 TL
  • Ankara: 20,43 TL
  • İzmir: 20,45 TL

6 MAYIS MOTORİN FİYATLARI

  • İstanbul Avrupa: 22,00 TL
  • İstanbul Anadolu: 22.02 TL
  • Ankara: 22,10 TL
  • İzmir: 22,09 TL

 

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Aytekin kılınç 9 Mayıs 2022 02:00

Petrol fiyatları düşmeden bu ülkede ekonomik istikrar beklemeyin.bütün ticari sektörler %60 oranında bitti... Bence petrol dengesi sağlanmadan ekonomi defterini herkes rafa kaldırsın.

Sonraki Haber Yükleniyor...