Tgrt Haber
13 Haziran 2022 07:45 - Güncelleme : 13 Haziran 2022 11:13

Brent petrolde düşüş umudu: ABD enflasyonu piyasayı gevşetti

Brent petrol yeni haftaya aşağı yönlü başladı. Son 41 yılın zirvesindeki ABD enflasyonu sonrası karışan piyasa ortamında düşüş gösteren piyasa bu hareketi devam ettirdi. 120 dolar seviyelerine gerileyen Brent petrole karşın dolar kurunda düşüş olmaması durumunda mevcut akaryakıt fiyatları devam edecek.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Oilprice
Brent petrolde düşüş umudu: ABD enflasyonu piyasayı gevşetti
petrol

ABD enflasyonunun Brent petrol üzerindeki etkisi devam ediyor. ABD’de Maliye Bakanlığı’nın açıkladığı Tüketici Fiyat Endeksi’nin 8,6 ile son 41 yılın en yüksek seviyesinde açıklanmasıyla Fed’in agresif politikalarını devam ettireceği, bu nedenle resesyon endişesinin artması fiyatlandı.

Haftanın başlangıcından itibaren yönünü bu kez aşağı çeviren Brent petrol kapanış seviyesinden yaklaşık 122 dolardan 120 dolar altına doğru seyretti.

ÇİN, BRENT PETROL FİYATINI DÜŞÜRÜYOR

Düşüş hareketine Pekin'de ve Şanghay’daki koronavirüs önlemlerinin artmasının Çin'in yakıt tüketiminde hızlı bir toparlanma umutlarını bastırması da katıldı.

Çinli yetkililer haftasonu başkentte "vahşi" bir Kovid-19 yayılımı konusunda uyardı ve Çarşamba gününe kadar Pekin'de toplu testler yapmayı planladıklarını açıkladı. SPI Asset Management analisti Stephen Innes, petrol fiyatları için Çin’in, yakın vadede önemli bir aşağı yönlü neden olmaya devam ettiğini belirtirken “ancak, mevcut talep normal koşulları yansıtmaktan uzak olduğu için önümüzdeki haftalarda karantina fiyatlamasının, Çin talebinin kademeli olarak normalleşmesi” ile devre dışı kalacağını böylece güçlü bir pozitif hareket beklediğini söyledi.

ABD RUS PETROLÜNÜ YENİDEN DÜŞÜNÜYOR

Öte yandan Oilprice.com’dan Irina Slav’a göre, ABD, Rus petrolünün uluslararası pazarlara daha ucuza akmasını sağlamak amacıyla Avrupalı ​​müttefikleriyle Rus petrolü için bir tavan fiyatı görüşüyor.

Slav, “Yaptırımların sonuçlarını ağır şekilde yaşayan ABD ve Avrupa, Rus petrolünün uluslararası piyasalarda yasaklanmasının kendilerine daha fazla zarar vereceğinin farkında.” dedi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, küresel fiyatları aşağı çekmek için Rus petrol akışınının sürdürülmesi gerektiğini söyledi ve dünya çapında bir durgunluğa neden olan ve petrol fiyatlarını yükselten ani hareketlerden kaçınılmasını tavsiye etti.

Ek olarak Batı'daki arzı artırmak için dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan Temmuz ayında Çin'den bir miktar ham petrolü Avrupa'ya yönlendirmeyi planlıyor.

Bu gelişmelerle Türkiye’de de akaryakıt fiyatlarının önemli etkeni konumundaki Brent petrolün fiyatı üzerinde baskı oluşuyor.

13 HAZİRAN GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

Türkiye’de son dönemde akaryakıt fiyatlarına gelen artışlara bir yenisi daha dahil oldu. En son benzin ve LPG'ye gelen zamlar Cuma gecesinden itibaren pompaya yansıdı. Sektöre yakın kaynaklar Brent petroldeki değişikliklerin yansıdığı akaryakıt fiyatlarında son gelişmelerle indirim olmayacağını kaydetti.

İSTANBUL

Benzin: 28,45 TL

LPG: 12,41 TL

Motorin: 27,85 TL

ANKARA

Benzin: 28,58 TL

LPG: 12,31 TL

Motorin: 27,97 TL

İZMİR

Benzin: 28,57 TL

LPG: 12,04 TL

Motorin: 27,98 TL

Kaynak: TGRT Haber, Oilprice
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...