Tgrt Haber
27 Haziran 2022 07:58 - Güncelleme : 27 Haziran 2022 10:17

Brent petrolde yükseliş sinyalleri: Dolar kurundaki düşüş pompaya indirim getirecek mi? (27 Haziran akaryakıt fiyatları)

Brent petrol yeni haftaya yükselişle başladı. Art arda iki hafta düşüş gören Brent petrol, 200 günlük hareketli ortalamanın altına kadar sarktıktan sonra bugün kritik artış yaptı. Akaryakıt fiyatlarında en son benzine gelen 25 kuruşluk indirimin devamı şeklinde düşük seviyelerin motorine de yansıması gündemde. Hafta sonu dolar TL kurunun da gerilemesi sonucu sektörden indirim haberi bekleniyor.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
Brent petrolde yükseliş sinyalleri: Dolar kurundaki düşüş pompaya indirim getirecek mi? (27 Haziran akaryakıt fiyatları)
brent petrol

Brent petrol kritik yükselişle güne başladı. 17 Haziran Cuma günü sert gerileme gördüğü noktanın henüz çok uzağında ancak söz konusu yükseliş talep işareti olabilir.

Brent petrol güne 111,44 dolardan başladıktan sonra 113 dolara kadar yükseldi. En son geçen Çarşamba 108,8 dolara düşerek 200 günlük hareketli ortalamanın altına kadar sarkan Brent petrol, ağırlıklı ortalama ve standart sapma gibi hesaplamalara güncellemeyi gündeme getirmişti.

Son olarak Almanya’da bir araya gelen G-7 toplantısında ele alınan Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması gündemiyle Brent petrol son kapanışından daha altta başlangıç yaptı.

ÇİN’DE AÇILIŞ DENEMELERİ

Brent petrol ABD tarafından aldığı darbelerle 125 dolarlardan 110 dolar çevresine kadar gerilemişti. Son yükselişte Çin’den gelen koronavirüs önlemlerinin gevşetilmesi haberleriyle yükselişe geçti. Çin’in en büyük ticaret kenti Şanghay'da önlemlerin gevşetileceği tarih netleşti. 29 Haziran'dan itibaren restoranlara düşük riskli alanlarda yemek yenmesi için izin verilecek.

ABD’DE SEYAHAT SEZONU HIZLI BAŞLADI

Kısmi açılma anlamına gelen bu gelişmenin talebi artırması bekleniyor. Öte yandan ABD’de de Cuma günü ortaya konan bir veri de yine talep artışı sinyali verdi. ABD’de Ulaştırma Güvenliği Dairesine (TSA) göre Cuma günü hava yolu yolcusu sayısı 2,45 milyona ulaştı. Bu, Şubat 2020’den -pandemi öncesi- bu yana en yüksek seviye oldu.

Seyahat sezonu henüz tüm ağırlığını hissettirmezken hava yolu işletmeciliğinin söz konusu düzeyi akar yakıt talebinin bu yaz ulaşabileceği seviyeleri gösterdi.

POMPADA İNDİRİM BEKLENTİSİ DEVAM EDİYOR

Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına, yaşanan düşük seviyelerin yansıması beklenirken dolar TL kurunda hafta sonu görülen gerilemenin etkisiyle beklentiler de arttı.

Dolar kuru 16,60 TL altına kadar inerek yaklaşık 1 TL’ye yakın düşüş gösterdi. Söz konusu düşüşlerin başta 30 TL’yi aşan motorin olmak üzere pompa fiyatlarına yansıması bekleniyor. Motorin en son Brent petrol 125 dolar ve dolar kuru 17,30 TL iken fiyatlanmıştı. Türkiye’de akaryakıt fiyatları Brent petrolün doğrudan etkisi altındaki Akdeniz piyasasında işlenmiş ürün fiyatları ve dolar kurunun hareketleri üzerinden hesaplanıyor.

İŞTE 27 HAZİRAN AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL

Motorin: 29,99 TL
Benzin: 27,25 TL
LPG: 12,42 TL

ANKARA

Motorin: 30,09 TL
Benzin: 27,35 TL
LPG: 12,29 TL

İZMİR

Motorin: 30,09 TL
Benzin: 27,37 TL
LPG: 12,09 TL

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Ankaralı Ahmet27 Haziran 2022 14:38

TGRTHABER Allah razı olsun, konuyu çok güzel analiz edip, izah etmişsiniz. Biz de akaryakıt indirimde beklendi içindeyiz. Özellikle motorinin fiyatı çok fahiş bir şekilde uçtu. Motorine daha fazla indirim yapılması gerekir. Bu konuda akaryakıt sağlayıcı ve satanları uyarmak gerekir.

Salih DOLAPCI 27 Haziran 2022 14:35

brent petrol yükseldiği gün zam yapanlar inerken de neden Aynı hassasiyeti gostermiyorlar

Sonraki Haber Yükleniyor...