Tgrt Haber

Brent petrolden sert düşüş! Akaryakıta indirim bekleniyor

Editör: İmran Baran / Kaynak: Anadolu Ajansı
27 Kasım 2023 11:33 - Güncelleme : 27 Kasım 2023 11:39
Brent petrolden sert düşüş! Akaryakıta indirim bekleniyor
akaryakıt,petrol,brent petrol,israil,gazze

Orta Doğu’da yaşanan krizle akıbetinin ne olacağı tüm piyasalar tarafından merak edilen petrol fiyatı hareketliliğini sürdürerek tedirgin etmeye devam ediyor. Cuma gününü 82,20 dolar seviyesinde kapatan Brent petrolün varil fiyatı pazartesi günü düşüş kaydetti.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında arada kalan petrol detayı tüm piyasaları tedirgin etmeye devam ediyor. Orta Doğu’daki krize diğer ülkelerin de dahil olması durumunda 1973’teki gibi bir krizle karşı karşıya kalınması durumu uzman analistler tarafından sıklıkla değerlendiriliyor.

Geçtiğimiz haftalarda Dünya Bankası ekonomisti Brent petrolün varil fiyatına yönelik olabilecek en kötü senaryosu 150 dolar olarak duyurmuştu. Yakın zamanda Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch de diğer ülkelerin krize dahil olması halinde petrolün varil fiyatının 120 dolara çıkıp 2025’te 100 dolarda sabitleneceği senaryosunu kurmuştu. Türkiye’deki uzman ekonomistlerse sıklıkla duyurulan felaket senaryolarının gerçekleşmesi durumunda büyük bir dünya kriziyle karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulunmaya devam ediyor.

PETROLDE SULAR DURULUYOR MU?

Fakat yılın son ayına girmek üzereyken Brent petrolün varil fiyatında suların durgunlaştığı gözlemleniyor. Geçtiğimiz hafta Cuma gününü 82,20 dolar seviyesiyle kapatan brent petrolün varil fiyatı, bugün kapanışa göre yüzde 0,80 azalışla 79,84 dolar seviyesine geriledi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 74,88 dolardan alıcı buldu.

Brent petrolden sert düşüş! Akaryakıta indirim bekleniyor

PETROL ARZINDAKİ BELİRSİZLİK FİYATLARA YANSIDI

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun 30 Kasım'a ertelenen toplantısı öncesi, grubun üretim kesintilerinde uzlaşma olup olmayacağına ilişkin belirsizlikler sürüyor.

Uzmanlar, grubun anlaşmazlığa düştüğünü, özellikle Afrikalı üretici ülkelerin arz miktarına ilişkin fikir ayrılıklarının oluştuğunu ifade ediyor.

Öte yandan, dünya genelinde bu hafta açıklanacak bir dizi makroekonomik veri öncesi, piyasalardaki talep belirsizlikleri de fiyatlar üzerinde etkili oluyor.

Brent petrolde teknik olarak 80 ile 80,24 dolar aralığının direnç, 79,76 ile 79,52 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...