Tgrt Haber
13 May 2022 09:34 - Güncelleme : 13 May 2022 12:10

Brent petrol fiyatı 2 günde 9 dolar fırladı: Bu kez Çin ateşledi, motorin ve benzine zam gündemde

Çin'deki kapanma riski Brent petrol fiyatlarını tetikledi. Bu sabah saatlerinde 110 dolar kapısına dayanan Brent petrolün varil fiyatındaki artış akaryakıt fiyatlarına zam ihtimalini gündeme getirdi. İşte güncel benzin ve motorin fiyatları

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, CNBC
Brent petrol fiyatı 2 günde 9 dolar fırladı: Bu kez Çin ateşledi, motorin ve benzine zam gündemde

Brent petrol bu haftaki inişli çıkışlı grafiğine son işlem gününde de devam ediyor. Hafta içinde 101 dolarlara kadar düşen Brent petrol, bugün yeniden 109 dolar seviyesinde. Bugünkü 2 dolarlık artış ile Çarşamba gününden itibaren 9 dolarlık yükseliş kayıtlara geçti. Peki “Brent petrol neden yükseliyor? Akaryakıta zam gelir mi?” 

CNBC’de yer alan habere göre, SPI Asset Management yönetici ortağı Stephen Innes, petrol fiyatlarının yükselmesinin arkasında Çin’in karantina önlemlerinin olduğunu belirtti. Çin’de dün başkent Pekin’in kapanmaya gidebileceği tartışıldı. Bu da halihazırda zor günler geçiren tedarik zincirinde bir tehdit meydana getirdi.

BATININ ELİ DARALIYOR

Öte yandan Uluslararası Enerji Ajansı’nın dün yayımladığı bir raporda, Orta Doğu ve ABD’de artan petrol üretimi ve talep artışındaki yavaşlama ihtimalinin dağıldığı fikri yer aldı.

Moskova’nın bu hafta Rus devletine ait Gazprom’un Avrupa birimlerine yaptırımlar getirmesi ve Ukrayna’nın önemli bir gaz geçiş yolunu durdurması Batı’nın elini daralttı. Dün Rus petrolüne ambargoyu ertelemeyi gündemine alan Avrupa Birliği, yeniden Rus petrolünü yasaklama ihtimaline odaklanıyor.

OANDA kıdemli piyasa analisti Jeffrey Halley, “Avrupa doğal gaz fiyatları yükselirken, petrole bir miktar yayılma olması kaçınılmazdır. Rusya’ya yaptırımlarda bir tırmanışın petrol fiyatlarının güçlenmesine yol açması muhtemel.” dedi.

BENZİNE VE MOTORİNE ZAM VAR MI?

Türkiye’de dolar kurunun 15.40 TL’yşi aşmasıyla maliyeti iyice artan akaryakıt fiyatlarında yeni bir zam olasılığı yeniden gündeme taşınabilir. Son olarak Brent petrolün 101 dolara doğru düşüşe geçtiği ve dolar kurunun da 15 TL olduğu çarşamba günü 78 kuruşluk zam uygulamaya alınmıştı.

Yine de akaryakıt fiyatlarının başlıca belirleyici etkeni olan Brent petrolün haftalık bazda fiyatının azaldığı görülüyor.

Türkiye’de güncel akaryakıt fiyatları 13 Mayıs Cuma günü şu şekilde…

İstanbul'da 1 litre motorin fiyatı 22.03 TL iken benzinin litresiyse ortalama 21.12 TL’den satılıyor. Ankara’da benzin, 21,21 TL ve motorin 22.10 TL ve İzmir’de de benzin 21,23 TL motorin 22.11 TL fiyatlarından satılıyor. Sektör kaynakları henüz akaryakıt zammı ile ilgili açıklama yapmadı. 

Brent petroldeki dalgalanma, Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğu jeopolitik gerilim, AB ve ABD'nin Rusya'ya yönelik ambargo kararları, yüksek enflasyon gibi nedenlerle Şubat ayından bu yana inişli çıkışlı bir grafik çiziyor. Çin'deki pandemi kapanması ve artan vakalar da petrolün fiyatını etkiliyor. 

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?

Türkiye’de akaryakıt fiyatları, Akdeniz piyasasındaki işlenmiş ürün fiyatlarının ortalaması ve dolar TL kurundaki değişiklikler sonucu rafinerilerin hesaplamasıyla belirleniyor.

 

Kaynak: TGRT Haber, CNBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...