Tgrt Haber

Cari işlemler dengesi fazla verdi, Bakan Şimşek'ten açıklama geldi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
11 Aralık 2023 11:11 - Güncelleme : 11 Aralık 2023 11:28
Cari işlemler dengesi fazla verdi, Bakan Şimşek'ten açıklama geldi
mehmet şimşek,hazine ve maliye bakanı,cari denge

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası verilerine göre, cari işlemler dengesi ekim ayında 186 milyon dolar fazla verdi. Resmi rezervlerde ekimde 247 milyon dolarlık net artış yaşandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya ilişkin açıklamasında “Cari dengedeki düşüş ve ülkemize yönelik artan uluslararası yatırımcı ilgisi sayesinde rezervlerimiz 140 milyar dolar ile tarihi yüksek seviyesine ulaştı” dedi.

Merkez Bankası cari işlemler hesabına yönelik verileri paylaştı. Buna göre Cari denge ekim ayında 186 milyon dolar fazla verdi. Eylül ayında 1 milyar 880 milyon dolarlık cari fazla verilmişti.

DIŞ TİCARET AÇIĞI 4 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNDE

Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, ekimde 4 milyar 866 milyon dolar oldu. Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklı girişler 6 milyar 35 milyon dolar, seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler de 4 milyar 748 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Birincil gelir dengesi kaleminde 1 milyar 1 milyon dolarlık net çıkış olurken, ikincil gelir dengesi kaleminde ise 18 milyon dolar net giriş kaydedildi. Ekimde doğrudan yatırımlar kaynaklı 638 milyon dolar net giriş olurken, portföy yatırımlarında ise 689 milyon dolarlık net çıkış gerçekleşti.

DİBS SENETLERİNDE 16 MİLYON DOLARLIK NET SATIŞ

Alt kalemler itibarıyla incelendiğinde, yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasalarında 423 milyon dolarlık, devlet iç borçlanma senetlerinde de 16 milyon dolarlık net satış gerçekleşti. Yurt dışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak, bankalar 348 milyon dolar net borçlanma gerçekleştirirken, diğer yatırımlar altında, yurt içi bankaların yurt dışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 1 milyar 267 milyon dolar net azalış kaydetti.

Cari işlemler dengesi fazla verdi, Bakan Şimşek'ten açıklama geldi

RESMİ REZERVLERDE 247 MİLYON DOLARLIK ARTIŞ

Yurt dışı bankaların yurt içindeki mevduatlarında, yabancı para cinsinden 1 milyar 89 milyon dolar ve Türk lirası cinsinden 198 milyon dolar olmak üzere toplamda 1 milyar 287 milyon dolarlık net artış gerçekleşti. Bu dönemde yurt dışından sağlanan kredilerle ilgili olarak diğer sektörler 301 milyon dolar net geri ödeme, bankalar ve genel hükümet sırasıyla, 509 milyon dolar ve 50 milyon dolar net kullanım gerçekleştirdi. Resmi rezervlerde ekimde 247 milyon dolarlık net artış oldu.

REZERVLERİMİZ TARİHİ ZİRVESİNDE

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından konuya dair önemli değerlendirmeler yaparak şunları kaydetti: Büyümede dengelenmeye yönelik politikalarımızla cari denge ekim ayında da fazla verdi, yıllık açık mayısa göre 9,6 milyar dolar azaldı. Cari dengedeki düşüş ve ülkemize yönelik artan uluslararası yatırımcı ilgisi sayesinde rezervlerimiz 140 milyar dolar ile tarihi yüksek seviyesine ulaştı. Uyguladığımız politikalarla bir yandan kırılganlıkları azaltırken diğer yandan yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı sürdürülebilir büyümeyi tesis ediyoruz. 

İŞSİZLİK 11 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Bu dönemde en büyük dezavantajımız ihracat artışını sınırlayan ticaret ortaklarmızdaki zayıf talep. Sanayi üretimindeki seyir büyük oranda bunu yansıtıyor. Ekim ayında işsizlik oranı son 11 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8,5’e geriledi. Uygulamaya koyduğumuz politikalarımızın sonuçlarını her gün alıyoruz, program hedeflerimiz bir bir gerçekleşmeye devam edecek.

https://twitter.com/memetsimsek/status/1734121046247149752

Kaynak: TGRT Haber, Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...