Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan 'kök maaş' açıklaması: Memura, SSK ve Bağkur emeklisine ne kadar zam yapılacak?

30 Aralık 2023 10:35 - Güncelleme : 30 Aralık 2023 10:48
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan 'kök maaş' açıklaması: Memura, SSK ve Bağkur emeklisine ne kadar zam yapılacak?
cevdet yılmaz,memur maaşı,kök maaş,emekli zammı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, emekli ve memur maaşlarına yapılacak artışlar hakkında açıklama yaptı. “Mali imkanlarımızı zorlayacağız” diyen Yılmaz “Memur zammı enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden kaynaklı 15 puanlık artışla yüzde 50'ye yakın çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Ekonomi gündemini değerlendiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, maaş artışlarından kira ve konut fiyatlarına kadar pek çok önemli konuda açıklamalar yaptı. Yılmaz SSK ve Bağ-Kur emeklileri maaşlarındaki artışlarla ilgili konuşurken “Aldığımız bir dizi önlemle otomobilde fiyat artışları durdu. Kira artış hızında da ivme kaybı var” açıklamasını yaptı. 

Sabah’ta yer alan habere göre, Yılmaz şu ifadeleri kullandı: 

MEMURA YÜZDE 50 ZAM

Memur zammı, OVP'de tahmin edilen yüzde 65 enflasyon oranının gerçekleşmesi halinde yüzde 50'ye yakın seviyede oluşacak. Aralık enflasyon oranı ocak ayında belli olduktan sonra zam oranı da netleşecek. Memur zammı enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden kaynaklı 15 puanlık artışla yüzde 50'ye yakın çıkıyor. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de enflasyona göre artış yapılacak. Ancak bu grubun aylıkları yılın ikinci yarısında görece daha yüksek artacak.

KÖK AYLIK İÇİN ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

Alt gelir grupları için mali imkânlarımızı zorlayacağız. Çalışanları ve emeklileri enflasyona ezdirmeme ilkemiz belli. Bu noktada en düşük emekli aylığı 7.500 lira olan da var, az primle emekli oldukları için kök aylığı 3.500-5.000 olduğu halde 7.500 alan da var. Bu durumda olanlar için çalışılıyor. Ama mutlaka düşük gelirlileri gözeteceğiz. Unutmayalım ki, depremin maliyeti de jeopolitik riskler de halâ önümüzde.

CARİ AÇIKTA 10 MİLYAR DOLARI AŞAN İYİLEŞME

Mayıs seçimlerinin tamamlanması ve siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla güven ortamı pekişti. Döviz meselesi ve ödemeler dengesindeki sorunlar büyük ölçüde aşıldı. Cari açıkta 10 milyar doları aşan iyileşme başladı. 2023 yılı milli gelirini de yüksek bekliyoruz. Rezervlerde de iyileşme sağlandı. Riskler düşmüş oldu. Bütçede, hedefin üzerinde performans var. Türkiye'ye dair algı olumlu yönde değişti. Öngörülebilirlik arttı. Dış finansmanın maliyeti geriledi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan 'kök maaş' açıklaması: Memura, SSK ve Bağkur emeklisine ne kadar zam yapılacak?

DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE BÜYÜDÜK

Türkiye son 20 yılda ortalama yüzde 5.4 büyüdü. Dünyada bu oran 3.6. 9 ayda yüzde 4.7 büyüme kaydettik. OVP'de 4.4 demiştik, yani hedefi tutturuyoruz. İhracatta 255 milyar doları aşacağız. Turist başına gelir 65 dolardan 100 dolara geldi. 55 milyar dolar gelir bekliyoruz.

11 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

İstihdam 32 milyona yaklaştı. İşsizlik oranı son 11 yılın en düşüğünde. Yılı tek hane ile kapatacağız. Gençlerin ve kadınların işgücüne katılımı arttı.

ENFLASYON 2024 İTİBARIYLE DÜŞECEK

Enflasyon yılsonunda yüzde 65 civarında gerçekleşecek. Şu anda aylık ortalama enflasyon artışında 2022'nin altındayız. Geçen yıl aylık ortalama yüzde 4.26 olan enflasyon, bu yıl 3.82'ye geriledi. Enflasyon 2024'ün ortasından itibaren belirgin şekilde düşecek. Önemli olan enflasyonda beklentileri kırmak.

KİRA VE KONUT FİYATLARI DÜŞÜŞTE

Aldığımız bir dizi önlemle otomobilde fiyat artışları durdu. Kira artış hızında da ivme kaybı var. Deprem konutları, sosyal konutlar devreye girecek. TOKİ'ye ciddi bütçe aktarıyoruz. Yüz binlerce sosyal konut yapacak. Yeni inşaatlarla konut talebini karşılayacağız.  Ayrıca günlük daire kiralamaya ilişkin düzenleme de devreye girecek. Asgari ücret sonrası, etiketlerdeki suni oynamayla ilgili olarak Ticaret Bakanlığı yoğun denetimler yürütüyor.

BANKALARA TOPLUMSAL KREDİ NOTU

Merkez Bankası 'toplumsal yatırım notu' üzerinde çalışıyor. Bankalara denilecek ki 'Şu alanları belirledik. Bunlar toplumsal açıdan önemli alanlar. Buralara daha çok kredi veren bankaların notu ona göre düzenlenecek.' Bankaları yatırıma, ihracata, toplumsal projelere yönlendireceğiz.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan 'kök maaş' açıklaması: Memura, SSK ve Bağkur emeklisine ne kadar zam yapılacak?

SÖYLENDİĞİ KADAR YÜKSEK DEĞİL

Türkiye'nin ithalat bağımlılığı söylendiği kadar yüksek değil. Sanayi Bakanlığı bu konuda ölçüm yaptı. İthalata bağımlılık oranı satış (ihracat) üzerinden yüzde 34, üretim üzerinden yüzde 18. Enerji gibi zorunlu ithal etmemiz gereken kalemler de var, yeterince üretemediğimiz için ithal ettiğimiz ürünler de. Bunları ayrıştırıp tek tek bakacağız.

EXİMBANK KREDİLERİ 10 KAT ARTTI

Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi güncellendi. Teknolojik seviyeleri yükseltecek, nitelikli istihdamı artıracak şeffaf bir finansman modeli uygulanacak. Tasarrufları artırmaya, kaynakları verimli alanlara yönlendirmeye çalışıyoruz. Yatırım ve ihracatı önceliklendiriyoruz. Sosyal konut yapımlarını da bu kapsamda değerlendiriyoruz. İhracatçı desteklerini de önemsiyoruz. Nitekim Eximbank'ın kredi hacmini 10 kat arttırdık.

DÖNÜŞÜME GİRMESİ GEREKEN MİLYONLARCA KONUT VAR

Büyük bir kentsel dönüşüm hamlesi başlatıyoruz. 'Kentsel dönüşüme rantsal dönüşüm diyenler' milletin canıyla oynuyor. Şu ana kadar 2.2 milyon konutun dönüşümünü sağlamışız ama milyonlarca dönüştürülmesi gereken konut var. Bu noktada uluslararası bir standart söz konusu. Deprem öncesi yapılmayan 1 liralık harcama, afet sonrası 7 lira harcama yapmayı gerektiriyor. Dolayısıyla kriz yönetmek istemiyorsanız, riskleri yönetmeniz kaçınılmaz.

Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...