Tgrt Haber
11 Eylül 2021 10:02

Dehşete düşüren araştırma: 1 milyon canlı türü yok olacak

Dünya yavaş yavaş ölüme sürükleniyor. Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerine İlişkin Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu tarafından ekosistem üzerine yapılan en kapsamlı çalışmada bu gerçek gözler önüne serildi. Raporda insanların doyumsuz gıda ve enerji açlığının 1 milyon türü yok edebileceği kaydedildi.

Dehşete düşüren araştırma: 1 milyon canlı türü yok olacak
ekosistem,,küresel ısınma,

Biyoçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetlerine İlişkin Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu (IPBES), gezegenin durumuna ilişkin en kapsamlı raporlarından birini yayımladı. Raporda insan faaliyetlerinin çevre üzerindeki yıkıcı etkileri gözler önüne serildi.

Raporda, insanların doyumsuz gıda ve enerji açlığının doğada daha önce eşi benzeri görülmemiş bir şekilde tahribata yol açtığı kaydedildi. Yaklaşık 1 milyona yakın hayvan ve bitki türünün on yıllar içinde insanlık tarihinde hiç olmadığı kadar yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ortaya koyuldu.

KARA TÜRLERİ YOK OLUYOR

1900 yılı başlarından itibaren tahribat nedeniyle en büyük kayıp kara habitatında yaşandı. Yerli türlerin kaybının yüzde 20’sinden fazlası karada gerçekleşti. 16’ncı yüzyıldan bu yana en az 680 omurgalı türü yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Tüm evcilleştirilmiş memeli türlerinin yüzde 9'undan fazlasının ise 2016 yılına kadar nesli tükenirken en az 1000 türün daha tehdit altında olduğu vurgulandı.

Raporda bu eğilimi durdurmak ve durumu iyileştirmek için çok geç olmadığı ancak tablonun da vahim olduğunu belirtildi. IPBES Başkanı Sir Robert Watson, “İnsanların ve diğer tüm türlerin bağlı olduğu ekosistemin sağlığı her zamankinden daha hızlı bozuluyor. Dünya çapında ekonomilerimizin, geçim kaynaklarımızın, gıda güvenliğimizin, sağlığımızın ve yaşam kalitemizin temellerini aşındırıyoruz” açıklamasında bulundu.

30 YILDA SICAKLIK DEĞİŞİMİ 1 DERECEYE YAKLAŞTI

Öte yandan raporda, 1980'den bu yana sera gazı emisyonlarının iki katına çıktığı ve ortalama küresel sıcaklıkların en az 0,7 santigrat derece arttığı bilgisi de yer aldı. Sıcaklık artışının devam edeceği ifade edildi.

Plastik kirliliği de bu tarihten beri on kat artış gösterdi. Sanayi tesislerinden gelen 300 ila 400 milyon ton ağır metal, solvent, zehirli çamur ve diğer atıkların her yıl dünya sularına döküldüğü kaydedilen açıklamada, her yıl Birleşik Krallık’tan daha büyük bir alanın okyanuslarda 400’den fazla ölü bölge üretti.

İşte yok olma riski altındaki bitki ve hayvan türlerinin payı:

Amfibiler – yüzde 41
Köpekbalıkları – yüzde 37
İğne yapraklılar – yüzde 34
Resif mercanları – yüzde 33
Seçili kabuklular – yüzde 28
Memeliler – yüzde 26
Kuşlar – yüzde 14

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...