Tgrt Haber
13 Ocak 2014 09:46

Dış Ticaret Beklenti Anketi açıklandı

Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Beklenti Anketi'ne göre, yılın 1. çeyreğinde, geçen yılın son çeyreğine göre ihracat beklentisi azaldı.

Dış Ticaret Beklenti Anketi açıklandı
Dış Ticaret Beklenti Anketi, açıklandı, ekonomi bakanlığı, ihracat beklentisi,

Ekonomi Bakanlığı Dış Ticaret Beklenti Anketi'ne göre, İhracat Beklenti Endeksi, yılın 1. çeyreğinde, geçen yılın son çeyreğine göre 10,8 puan azaldı. Geçen yılın 4. çeyreğinde 109,6 olan Endeks, bu yılın 1. çeyreğinde 98,8 seviyesinde gerçekleşti. Ekonomi Bakanlığı'nın, yılın 1. çeyreğine ilişkin Dış Ticaret Beklenti Anketi açıklandı. Yılın ilk çeyreğinde 2013'ün son çeyreğine göre, İhracat Beklenti Endeksine dahil edilen sorulardan gelecek 3 aydaki ihracat ve ihracat siparişi beklentileri ile şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin soruların, endeksi azalış yönünde etkilediği, son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine dair sorunun ise endeksi artış yönünde etkilediği gözlendi.
Bununla birlikte, endeksi oluşturan sorulardan gelecek 3 aya ilişkin ihracat beklentisi ile şu anda kayıtlı ihracat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda iken, gelecek 3 aya ilişkin sipariş beklentileri ile son 3 aydaki ihracat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri, bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek puanlarda seyretti. Buna bağlı olarak İhracat Beklenti Endeksi, yılın 1. çeyreğinde geçen yılın aynı döneminin 2,9 puan altına geriledi. Endeks, yılın 1. çeyreğinde, geçen yılın son çeyreğine göre de 10,8 puan azaldı. 2013'ün 4. çeyreğinde 109,6 olan Endeks, bu yılın 1. çeyreğinde 98,8 seviyesinde gerçekleşti. Ankete göre yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın son çeyreğine göre ithalat beklentisi arttı. Söz konusu dönemlerde İthalat Beklenti Endeksindeki artış 3,2 puan oldu. 2013 yılının 4. çeyreğinde 106,2 olan Endeks, bu yılın ilk çeyreğinde 109,4 seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk çeyreğinde, geçen yılın son çeyreğine göre, İthalat Beklenti Endeksini oluşturan sorulardan gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi ile son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların Endeksi artış yönünde etkilediği; birim ithalat fiyatı beklentisi ile mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin soruların ise azalış yönünde etkilediği gözlendi. Öte yandan, gelecek 3 aydaki ithalat beklentisi, birim ithalat fiyatı beklentisi ve mevcut ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksleri bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha düşük puanlarda iken, son 3 aydaki ithalat sipariş düzeyine ilişkin yayılma endeksi bir yıl öncesinin aynı dönemine göre daha yüksek bir puanda seyretti. Buna bağlı olarak İthalat Beklenti Endeksi, yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı döneminin 2,7 puan üzerine yükseldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...