Tgrt Haber

Vatandaşlık alan evi satıyor! Uzman isimden çarpıcı değerlendirmeler

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: tgrthaber.com.tr
21 Nisan 2024 10:54 - Güncelleme : 21 Nisan 2024 12:30

Türkiye'den taşınmaz alarak vatandaşlık elde eden yabancılar bir süre sonra ellerindeki mülkleri satıyor. Doç.Dr. Cüneyt Dirican yabancıların ev satışlarını ve emlak sektörünü değerlendirdi.

Yabancılar kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazların satın alınması halinde Türk vatandaşlığı kazanılabiliyor. Bu yolla vatandaşlık alanların satın aldıkları mülkleri sonrasında sattıkları iddia edildi. Doç. Dr. Cüneyt Dirican emlak sektörüne yönelik gelişmeleri TGRT Haber ekranlarında değerlendirdi.

SATIŞ İÇİN 3 YIL ŞERH

Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 20’nci maddesinin (b) bendi  "En az 400.000 Amerikan Doları veya
karşılığı döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı tapu kayıtlarına üç yıl satılmaması şerhi koyulmak şartıyla satın aldığı veya kat mülkiyeti ya da kat irtifakı kurulmuş, en az 400.000 Amerikan Doları veya karşılığı döviz tutarı peşin olarak yatırılan ve tapu siciline üç yıl süreyle devir ve terkini yapılmayacağı taahhüdü şerh edilmek şartıyla noterde düzenlenmiş sözleşme ile taşınmazın satışının vaat edildiği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca tespit edilen"  ifadesi yer alıyor.

Vatandaşlık alan evi satıyor! Uzman isimden çarpıcı değerlendirmeler - 1. Resim

Dirican taşınmaz satın alarak vatandaşlık elde edilmesi daha sonra satışların gerçekleşmesi halinde izlenebilecek yolu şu sözlerle anlattı:

  • Dünyadaki  genelde oturma izni şeklinde veriliyor.
  • Mesela 10 yıllık oturma izni verirsiniz ve belli başka şekil şartlarını zaman içerisinde tanımlayan o 10 yıllık sürede tanımlayana yine vatandaşlığı verirsiniz.
  • Yani bölgedeki o istikrarsızlıklardan faydalanarak asıl sermaye çekmek için o dönemde belki bir cazibe olarak sunulmuş olabilir. O zaman peşine kontrolünü getirmeniz lazım. Yani evini satacaksa kimler aldı?
  • Burada evini sattığı anda eğer ülkede artık hala yerleşik devam etmiyorsa şayet vatandaşlığı iptal edersin. Yani o noktada bu denetim önemli. 

Vatandaşlık alan evi satıyor! Uzman isimden çarpıcı değerlendirmeler - 2. Resim

DİRİCAN EMLAK SEKTÖRÜNÜ DEĞERLENDİRDİ

  • ABD'de morgage kredi faizlerinin artışını ev sahipleri kiraya yansıtıyor. Bu da ABD de enflasyona vuruyor yine. Bizde de yüzde 25 öyle. Bizde baktığınız zaman hizmet giderlerinin içerisinde kiranın payı çok yüksek olduğu için işte %25 tavan uyguluyoruz.
  • Ama günün sonunda mevcut ev sahibi kiracılığı kavgasını bir tarafa koyuyorum. Evini yeni kiralayan ya da sözleşmesini yenileyen herkes o farkı üstüne katmerli bir şekilde koyaraktan yapıyor.

Kaynak: tgrthaber.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...