Tgrt Haber
05 Temmuz 2022 15:54 - Güncelleme : 05 Temmuz 2022 16:15

Son dakika! Dolar 17 TL'yi geçti (5 Temmuz 2022 güncel dolar kuru)

Rusya-Ukrayna savaşı ile başlayan sıkıntılar, yüksek enerji fiyatları ve Avrupa’nın doğal gaz tedarikinde Rusya ile yaşadığı sorunlarla birlikte euroya olan güven sarsıldı. Endişeli yatırımcılar, Fed’in aldığı faiz kararları sonrası arşa geçen dolara yöneldi. TÜİK’in dün açıkladığı enflasyon rakamlarıyla birlikte yükselişe geçen dolar bugün saat 14.45 itibariyle tekrar 17 TL’yi aştı. Dolar kurunda yaşanan bu hareketlilik hem vatandaşın hem de yatırımcıların gündeminde. Peki 5 Temmuz 2022 Salı günü dolar ve Euro ne kadar oldu? Dolar kaç TL? Euro ne kadar? İşte döviz kurunda son durum…

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
Son dakika! Dolar 17 TL'yi geçti (5 Temmuz 2022 güncel dolar kuru)
ABD,Enflasyon,Dolar,TL,Euro,Türkiye

Rusya-Ukrayna savaşıyla başlayan küresel piyasalardaki dalgalanma devam ediyor. Avrupa ülkelerinin Rusya’dan doğal gaz tedarikinde yaşadığı sıkıntılar, yüksek enerji fiyatları ve Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların bir şeye yaramaması kafası karışık yatırımcıları eurodan dolara yönlendirdi.

ABD başta olmak üzere dünya lideri ülkelerin artan enflasyona karşı merkez bankaları faiz artışlarına gitti. Enflasyon rakamlarının son 40 yılın zirvesini gördüğü ABD'de Fed’in faiz artırımları doları arşa çıkardı.

EURO DOLAR KARŞISINDA 20 YILIN DİBİNİ GÖRDÜ

Euronun dolar karşısında yıl başından bu yana değer kaybı yüzde 13,05 olurken, geçen yılın aynı dönemine göre kayıp yüzde 9,33'e çıktı. Euro/dolar paritesi bugün yüzde 1,3'ü aşan düşüşle 1,0282 seviyesini gördü. Bu seviye, Aralık 2002 sonrasındaki dönemin dibi olarak kayıtlara geçti.

DOLAR 17 TL’Yİ AŞTI

İki hafta önce 17.54 TL ile 20 Aralık'tan bu yana yeni zirveyi gören dolar, geçen hafta BDDK’nin ticari kredilerdeki sınırlama kararı sonrası 16.03'e kadar gerilemişti.

Kur, yeniden Haziran'ın ilk haftasında işlem gördüğü seviyelere hareketlenirken, bugün 17 liranın üzerine çıktı. Dolar/TL yüzde 1'in üzerinde artışla 17,01 seviyesine geldi.

GÜNCEL DÖVÜZ KURU FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

İSLAM MEMİŞ 17 TL'Yİ AŞAN DOLARI YORUMLADI

Türkiye’nin ekonomi otoriteleri tarafından bir süredir baskı altında tutulmaya çalışılan dolar, yeniden hızlı yükselişine geçti. Doların 17 TL sınırına dayanmasını değerlendiren Memiş, bunun nedenlerini şöyle anlattı: “Dolar endeksi 105 seviyesine çıktı, uluslararası piyasalarda değer kazanıyor. Euro/dolar paritesi değer kaybetmesi ve doların değer kazanması bizim gibi ülkelerde doları yükseltti. Gözlerimiz yarın açıklanacak Fed tutanaklarında ve ECB Başkanının açıklamalarında.” Doların 17 TL’yi geçmesi için Euro/dolar paritesinde sert düşüşlerin devam etmesi gerektiğini belirten Memiş, “Avrupa Merkez Bankası Temmuz’da 25 baz puanlık bir faiz artırımına gidecek. Geç kalınan bir hamle. Daha önceden yapması gerekiyordu. Dolar 17 TL üzerine ataklar gerçekleştirse bile yatırım seviyesinde olduğunu düşünmüyorum” ifadelerini kullandı. 

EURO FİYATLARI NE KADAR?

Euro/TL ise 5 Temmuz Salı günü aynı dakikalarda 17,5380 TL alış fiyatı, 17,5535 TL satış fiyatıyla el değiştiriyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...