Tgrt Haber
18 Ocak 2022 09:07

Dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı öncesi son durum! İşte İslam Memiş dolar tahmini

Dolar fiyatı haftanın ilk işlem gününe düşüşle başlarken yatırımcılar ve piyasalar Merkez Bankası faiz kararı için bekliyor. Dolar/TL kuru dalgalı seyrini sürdürürken ‘’Dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı ne zaman açıklanacak? TCMB faiz kararı sonrası dolar yükselir mi?’’ soruları gündeme geldi.

Dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı öncesi son durum! İşte İslam Memiş dolar tahmini
dolar,fed,merkez bankası,euro,sterlin,islam memiş

Piyasalarda 3 kritik faiz kararı toplantısı etkisi sürdürüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı yanında Avrupa Merkez Bankası ve Fed faiz kararları da dolar üzerinde etkili olacak. Ay boyunca 14 TL sınırında bekleyen dolar MB Para Politikaları Toplantısı ardından şekillenecek. Vatandaşlar kritik eşik öncesi ‘’Dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı ne olacak?’’ sorularının cevabını merak ediyor. 

DOLAR KAÇ TL? 

Geçtiğimiz yıl eylül ayından itibaren faiz indirimi kararı uygulayan TCMB 2022 yılının ilk faiz kararını açıklayacak. Geçtiğimiz yıl eylül ayında yüzde 19 olan politika faizi aralık ayında yapılan 100 baz puan indirimle beraber yüzde 14’e düştü. Dolar/TL kuru üzerinde doğrudan etkili olan TCMB faiz kararı yatırımcıların gündeminde. Peki Merkez Bankası faiz kararı öncesi dolar kaç TL? 

18 Ocak Salı dolar 13,47 TL seviyelerinden işlem görüyor. 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş bu hafta açıklanacak ve dolar/TL kuru üzerinde etkili olacak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararı yanında Avrupa Merkez Bankası faiz kararının da Türk Lirası’nın performansı açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Yatırımcılar 10 yıldır faizleri artırmayan Avrupa Merkez Bankası’nın ise erken bir faiz artırımına gidebileceğini hatırlattı. 

Dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz kararı öncesi son durum! İşte İslam Memiş dolar tahmini

İSLAM MEMİŞ DOLAR TAHMİNİ 

Piyasalarda Fed faiz kararı için nefesler tutuldu. İslam Memiş dolar tahmini hakkında sorulan sorulara cevap verdi. Memiş Merkez’in yılın ilk çeyreğinde faizlere dokunmasını beklemediğini ifade ederken ‘’Şuanki ekonomik koşullar bunu gösteriyor. Muhtemelen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, FED’i görmek isteyecektir. FED’in faiz kararı veya para politikası muhtemelen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yeniden bir reaksiyon almamasına neden olabilir. Ben pas geçeceğini tahmin ediyorum. O yüzden de dolar/TL kurunda bir miktar geri çekilmenin Perşembe günü ve sonrasında da devam edeceğini tahmin ediyorum” sözlerine yer verdi. Fed faiz kararının doların uluslararası piyasalardaki değeri üzerindeki etkisine dikkat çeken İslam Memiş dolar yorumu yaparken ‘’Benim için şuanda 12,90 seviyesi güçlü bir destek seviyesi. 12,90 seviyelerini önce görmek gerekiyor. Özellikle metinde nasıl açıklamalar olacak bunu da görmek gerekiyor. Faiz kararını pas geçmesinden sonraki hafta FED’e odaklanmak gerekiyor’’ ifadelerini kullandı. 

EURO NE KADAR? 

Dolar fiyatı ile diğer yabancı ülke para birimleri de dalgalı seyrini devam ettiriyor. Vatandaşlar ''Euro ne kadar?'' sorusunun cevabına odaklandı. Buna göre 18 Ocak Salı euro 15,37 TL’den el değiştiriyor. 

STERLİN NE KADAR? 

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş sık sık 2022 yılı için Sterlin vurgusu yaparken bir son dakika yorumu daha geldi. Memiş, “Sterlin/TL ve Sterlin/Dolar kurunda gerileme bekliyorum ama bu gerileme uzun vade için yön arayışına neden olacak. Özellikle sterlini işaret etmemim sebebi İngiltere 2022 yılında çok konuşulacak ve sterlin tarafını o yüzden önemsiyorum. FED’in kararları sonrasında dolar endeksinde hafif faizlerinde yukarı yönlü seyrin devam edeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. 

18 Ocak sterlin 18,36 TL civarından işlem görüyor. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK? 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) politika faizini eylül ayından aralık ayına kadar yüzde 19’dan yüzde 14’e indirdi. Dolar başta olmak üzere döviz kurlarında hareketliliğe neden olan PPK toplantısı merakla beklenirken ''Ocak ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak?'' sorusu merak konusu oldu. 
Merkez Bankası faiz kararı 20 Ocak 2022 Perşembe açıklanacak. MB Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında toplanan Para Politikaları Kurulu toplantının ardından Ocak ayı faiz kararını duyuracak. Öte yandan Merkez Bankası Genel Kurulu, 3 Şubat'ta oğlanüstü bir toplantı yapacak. Toplantının gündem maddeleri arasında 2021 yılı dönem karından avans dağıtılması, birikmiş ihtiyat akçesinin kara katılarak dağıtılması da yer alıyor.

ÜNLÜ İNGİLİZ BANKADAN YIL SONU DOLAR TAHMİNİ

Standard Chartered Bank 2022 yılı dolar tahminini açıkladı. Ünlü İngiliz Bankası yayımladığı bir araştırma raporunda 2022 yıl sonu Dolar/TL tahminlerini 12 seviyesinden 20’ye çıkardıklarını duyurdu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...