Tgrt Haber
15 Haziran 2022 10:02 - Güncelleme : 15 Haziran 2022 10:18

Dolarda kritik gün: Sadece saatler kaldı

Piyasalar Fed'in faiz artırımına hazırlanıyor. Dolar, dünya paraları karşısında hızlı yükselişini sürdürürken beklenti pazartesi günü itibarıyla 50 baz puandan 75 baz puana evrildi. Dolar TL kuru GES’in talep toplama tarihinin de gelmesiyle frenlenirken 17,25 TL bandında seyir tansiyonu yükseltiyor.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, AA
Dolarda kritik gün: Sadece saatler kaldı
dolar

Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası Federal Reserve’in (Fed) faiz kararı öncesinde para politikalarına ilişkin artan belirsizlikler hakim. ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin beklentileri aşması sonrası süreçte fiyatlamalar zorlaşırken ülke ekonomisinin resesyona gireceği endişesi güçleniyor.

Fed'in bugün açıklanacak para politikası kararları öncesinde 75 baz puan mı, 50 baz puan mı artış olacağı kafaları karıştırıyor.

Enflasyona yönelik piyasa öngörülerinin gerçekleşmemesi, beklentilerin yeniden fiyatlanması zorunluluğunu beraberinde getirdi. Buna karşın enflasyon oranlarının açıklandığı cuma gününden bu yana henüz yeterince veri açıklanmaması ve Fed'in iletişim kanallarının işleyiş fırsatı bulamaması söz konusu beklentilerin olgunlaşmasını engelliyor.

75 BAZ PUAN AĞIR BASIYOR

Öte yandan Fed’in bir önceki toplantıda aldığı karar doğrultusunda bugün itibarıyla bilanço daraltma çerçevesinde dolar azaltımı devreye girecek.

Fed'in bugünkü toplantıda 75 baz puanlık faiz artışı ve devamında nispeten güvercin açıklamalar yapma ihtimali bulunduğu gibi, 75 baz puanlık artışın sözle yönlendirmesi yapılmadığı için 50 baz puanlık faiz artışı ve çok daha şahin bir duruş sergileme ihtimali de bulunuyor.

Para piyasalarında yılın geri kalanındaki toplantıların en az birinde daha 75 baz puanlık faiz artışına gidileceği fiyatlanırken, yıl sonu Fed'in politika faizinin yüzde 3,50'nin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

Söz konusu fiyatlamalarla tahvil piyasalarında satış baskısı dün de devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,50'yle son 11 yılın en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 3,44 seviyesinde bulunuyor. ABD'nin 3, 5, 10 ve 30 yıllık tahvillerinde tersine dönen getiri eğrisi de bu eğilimini sürdürüyor.

Artan dolar talebiyle son 20 yılın en yükseği olan 105,6 seviyesine çıkan dolar endeksi de 105'in hemen üzerinde kalmaya devam ederken, altının ons fiyatı yükselen tahvil faizleri ve güçlü doların etkisiyle dün, son 1 ayın en düşük seviyesi olan 1.805 dolara gerilemesinin ardından 1.810 dolarda seyrediyor.

GES DOLAR KURUNU BASKILIYOR

Yurt içinde, Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 artışla 17,2744'ten kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 17,2490 seviyesinde işlem görüyor.

Dün dalgalı bir seyir izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,5 azalışla 2.508,91 puandan tamamladı, bugüne yüzde 0,21 artışla 2.514,14 puandan başladı.

Analistler, bugün yurt içinde konut satışları, yurt dışında ise Fed'in faiz kararının yanı sıra Avro Bölgesi'nde sanayi üretimi ve dış ticaret istatistikleri ile ABD'de perakende satış verilerinin takip edileceğini belirterek, piyasalarda oynaklığın bugün de devam edebileceğini kaydetti.

Yatırımcıların temkinli davranmaya devam etmesi gerektiğini ifade eden analistler, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 2.480 ve 2.440 seviyelerinin destek, 2.560 puanın direnç olarak öne çıktığını söyledi.

CANLI DÖVİZ KURLARI İÇİN TIKLAYINIZ.

Kaynak: TGRT Haber, AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...