Tgrt Haber
29 Aralık 2021 09:07

Dövizin ardından bir hamle de altına: TL mevduata geçenlere destek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısının ardından yürürlüğe girdiğini duyurduğu 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' sistemi döviz kurunda kontrolsüz yükselişi tersine çevirmişti. Altın fiyatlarında da istikrarı yakalamak isteyen ekonomi yönetimi, yeni hamle gerçekleştirdi. Altın hesaplarından TL mevduata dönüşe ilişkin avantajları içeren düzenleme Resmi Gazete'de yayınlandı.

Dövizin ardından bir hamle de altına: TL mevduata geçenlere destek
altın,mevduat,tl,döviz,dolar,euro,kur koruma

Dövizde giderek artan yükseliş dolarda 18 lira, euroda 20 liranın üzerinin görülmesine neden olmuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından dövizin ateşinin düşürülmesi için gerekli önlemler alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan  'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' sistemi döviz satışlarının başlamasına ve kurda hızlı düşüşe yol açmıştı. Altında yüksek fiyatların düşürülmesi için harekete geçen hükümet benzer bir hamlenin altına imza attı. Resmi Gazete'de yayınlanan düzenlemeye göre; altın cinsinden mevduat ve katılım fonu hesaplarının Türk lirası vadeli mevduat ve katılım hesaplarına dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanacak.

ARADAKİ FARK ÖDENECEK

Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre altın hesapları, hesap sahibinin talebi üzerine TL mevduat hesabına dönüştürülebilecek. 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' hesabında kur farkında meydana gelen dezavantaj gibi altından TL'ye dönüşte de vade sonunda iki birim arasındaki oluşacak fark Merkez Bankası tarafından karşılanacak. Altın hesaplarının Türk Lirası'na çevrilmesinde Merkez Bankası'nın o gün saat 11.00'de ilan edeceği gram altın fiyatı esas alınacak.

3, 6, 12 AY VADELİ OLACAK

Dönüşüm sonrası açılacak yeni hesaplar 3, 6 ve 12 ay vadeli olacak Bankanın hesaba uygulacağı fark, Merkez Bankası tarafından belirlenen bir hafta vadeli repo ihale faiz oranın altından olamayacak. Vade bitişinden Türk Lirası hesap sahibine ana para ve faiz ödemesini banka gerçekleştirecek. Vade sonunda altın fiyatlarıından kaynaklı oluşan farklın faizden yüksek olması durumdan farkı Merkez Bankası ödeyecek. Hesabından vadesinden önce bozulması durumunda hesap sahibine herhangi bir ödeme yapılamayacak. Ödeme desteği bir defaya mahsus olmak üzerek uygulanacak.

MİNİ EKONOMİ PAKETİ MECLİS'TE

Gelecek hafta 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat'  ile ilgili düzenlemeyi içeren 9 maddeden oluşan mini ekonomi paketinin Meclis'e getirilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yastık altında 280 milyar dolar değere sahip 5 bin ton altın bulunduğunu açıklamıştı. Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için teşvik edici yeni araçların devreye alınmasına ilişkin düzenlemelerin de paketle getirilmesi hedefleniyor. Söz konusu düzenlemeyle vatandaşların altın birikimlerini ekonomiye kazandırmakla ilgili tereddütlerinin giderilmesi amaçlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...