Tgrt Haber
11 Eylül 2021 14:50

e-Devlet üzerinden çocuk kimlik kartı başvuruları nasıl yapılır?

E-Devletteki hizmetlere bir yenisi daha eklendi. İçişleri Bakanlığı, 15 yaşındaki çocukların Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı başvurularının e-Devlet üzerinden yapılabilmesine imkan sağladı. Peki kimlik kartı başvuruları e-Devlet üzerinden nasıl yapılır?

e-Devlet üzerinden çocuk kimlik kartı başvuruları nasıl yapılır?
e devlet,kimlik kartı,TCKK,kimlik başvurusu

15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartı başvuruları ​İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından e-Devlet'e taşındı. Bu yeni hizmete göre ebeveynler mobil imza ve elektronik imza ile çocuklarının başvurularını yapabilecek.

BAKAN SOYLU DUYURMUŞTU

Dijital dönüşüm yolunda atılan pek çok adıma bir yenisi daha eklendi. Elektronik ortamda sunulan kamu hizmetlerinin sayısı ve nitelikleri de her geçen gün artıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun duyurduğu hizmet başladı. 15 yaş altı çocuklar, veli veya vasileri tarafından e-Devlet üzerinden nüfus müdürlüklerine gitmeden kimlik başvurusu yapabilecek.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Başvuru yapmadan önce kimlik kartı başvurusu yapılacak olan 15 yaş altındaki çocuğun Merkezi Nüfus İdaresi Sisteminde (MERNİS) kayıtlı açık adresinin bulunması gerekiyor.

1- Başvuru işlemine başlamadan önce ilgili değerli kâğıt bedelinin yatırılması gerekiyor.

2- Kağıt bedeli yatırıldıktan sonra kimlik başvurusunun ne amaçla yapıldığının belirtilmesi gerekiyor.

3- Kimlik kartının kime verileceğinin başvuruda belirtilmesi gerekiyor.

4- Son olarak kimlik kartının gönderileceği adresi yazarak başvuru tamamlanıyor. Kimlik kartının teslimatı sadece yurtiçi adreslere yapılıyor. 

e-Devlet üzerinden çocuk kimlik kartı başvuruları nasıl yapılır?

KİMLİK KARTI BEDELİ NEREYE YATIRILACAK?

Kimlik kartının ücretinin başvurudan önce https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden vergi dairesi müdürlüklerine sanal pos uygulamasıyla banka kartı ya da kredi kartı aracılığıyla veya anlaşmalı bankalara yatırılacak. 

Son 6 ay içerisinde yapılan TCKK veya pasaport başvurusu neticesinde başvurusu yapılacak çocuğun MERNİS’te kayıtlı fotoğrafı varsa, kimlik kartı başvurusunda bu fotoğrafı kullanılacak. Fotoğraf zorunlu olmamakla birlikte sistemde bulunan bir fotoğraf var ise tercih edilebilmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...