Tgrt Haber
24 Nisan 2024 14:41 - Güncelleme : 24 Nisan 2024 14:49

Ekonomistlerden kritik tahmin geldi! İşte TCMB’nin faiz indirimine başlayacağı tarih

Merkez Bankası faiz kararı bekleniyor. Ekonomistlerden hem faiz patikasındaki yeni adım hem de indirimlerin başlayacağı tarih ile ilgili tahminler gelmeye devam ediyor. Reuters TCMB’nin adımları ile ilgili anketin sonuçlarını ve yıl sonu faiz öngörülerini açıkladı.

Ekonomistlerden kritik tahmin geldi! İşte TCMB’nin faiz indirimine başlayacağı tarih

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı piyasaların odağında yer alıyor. TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın başkanlığında toplanacak PPK toplantısından çıkacak kritik faiz kararı beklenirken Reuters ekonomistlerin tahminlerini içeren yeni anketini paylaştı.

TCMB FAİZ İNDİRİMİ NE ZAMAN BAŞLAR?

Reuters’ın anketine katılan ekonomistler TCMB’nin yılın 4. çeyreğine kadar faiz indirimine gitmeyeceği öngörüsünde bulundu. Ankette 2025 yıl sonu için de faiz öngörüsü yapıldı.

HAZİRAN AYINDAN BU YANA FAİZ ARTTIRIMI DEVAM EDİYOR

Enflasyon görünümündeki bozulmayı gerekçe gösterilerek agresif sıkılaştırma döngüsüne şubat ayında ara verilmesinin ardından mart ayında faiz oranı 500 baz puan artırıldığını aktaran Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomik büyümeyi desteklemek için savunduğu düşük faiz politikasını tersine çevirerek 2023 Haziran ayından bu yana faizleri artırdığına dikkat çekti.

ENFLASYON EĞİLİMİNDE DÜŞÜŞ OLANA KADAR SIKILAŞMA SÜRECEK

Ekonomistlerin, Merkez Bankası'nın 4. çeyreğe kadar faiz indirimi yapmayacağını öngördüklerini aktaran Reuters, politika yapıcıların aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş görülene kadar sıkı duruşu sürdüreceğini ifade ettiğini belirtti.

2025 YILI FAİZ ÖNGÖRÜSÜ

4. çeyrekte faizin 250 baz puan düşürülerek oranın %47,5'e çekileceği ifade edilen anket sonuçlarına göre, gelecek yıl daha fazla azalmanın görüleceği ve 2025 sonuna kadar bu oranın %30,0 ​​olacağı aktarıldı.

KARAHAN’DAN FAİZ DÖNGÜSÜNE SON MESAJI

Reuters'in haberinde, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan'ın, Washington'da düzenlenen bir panelde faiz artırım döngüsünün sona erdiğini ve enflasyonun yıl sonuna kadar %36 hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini söylediğine değinildi.

Öte yandan, Türkiye'nin bu yılı yüzde 44,2 enflasyon ortalamasıyla kapatacağı konusunda ekonomiştlerin görüşlerinin oldu anlatıldı.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...