Tgrt Haber
24 Aralık 2021 07:41

Elektrikte kademeli fatura nasıl olacak? Bakan Dönmez açıkladı

Elektrikteki kademeli tarifeyi anlatan Enerji Bakanı Fatih Dönmez, “İlk 100 birimin fiyatı herkese aynı. Üstü için ayrı fiyat olacak. Faturada kademe detayı bulunacak. İsteyen itiraz edebilecek

Elektrikte kademeli fatura nasıl olacak? Bakan Dönmez açıkladı
elektrik,kademeli fatura,doğalgaz,fatih dönmez

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, elektrikteki kademeli tarifenin detaylarını anlattı. Dönmez, Kademeli faturalandırmada temel prensibin dört kişilik hane halkının 100 metrekarelik bir evdeki temel elektrik enerjisi ihtiyacı olduğunu ifade etti. Konuyu örnekle açıklayan Bakan Dönmez, “Örneğin 100 birime kadar bir birim fiyat söyledik. Bu 100 birimin 50 birim üstüne çıkarsanız o 50 birimlik fiyatınız, ikinci kademeden oluşacak” dedi.

Yeni yılda elektrikte kademeli tarife uygulaması başlıyor. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gazetecilerin sorularını cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, kademeli tarife ile ilgili bilgi verdi. Birinci kademe ödemenin herkes için aynı olacağını belirten Dönmez, belirlenen tutarın üzerine çıkan kullanımlarda da aradaki farkın ikinci kademeden hesaplanacağını söyledi. Yılbaşından itibaren kademeli faturalandırmayla ilgili çalıştıklarını aktaran Bakan Dönmez, elektrik için Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) doğalgaz için de Boru Hatları İle Petrol Taşıma Anonim Şirketinin (BOTAŞ) çalıştığını bildirdi. Kademeli tarifedeki amacın dar gelirli vatandaşların alım gücüne destek olmak olduğunu vurgulayan Bakan Dönmez, “Buna benzer uygulamalar belediyelerin su işletmelerinde de uygulanıyor. Dolayısıyla vatandaşımızın çok yabancı olduğu bir uygulama değil. Hedefimiz yılbaşına yetiştirebilmek ama takdir edersiniz ki, şirketlerin yazılımlarında birtakım değişiklikler olması gerekecek çünkü okuma sistemleri şu anda tek kademe. İki kademe olursa değişiklik yapılması gerekecek” diye konuştu. Kademeli fatura sistemi ile ilgili konuların gelecek hafta netleşeceğini belirten Bakan Dönmez, “Sonrasında da Sayın Cumhurbaşkanı’mıza son noktayı arz edip uygulamaya geçmeyi planlıyoruz” dedi.

BİRİNCİ KADEME HERKES İÇİN AYNI

Bakan Dönmez, kademeli faturalandırmada temel prensibin 4 kişilik hane halkının 100 metrekarelik bir evdeki temel elektrik enerjisi ihtiyacı olduğunu söyledi. Türkiye ortalamasında hanelerin kullandığı ortalama elektrik tüketiminin EPDK’nın elinde olduğunu belirten Bakan Dönmez, “Birinci kademede asgari ihtiyaçları karşılayacak seviyede bir rakamdan bahsediyoruz. Örneğin; 100 birime kadar bir birim fiyat söyledik. 100 birimin üstünde ayrı bir fiyat çalışacak. Herkes için 100 birim aynı fiyat. Bu 100 birimin 50 birim üstüne çıkarsanız o 50 birimlik fiyatınız, ikinci kademeden oluşacak” diye konuştu.

FATURALAR ŞEFFAF OLACAK

Vatandaşların bütün kullanım detaylarına faturalarda ulaşabileceğine dikkat çeken Bakan Dönmez, faturaların şeffaf olacağını söyledi: Faturada birinci kademenin fiyatı ne, ikinci kademeden ne kadar kullanılmış görülecek. Tüketici bir önceki endeksle okuyup denetleyebilecek, itiraz edebilecek. Rakamları net koymamız lazım.

ELEKTRİK VE DOĞALGAZDA 100 MİLYAR LİRALIK SÜBVANSİYON

Bakan Dönmez, elektrik ve gazda yapılan ciddi sübvansiyon ile şu ana kadar 100 milyar lira destek sağlandığını, 2 milyon 400 bin haneye de elektrik desteği sağlandığını bildirdi. Dönmez ayrıca, 1 Mart 2019’dan Kasım 2021’e kadar 6 milyar liralık bir destek verdiklerini söyledi.

VARINCA -1 KUYUSU KÂRLIYMIŞ

‘Petrol yok’ denerek kapatılan ve yeniden devreye alınan Varınca-1 kuyusuyla ilgili de konuşan Bakan Dönmez, “Anadolu’da ‘Burada da petrol vardı, üstünü kapattılar’ söylemi vardır. Biz de bunun üzerine gittik ve tekrar denedik. Bu kapsamda üretim yaptığımız kuyular oldu. Bunlardan birisi de Diyarbakır’ın Hazro ilçesindeki Varınca -1 kuyusu. Varınca-1’de ilginç olan, şu anda 3 bin varile yakın da bir üretim var” dedi. Kuyunun ekonomik nedenlerle kapatılan bir kuyu olmadığını belirten Dönmez, “O gün de kârlıydı, bugün de kârlı. Sebeplerini bilmiyoruz. Çünkü 1980’li yılların başında kapatılmış. O işi yapanların hiçbiri kurumda yok. Spekülasyon yapmak da doğru değil ama daha önce ‘petrol yok’ diye kapatılmış, bizim de açıp bulduğumuz bir kuyu.” diye konuştu.

DOĞALGAZA DA KADEMELİ TARİFE GELİYOR

Öte yandan elektrikte olduğu gibi doğalgaza da kademeli tarife sistemi geliyor. Kademeli doğalgaz tarifesini getireceklerini bildiren AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, “Arkadaşlarımızla istişare ettik. Bugün kanun teklifini hazırlıyorlar. 4 Ocak tarihinden itibaren, Meclis çalışmalarına başladığı anda kademeli doğalgaz tarifesini getireceğiz” dedi. Kademeli doğalgaz tarifesinde gerekçelerin haklı olduğunu bildiklerini belirten Elitaş, “Çünkü bir villada oturanla gecekonduda oturanın aynı fiyatla doğalgaz tüketimini uygun bulmuyoruz” diye konuştu. Elitaş, BOTAŞ’ın özelleştirilmesinin de kesinlikle gündemlerinde olmadığını vurguladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...