Tgrt Haber
27 May 2021 13:14

Elektrikte yeni dönem başlıyor

Elektrik kullanımında 1 Haziran itibariyle yeni bir dönem başlıyor. Alışveriş Merkezleri, Organize Sanayi Bölgeleri, sanayiciler gelecek dönemlerin elektriğini önceden alıp, fiyat değişimlerinden kendilerini koruyabilecek.

Elektrikte yeni dönem başlıyor
elektrik sektörü,,ekonomi,,türkiye,

Türkiye’de, 1 Haziran'da elektrik sektöründe yeni bir dönem başlıyor.

Fiyat belirsizliğinden kaynaklanan riskleri ortadan kaldıracak olan Vadeli Elektrik Piyasası (VEP) ile Yeşil Sertifika Sistemi devreye girecek. Piyasa katılımcısı Vadeli Elektrik Piyasası ile yapmayı planladığı ticaretin hacmini belirleme imkanına sahip olacak.

TÜKETİCİLER FİYAT RİSKİNDEN KORUNACAK

Gelecek dönemlerin elektriğini bugünden alabilecek olan AVM'ler, OSB'ler, sanayiciler gibi büyük tüketiciler oluşacak fiyat değişimlerinden kendilerini koruyabilecek. Böylece ürettiği elektriği önceden satan üreticiler de oluşacak fiyat değişimlerinden etkilenmeyecek. Bunun sonucunda da konuyla ilgili yapılan işlemlerdeki gelir öngörülebilirliği de yükselmiş olacak. Tüm bu imkânlar istihdama olumlu katkıda bulunurken maliyetlerin azaltılmasını da sağlayacak

Tüketicilerin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilip üretilmediği de Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) sistemiyle garanti altına alınacak. Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen her megavat saat elektrik sertifikalandırılacak.

AVRUPA BİRLİĞİ İLE İHRACAT KOLAYLAŞACAK

Fiyat belirsizliğinden kaynaklanan riskler VEP ile ortadan kaldırılacak. Piyasanın öngörülebilirliği daha da yükselecek. Yeni sistem Avrupa Birliği’ne ihracat açısından da kolaylıklar getirecek.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...