Tgrt Haber

Emekliler ‘biz yük değiliz’ dedi! Hükümete ‘yüzdelik yerine seyyanen zam’ çağrısında bulundu

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber Özel
18 Ocak 2024 15:10 - Güncelleme : 18 Ocak 2024 15:15
Emekliler ‘biz yük değiliz’ dedi! Hükümete ‘yüzdelik yerine seyyanen zam’ çağrısında bulundu
emekli zammı,emekliye zam,seyyanen zam,emekli

SSK ve Bağkur emeklisinin zammı belli oldu. Milyonlarca emekliyi yaşam standartlarını rahatlatacak zam beklentisini elde edemedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan eşitleme için temmuz ayına işaret ederken emeklilerden de “Yüzdelik değil seyyanen zam yapılsın” çağrısı geldi.

Emeklilerin yaklaşık 2 haftadır süren zam belirsizliği sona erdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada SSK ve Bağkur emekli maaşına yapılan zam oranını yüzde 5 ilave artışla yüzde 42,6’ya yükselttiklerini açıkladı. En düşük emekli maaşı da 7500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarıldı. TGRT Haber Youtube kanalında İçerik Editörü Tuğçenur Batan’ın konuğu olan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün ek zamla ilgili değerlendirmede bulundu.

EMEKLİYE YAPILAN ZAM BEKLENTİYİ KARŞILADI MI?

Ek zamla ilgili değerlendirmede bulunan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, emeklinin sorununun bugün değil 20 yıldır yaşanan bir sorun olduğunu dikkat çekerek, “1999 yılında çıkan 4447 sayılı yasayla SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Türkiye İstatistik Kurumu’na bağlandı. Bu bugünün yani 2024’ün meselesi değil. Yıllardır TÜİK, bu enflasyon rakamlarını aylık, son olarak kanun değişikliği ile 6 aylık olarak bize veriliyor. Ama burada sıkıntı şu, maalesef Türkiye İstatistik Kurumu yıllardır Türkiye’de olan enflasyon rakamlarını hiçbir zaman ciddi bir şekilde yayınlamadı. Bir de bu yüzdelik zamlar şu yanlışlığı yapar, maaşı yüksek olanı yukarı taşır, aşağıdakini daha da sıkıntıya sokar ve makas açılır. Halbuki emekliler aynı fırına gidiyor, aynı pazara gidiyor, aynı dünyanın içinde yaşıyor. 2024 yılı ocak ayında 6 aylık enflasyon oranı yüzde 37, 57 olarak belirlendi. Kim için işçi ve Bağkur emeklisi için. Ama memur emeklisi için yüzde 49,25 olarak ilan edildi. Çünkü onların toplu sözleşmeden gelen bir farkları olduğundan dolayı. Ülkesine yıllarda hizmet etmiş emekliyi birleştirecekseniz aynı oranda yapmak gerekir.” dedi.

Emekliler ‘biz yük değiliz’ dedi! Hükümete ‘yüzdelik yerine seyyanen zam’ çağrısında bulundu

"SEYYANEN ZAM TALEP ETTİK"

Ergün, TÜİK’in enflasyon rakamına göre belirlenen yüzdelik zamma karşı olduklarını ifade ederek, yüzde 5’lik artışın emekliyi rahatlatmayacağını dile getirdi. Ergün, “Biz yıllardır yüzdelik zamların fakiri daha fakir, yukarıdakini de daha yukarı taşır dedik. Biz de dedik ki emekliye insan onuruna yakışır seyyanen zam verilmesini talep ettik. Yüzde 5’lik artış emeklinin hayatını düzeltemez. 24 yıldır süren bir sıkıntı var.” diye konuştu.

"TÜRKİYE’DE AVRUPA'DAKİ PEK ÇOK ÜLKE NÜFUSUNDAN FAZLA EMEKLİ VAR"

Türkiye’deki emekli sayısına dikkat çeken Ergün, “Bugün ülkemizde EYT’lilerin de katılımıyla 16 milyon emekli var. Birçok Avrupa ülkesindeki nüfustan daha fazla bir sayı bu. Emeklinin hayatını düzeltebilmek için kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alırsınız. Neredeyse 100 kişiden 30’u kayıt dışı çalışıyor. İstihdamı büyütürsünüz. Çalışan sayısını artırışınız. 16 milyon emeklinin olduğu bir ülkede bir emeklinin hayatının düzelmesi için 4 çalışan olacak. Bugün 1 emekliye 1,5 çalışan düşüyor. Bunlar değişmelidir. Bu yüzdelik zamlar bizi rahatlatmıyor.” ifadelerini kullandı.

Emekliler ‘biz yük değiliz’ dedi! Hükümete ‘yüzdelik yerine seyyanen zam’ çağrısında bulundu

"EMEKLİYE ZAM VERİRKEN YOKSULLUK VE AÇLIK SINIRI DİKKATE ALINMALI"

Emekliye zam verilirken Türkiye’deki yoksulluk sınırına, açlık sınırına bakılması gerektiğinin altını çizen Ergün, “Açlık sınırı 14 bini geçiyor. Temsil ettiğimiz kitlenin tamamı aç ve yoksul durumda. Emeklinin yüzü gülüyorsa kalkınmanın göstergesidir. Kimse bizi mezar taşı gibi görmesin. Emeklilik yük değildir devletin sırtında, bu yıllar önce ödenmiş ve hak elde edilmiş bir durumdur.” dedi.

TEMMUZ ZAMMI ADALETİ SAĞLAR MI?

Temmuz ayında memur ile SSK ve Bağkur emeklileri arasındaki farkın kapanacağı açıklamaları ile ilgili de, Kazım Ergün, “Söz veren insanlar sözünü tutacaklar. Yapılacağına inanıyorum. Cumhurbaşkanımız bu sözü veriyorsa sözünü tutacaktır. Biz sadece insana yakışır şekilde yaşamak istiyoruz. Beklentilerimiz cevabını bulursa memnun oluruz” dedi.

"EMEKLİ İKRAMİYESİ DÜŞÜK KALDI"

Emekli ikramiyelerinin de düşük kaldığını dikkat çeken Ergün, “Önceden 1 ikramiye ile kurban keserdik. Şimdi mümkün değil. 2 bin lira ile otobüs parasına bile yetmiyor.” diye konuştu.

Kaynak: TGRT Haber Özel
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...