Tgrt Haber
13 Temmuz 2022 08:15 - Güncelleme : 13 Temmuz 2022 09:50

20 yıl sonra bir ilk: Euro ve dolar eşitlendi, gözler ABD enflasyonuna çevrildi! Kritik gün geldi

Euro ile dolar paritesinin 20 yıl sonra ilk kez eşitlenmesinin ardından tüm gözler ABD’den gelecek enflasyon verilerine çevrildi. ABD enflasyon verisindeki yükseliş beklentisi yatırımcıyı tedirgin ederken enflasyonun yüksek çıkması halinde FED’in faiz kararı da korkutucu hal almaya başladı.

20 yıl sonra bir ilk: Euro ve dolar eşitlendi, gözler ABD enflasyonuna çevrildi! Kritik gün geldi
,,,

Euro dolar paritesi 2002’den bu yana en düşük seviyesine inerek 1 Euro, 1 dolara eşitlendi. Küresel piyasalar heyecanla bugün saat 15.30’da açıklanacak ABD’nin enflasyon kararını beklerken yüksek enflasyon ve resesyon ikilemi arasında kalan ABD ekonomisinde, ABD Merkez Bankasının (FED) önceliği enflasyona vermesi yatırımcıları tedirgin etti.

OLUMLU FİYATLANMA SÜRÜYOR

Enflasyonun açıklanmasıyla birlikte ülkede TÜFE'nin aylık yüzde 0,6 artacağı, yıllık enflasyonun da yüzde 8,6’dan 8,8’e çıkacağı tahmin ediliyor. ABD'de tarım dışı istihdam haziranda 372 bin kişi artarak piyasa beklentilerini aşarken, işsizlik oranı değişim göstermeyerek yüzde 3,6’da kaldı. İş gücü piyasasının güçlü kalması FED’in para politikalarındaki şahin duruşunu koruyacağına işaret etse de enflasyonun kontrol altına alınabileceğine yönelik beklentilerin güçlenmesi, resesyon ihtimaline rağmen piyasalarda olumlu fiyatlanma sürüyor.

ENFLASYONUN ARDINDAN GÖZLER FED’E ÇEVRİLECEK

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda temmuz toplantısında 75 baz puan, eylül toplantısında ise en az 50 baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor. FED faiz kararını 27 Temmuz’da saat 21.00’de duyuracak. Tahvil piyasalarındaki satış eğilimine karşın enflasyon endişesi ve güvenli liman olarak artan dolar talebi sonrası dolar endeksi 108,5’le son 20 yılın zirvesine çıktı. Geçen hafta içinde resesyon endişeleriyle 97,2 dolara kadar gerileyen Brent petrolün varil fiyatı da Çin’in 220 milyarlık altyapı paketi açıklaması ve güçlü devam ABD iş gücü piyasası verileriyle kayıplarını kısmen telafi ederek 100-107 dolar seviyesinde hareket etti. Altının ons fiyatı ise düşüş eğilimini üst üste dördüncü haftaya taşıyarak haftayı yüzde 3,8 değer kaybıyla 1.742 dolardan kapatırken dün 1.723 doları gördü.

DOLAR VE EURO'DA İLK RAKAMLAR GELDİ

Asya piyasalarının açılmasıyla birlikte günün ilk saatlerinde Dolar 17.32 liradan işlem görüyor. Euro/TL ise 17.44 TL’de yer alıyor.

SON 20 YILIN EN DÜŞÜĞÜ

FED’in agresif şahin duruşu doları tüm önemli para birimlerine karşı güçlendirirken, euro/dolar paritesi de 2002’den bu yana en düşük seviyesine indi. Avrupa Merkez Bankasının (ECB) bu ay faiz oranlarını 25 baz puan artırması bekleniyor. ECB’nin daha güçlü faiz artışı için FED kadar kararlı olmaması euro/dolar paritesini baskılamayı sürdürürken, geçen hafta yüzde 2,2 değer kaybıyla haftayı 1,0186’dan kapatan euro/dolar paritesi dün de son 20 yılın en düşüğüne gerileyerek 1,0000 seviyesini gördü, böylece 20 yıl sonra bir Euro bir dolara eşitlenmiş oldu.

EŞİTLİK HER AÇIDAN OLUMSUZ

Euro ve doların eşitlenmesi, ihracatçı ve Türkiye’nin ihracat odaklı büyümesi açısından da ‘olumsuzluk’ olarak değerlendiriliyor. Hammaddenin dolarla temin edilip ihracatın euro bölgesine yapılmasının Türk üreticisine sağladığı avantaj da bu eşitlikle sıfırlanmış oldu. Türkiye, 250 milyar dolara yaklaşan yıllık ihracatının yarıdan fazlasını Euro kullanan Avrupa Birliği ülkelerine ve İngiltere’ye gerçekleştiriyor. Euronun değer kaybı, turizm gelirleri başta olmak üzere hizmet ihracatı gelirlerinde de değer kaybına sebep olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...