Tgrt Haber

Euro'da, dolara bağlı bozulmanın önüne geçmek için yeni paket sözü

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
15 Haziran 2022 15:15 - Güncelleme : 15 Haziran 2022 15:40
Euro'da, dolara bağlı bozulmanın önüne geçmek için yeni paket sözü
euro

Avrupa Merkez Bankası bugünkü olağanüstü toplantısından ardından piyasaların bozulması karşısında yeni ürün başlatarak dengeleme sözü verdi. Euro ve Ayrupa piyasaları toplantıyla beraber yükselişe geçti.

Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) Mayıs ayına ilişkin enflasyon verisinin ardından Fed'den gelecek faiz adımı üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturması tüm dünyayı teyakkuz haline soktu. Gündemden sarsılan Avrupa Birliği ve Euro bölgesinde Avrupa Merkez Bankası (ECB), bozulan piyasayı görüşmek üzere toplandı. Toplantının ardından bankadan yeni paket haberi verildi.

Dünya ekonomileri Fed'in son dönemde doların değerini artıran hamleleri karşısında kendi milli para birimleri cinsiden varlıklar üzerinde çalışmalar yapıyor. ECB Yönetim Konseyi'nin geçici toplantısının ardından açıklama bankanın internet sitesinde yayımlandı. Mevcut piyasa durumu hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunun belirtildiği açıklamada "Aralık 2021'de kademeli politika normalleştirme süreci başlatıldığından, Yönetim Konseyi yeniden canlanan parçalanma risklerine karşı harekete geçme sözü verdi." ifadeleri kullanıldı.

Pandeminin, euro bölgesi ekonomisinde, para politikasının normalleşmesinin eşit olmayan bir şekilde dağıtılmasına neden olan kalıcı kırılganlıklar bıraktığının tespit edildiği açıklamada, bu kapsamda ECB de Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) portföyünde yapılacak yeniden yatırım yönlendirmesinde esneklik uygulanacağını bildirdi.

Açıklamada banka, "Ek olarak, Yönetim Konseyi, Yönetim Konseyi tarafından değerlendirilmek üzere yeni bir parçalanma önleme aracının tasarımının tamamlanmasını hızlandırmak için ilgili Eurosystem Komitelerini ECB hizmetleriyle birlikte görevlendirmeye karar verdi." ifadeleriyle bölge içinde euro'nun cazibesini artıracak yeni ürünün sinyalini verdi.

Euro'nun dolar karşısında zayıflaması ve özellikle İtalya ekonomisinde oluşan tehditler üzerine alınan toplantı kararının ardından yapılan açıklama, bölgede varlıklar alanına da yansıdı. İtalya ve diğer bazı ülkeler tarafından ihraç edilen tahvillerin getirileri, ECB'nin geçen perşembe günü önümüzdeki döneme ilişkin bir dizi faiz artırımı yükselen enflasyon karşısında borçlanma programını sonlandırdığını açıklamasından bu yana keskin bir şekilde yükselmişti.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...