Tgrt Haber

Ev almak isteyenlere sektörden kritik uyarı: Son fırsat olabilir

20 Aralık 2021 12:55
Ev almak isteyenlere sektörden kritik uyarı: Son fırsat olabilir
gayrimenkul,,konut satışı,

Kurlardaki yükseliş inşaat sektörünü derinden etkilerken sektör temsilcilerinden ev almak isteyenlere 'doğru zaman' uyarısı geldi. Ayrıca inşaat firmalarının zor zamanlar için rafta tuttuğu projeleri piyasaya çıkarma hazırlığı içerisinde olduğu öğrenildi.

SİNEM ERYILMAZ

Türk ekonomisinde büyümenin itici gücü olan inşaat sektörü üçüncü çeyrekt yüzde 6,7 küçülürken bunun büyümeye negatif etkisi ise 0,43 puan oldu. Sektör ilk dokuz ayı yüzde 0,1 küçülme ile tamamlamıştı.

Sektördeki maliyet artışları yüzde 40’ları bulurken kurlarda yaşanan artış da gayrimenkul sektörünü derinden etkiledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59,0 artarak 178 bin 814 oldu. Ancak Ocak-Kasım döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9,2 azalışla 1 milyon 265 bin 353 olarak gerçekleşti.

Gayrimenkul sektörü yükselen döviz kuru endeksli artan maliyetlerle birlikte arzın da az olmasıyla konut fiyatlarındaki yükselişin devam edeceği öngörüsünde bulunurken, insanların dolar, altın gibi yatırım araçlarını sadece ev almak için ara enstrüman olarak kullandığını söylediler. Öte yandan inşaat firmalarının zor zamanlar için rafta tuttuğu projeleri piyasaya çıkarma hazırlığı içerisinde olduğu öğrenildi.

STOKLAR BİLE TÜKENDİ

Konut fiyatlarının geleceğine ilişkin değerlendirmede bulunan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Şu dönemde dolardaki hareketliliği gündeme getirmek çok doğru değil. Bir yerde duracak. Konut fiyatları neden artıyor diye baktığımızda ise bu bugünden bakılmaması lazım. Aşağı yukarı 2-3 senedir zamları yansıtmadan dengeyi bozmadan satışları devam ettirmenin gayretindeydik. Öncelikle elimizdeki stokları yani daha önceden maliyeti oluşmuş olan malları bir miktar zararına sattık. Ancak 2021’den itibaren yeni mallar yeni maliyetlerle oluştu. Biz bunları yavaş yavaş yansıtmak durumunda kaldık. Pandemide yeni projeler üretilmedi. Yeni mal ortaya çıkmazsa dairelerin fiyatları artacak, inşaat maliyetleri artacak dedik. Bunlar oldu. Diğer taraftan dövizin de artmasıyla bağımlı olduğumuz yabancı menşeili ürünlerin satın alınması da fiyatları tetikledi. Ama esas olan üretimin azalması. Artık stok diye bir şey de yok” ifadelerini kullandı.

EV ALMAK İÇİN DOĞRU ZAMAN MI?

Ev almak için doğru zamana dair yorumda bulunan Nazmi Durbakayım, “Bugün ev almanın zamanı mıdır? Öyle bir zaman denk geldik ki bugün pahalı görünen ev yarın ucuz bile kalacak. İlerleyen zamanda bu rakamlar çok daha artacak. Onun için devletimiz de kredi oranlarını aşağı çekmeye gayret ediyor. Kamu bankaları kredi oranlarını indirdiğinde biz konut üreticileri olarak elimizden gelenden daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Çünkü üretimimizin devam etmesi için süreklilik olması şart” dedi.

KONUT KREDİLERİ

Konut kredi faizlerinin yüzde 1’in altına çekilmesi ihtimalinin olup olmadığı yönündeki beklentilere de açıklık getiren Durbakayım şunları kaydetti:

“2004 gibi hasılat paylaşım modeli ortaya çıktığında konuta talep artmıştı. Bireysel konut kredileri kullanılmaya başladı. O zamanlar faiz oranı yüzde 1,14 idi. Bu oranla dahi büyük bir talep gördü. Psikolojik rakam olan yüzde 1’in altındaki oranlar konuşulmaya başlandı. Yüzde 1’in altındaki konut kredisi oranı bizim hep beklediğimiz bir orandır. Burada biraz da kendi kampanyalarımızla bunu takviye ederek 0,80-0,95 gibi oranlarla talep toplamaya çalışıyoruz.”

ALTINDAN KAÇAN GAYRİMENKULE YÖNELDİ

İNDER Başkanı, insanların yatırım aracı olarak dövize, borsaye, altına olan yatırımını gayrimenkule çevirmek için kullandıklarını söyleyerek, “Konutta talep çok ancak üretim az. Biz konut üreticileri olarak bazı projelerimizi rafta tutar ve zamanında çıkarırız. Bu projelerimizi yeniden gözden geçirip, lansmanla piyasaya çıkma hazırlığındayız. Çünkü ihtiyaç var” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...