Tgrt Haber

Ev fiyatları uçuşta! En pahalısı İstanbul oldu, konutun metrekaresi 36 bin liraya çıktı!

18 Temmuz 2023 17:31 - Güncelleme : 18 Temmuz 2023 17:38
Ev fiyatları uçuşta! En pahalısı İstanbul oldu, konutun metrekaresi 36 bin liraya çıktı!
istanbul,konut metrekare fiyatı,konut

Emlak fiyatları arşa çıktı! Artışlar ve bankaların kredi kısıtlamaları nedeniyle emlak piyasasında yaprak kımıldamıyor. Satışlar düştü ama fiyatlar yerinde durmuyor. İstanbul Merkez Bankası, mayıs ayında Konut Fiyat Endeksi'ni açıkladı. İstanbul'da evlerine ortalama metrekare fiyatı 36 bin lira olarak ölçüldü.

Emlakta satışlar geriledi ama fiyatlar yerinde durmuyor. Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek amacıyla hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE), mayısta önceki aya göre yüzde 3,6 oranında artarak 877,9 seviyesinde gerçekleşti.

Mayısta konut fiyatları önceki aya göre yüzde 3,6 oranında artarken, önceki yılın aynı ayına göre nominal olarak yüzde 103,6, reel olarak ise yüzde 45 oranında yükseldi. Böylelikle konut fiyatlarında iki yılın en yavaş artışı kaydedildi.

EN PAHALISI İSTANBUL

İstanbul, Ankara ve İzmir’in konut fiyat endekslerindeki gelişmeler değerlendirildiğinde, mayısta sırasıyla yüzde 2,8, 5,6 ve 3,2 oranlarında arttı.

Endeks değerleri bir önceki yılın aynı ayına göre, İstanbul, Ankara ve İzmir’de sırasıyla yüzde 95,2, 113,2 ve 106,2 oranlarında yükseldi.

İstanbul'da bir evin metrekaresi 36 bin 4 liraya yükselirken, Ankara'da bu rakam 17 bin 647, İzmir'de 27 bin 89 lira oldu.

EN YÜKSEK YILLIK ARTIŞ KARADENİZ'DEN GELDİ

En yüksek yıllık artışın görüldüğü kentlerin başında (üstteki grafik) yüzde 135'le Zonguldak, Bartın ve Karabük geldi. Bu kentleri Trakya ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan izledi.

Adıyaman, Malatya, Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye kentlerinde şubat - mayıs endeksleri veri yetersizliği nedeniyle sabit kabul edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...