Tgrt Haber
25 Ocak 2022 12:57

Ev ve arabada fiyatları düşürecek adım geliyor! İslam Memiş'ten çarpıcı iddia

Türkiye’de kur korumalı mevduat sistemiyle başlayan yeni dönem, ek düzenlemelerle devam ediyor. Sırada yastık altındaki altınlara, ev ve araba fiyatlarındaki köpüğe yönelik tedbirler gündemde. Para ve altın piyasaları uzmanı İslam Memiş, Şubat ayında ÖTV ve kredilerde atılacak kritik adımları açıkladı.

Ev ve arabada fiyatları düşürecek adım geliyor! İslam Memiş'ten çarpıcı iddia
ÖTV indirimi,Araba fiyatları,Ev fiyatları,Fed faiz kararları,Dolar yükselecek mi,Altın yükselecek mi?

Yeni ekonomi sisteminin ardından ek adımlar atılmaya devam ediliyor. Dolar kurundaki artışı frenleyen Kur Korumalı Mevduat sisteminin ardından yastık altındaki altınların da ekonomiye kazandırılmasına yönelik çalışmalar gündemde. Diğer taraftan ev ve araba fiyatlarında yüzde 20’lik köpük de vatandaşı zor durumda bırakıyor. Bunların yanı sıra küresel piyasalardaki hareketlilik ve Amerikan Merkez Bankası’nın (Fed) açıklayacağı faiz kararı piyasalara baskı yapıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin ekonomistler ve akademisyenlerle Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirdiği ekonomi yönetimine ilişkin toplantıya katılan para ve altın piyasaları uzman İslam Memiş, TGRT Haber’de piyasalardaki son durumla ilgili çok özel yorumlarda bulundu. 

ŞUBATTA EK ADIMLAR GELECEK

Ev ve araba alımına yönelik kredi faizlerinde ya da ÖTV oranlarında bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceği sorusunu cevaplayan Memiş, “Konut ve araba fiyatlarında köpük ve fırsatçılık var. İnsanlar bu köpüğün aşağı çekilmesi için fırsat bekliyor. Ekonomide yeni sistem ve diğer kampanyalarla beraber konut ve araba fiyatlarında yüzde 11’lik bir gerileme olsa da bu yeterli değil. Sahada güçlü bir çalışma gerekiyor. Sayın Bakan, maliyeyi sahaya indirmeyin, mesajını zaten verdi. Şubat ayında hem mevsimsel nedenler hem de dövizdeki düşüş nedeniyle bu alanlarda bir geri çekilme bekliyorum” dedi. Hem ev hem de araç fiyatlarında yüzde 20 civarında bir köpük olduğunu belirten Memiş, “Enflasyon ve kur artışının haricinde bir fiyat fazlalığından bahsediyorum. Şubat ayında yeni bir düzenleme gelecek. Yurt dışından ithal edilen arabalar da dahil yeni bir denetim mekanizması ve yeniden vergilendirme sistemiyle bu yüzde 20’lik köpük alınacak” dedi.   

Ev ve arabada fiyatları düşürecek adım geliyor! İslam Memiş'ten çarpıcı iddia

DOLAR VE ALTINA FED ETKİSİ 

Güne yükselişle başlayan altın, dolar, Euro’daki son durumu değerlendiren Memiş, yükselişin nedenlerini şöyle açıkladı: “Piyasalarda bir sıkışıklık var söz konusu. Küresel borsalarda sert düşüşler yaşanıyor, panik satışları var. Amerikan Merkez Bankası (Fed) etkileri mevcut. Tüm bunlar dolarda yükselişe neden oldu. Dolar, 13.50 lira seviyesinde tutunma çabalarında. Normalde 13.60 seviyesine kadar bir yükseliş olması bekleniyordu. Yarın akşam daha net bir tablo olacak. Bugünkü ve yarınki fiyatlamalar Fed fiyatları olacak. Bunların da sağlıklı olabilmesi için 2 günlük kapanışlara ihtiyaç var.” Memiş,  gram altın dolar kurundan destek alarak 800 TL’de seviyesinin üzerini zorladığını belirterek “Bu fiyatlamalar sağlıksız. Yarın akşam, fiyatlamaların ne yönde kırılacağını daha net göreceğiz” dedi. 

YASTIK ALTINA YÖNELİK YENİ FIRSATLAR 

Yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması ile ilgili çalışmalara da değine Memiş, kuyumcularla ilgili çalışmaları şöyle detaylandırdı: “Hükümetin bir çalışması var. Buna göre rafinenin kuyumcularla anlaşması sonucunda, vatandaş bankaya girmeden evdeki hurda altınlarının değer tespitini yaptırabilecek. Bunları kur korumalı mevduat hesaplarına aktarabilecek veya altınlarını 1 yıl sonra geri alabilecek. Buradaki çalışmanın amacı bankaya giderek değil kuyumcuda da bu işlemi yapabilmeleri. Sayın Bakan’a bir teklifim oldu. Darphanenin öncülüğünde, darphanenin standartları dahilinde, kuyumcular belirlenirse daha isabetli olur. Rafine ile kuyumcular arasında anlaşmazlık olabilir.” 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...