Tgrt Haber
03 Kasım 2021 14:48

EYT ne zaman çıkacak? EYT son durum ve son dakika haberleri (Kasım 2021)

"EYT ne zaman çıkacak, EYT'de bugün son dakika gelişmeleri nedir?" sorularının cevabı araştırılmaya devam ediyor. Yaştan dolayı emekli olamayan ancak prim gün sayısını tamamlayan kişilerin merakla beklediği açıklamanın ne zaman geleceği meral ediliyor. Gündemdeki yeni çalışma modeline göre, mesleki yaşantısında 3600 günü dolanlar, maaş hakkı kazanacak. Böylelikle erkeklerde 55, kadınlarda 50 yaşta emeklilik mümkün olacak. EYT düzenlemesi 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan çalışanları kapsarken; Çalışma Bakanlığı'nın hazırlayacağı önerinin sonucu Başkan Erdoğan'a sunulduktan sonra netleşecek. İşte, EYT'de son gelişmeler...

EYT ne zaman çıkacak? EYT son durum ve son dakika haberleri (Kasım 2021)
eyt,erken emeklilik,emeklilikte yaşa takılanlar,recep tayyip erdoğan,yasa,eyt ne zaman,emeklilik

"EYT son durum ne, EYT çıkacak mı?"  soruları gündemde! Prim günü dolmasına rağmen yaşı sebebiyle emekli olamayan yüz binlerce kişi "Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)" olarak nitelendiriliyor. Konuyla ilgili harekete geçen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öncülük ettiği çalışmalarda 5 farklı modelin konuşulduğunu ifade ederken; verilen son bilgiye göre, yapılacak 5 düzenlemeyle birlikte erkekler 55, kadınlar ise 50 yaşında emekli olabilecek. Peki EYT seçimden önce çıkacak mı, EYT ile ilgili hangi açıklamalar yapıldı, ne söylendi? Haberimizde!

26 KASIM EYT'DE SON DURUM NE?

EYT’de 5 model konuşulmaya devam ederken; 50 yaşında emeklilikte harekete geçildi! 3600 günü olanlara emekli maaşı bağlanacağı netleşti. Emeklilikte Yaşa Takılanlar, 9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olan çalışanları kapsıyor. Yaklaşık 10 yıldır üzerinde çalışmaları süren EYT konusunda 5 ayrı formül konuşulduğu da verilen bilgiler arasında.

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT), bir kereye mahsus olmak üzere, sigorta prim gün sayısını doldurup, emekli olmak için gerekli yaş süresini bekleyenler için bir düzenleme değerlendirilmeye devam ediyor. Bekleme süresini 2-3 yıl düşürmeyi amaçlayan plana göre, prim gün sayısını tamamlayanlar veya şu anda emekli olmak için 56 yaşını bekleyenlere 2-3 yıllık bir avantaj sağlanması bekleniyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son günlerde kamuoyuna yansıyan haberlere ilişkin bir düzeltme ihtiyacının oluştuğu belirtilerek "Son günlerde kamuoyuna yansıyan haberlere ilişkin bir düzeltme ihtiyacı oluşmuştur. Bakanlığımızın önündeki çalışma takviminde 3600 ek gösterge konusunda kapsam ve maliyet çalışması ile asgari ücret tespiti bulunmakta ve bu iki konuya ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bakanlığımızın öncelikli gündeminde EYT ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır" ifadelerine yer verildi. 

EYT ne zaman çıkacak? EYT son durum ve son dakika haberleri (Kasım 2021)

BAKANLIK, EYT İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, herkesin odağında olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili yeni bir açıklama yaptı. Bakanlığın yaptığı yazılı açıklamada:

"Son günlerde kamuoyuna yansıyan haberlere ilişkin bir düzeltme ihtiyacı oluşmuştur. Bakanlığımızın önündeki çalışma takviminde 3600 ek gösterge konusunda kapsam ve maliyet çalışması ile asgari ücret tespiti bulunmakta ve bu iki konuya ilişkin çalışmalar devam etmektedir. Bakanlığımızın öncelikli gündeminde EYT ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır." ifadelerine yer verirken:

"Karar aşamasına gelince paylaşırız. Önümüzde olan konuların başında asgari ücret geliyor. Diğer bakanlıklarla ve kurumlarla bir araya gelip paylaşacağız. Kapsamlı bir çalışma yapıyoruz. Maliyetleri ve diğer detayları çalışıp diğer bakanlıklarla ve sendikalarla bir araya gelip görüşeceğiz" diyerek konuya açıklama getirmişti. 3600 ek gösterge ile ilgili yeni gelişmeler de yaşanmaya devam ederken; Emeklilikte Yaşa Takılan binlerce kişi de gelecek haberleri bekliyor.

EYT ne zaman çıkacak? EYT son durum ve son dakika haberleri (Kasım 2021)

"SEÇİMDEN ÖNCE EYT ÇIKAR MI?"

Vatandaşlar, EYT'nin seçimden önce çıkıp çıkmayacağını merak ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, toplumun her kesimi ilgilendiren ve beklentileri karşılayacak planlar yaptıklarını ifade ettiğini söylediğini Akbaşoğlu:

"Biz, asgari ücreti, 3600 Ek Gösterge'yi, sözleşmelilerin durumunu, emeklilerimizin durumunu bu kapsamda EYT'lilerin durumunu, gündemimizde olmak suretiyle, bir süreç yönetimi ve sıralama çerçevesinde kamuoyu ile paylaşacağız." dedi. Seçimden önce EYT umuduna dair yaşanacak gelişmeler ise merak ediliyor. 

EYT düzenlemesi için çalışmalar devam ederken; en önemli unsur olarak işin mali boyutu görülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta prim gün sayısını dolduran Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için bir çalışma yapıyor. Maliyet odaklı çalışma sonrası öne çıkan düzenleme, Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak ve son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olacak.

EYT ne zaman çıkacak? EYT son durum ve son dakika haberleri (Kasım 2021)

KISMİ EMEKLİLİK NEDİR?

9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 10 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor, bu formüle kısmi emeklilik adı veriliyor.

EYT’DE REVİZYON FORMÜLÜ

Emekli olmak için yaş kriterini bekleyenlere ithafen, bekleme süresinin 2 veya 3 yıl geriye çekilmesi formülü gündemde. Bu formülün kabul edilmesi durumunda, EYT’li bir kişi, örneğin emekli olmak için 55 yaşını bekliyorsa, bu süre 2 veya üç yıl geri çekilerek; bekleyen kişiler 55 yerine 52 yaşında emekli olabilecek.

Türkiye’de prim gün sayısını doldurmasına rağmen, yaşını tamamlamadığı için emekli olamayan yaklaşık 5 milyon kişi bulunuyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...