Tgrt Haber
24 Aralık 2021 14:54

EYT çıkacak mı, son durum nedir? EYT son haberlerde ne var, bugün ne oldu?

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren EYT'de son dakika gelişmeleri, vatandaşlar tarafından an be an takip ediliyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar olarak bilinen EYT'liler, "EYT çıkacak mı, ne zaman çıkacak?" sorularının cevabını araştırmaya devam ediyor. Yaştan dolayı emekli olamayanların merakla beklediği EYT'de son gelişmeler neler? İşte, EYT ile ilgili son dakika açıklamaları ve son durum haberimizde...

EYT çıkacak mı, son durum nedir? EYT son haberlerde ne var, bugün ne oldu?
eyt,emekli,emeklilikte yaşa takılanlar,yaş,SGK,son durum

"EYT'de son durum nedir?" sorusu gündemden düşmüyor! Ülkemizde, SGK verilerine göre yaklaşık 6,2 milyon EYT’li bulunuyor. Kanunda geçerli olan prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş sebebi ile emekli aylığı alamayan ve emekli olma hayali kuran vatandaşlar, "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" hakkında yeni bir düzenleme, gelişme olup olmadığı merak ediyor. Yapılan son açıklamalar ile birlikte, EYT'de son dakika gelişmeleri ve son durum araştırılıyor. Yaştan dolayı emekli olamayanların merakla beklediği EYT haberine dair detaylar...

EYT çıkacak mı, son durum nedir? EYT son haberlerde ne var, bugün ne oldu?

EYT'DE SON DURUM NEDİR? YAPILAN AÇIKLAMALAR...

TGRT Haber’e açıklamalarda bulanan EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak,  EYT’lilerin yaşadıkları sorunlara değindi ve taleplerini paylaştı. Özüpak, TGRT Haber’de "Ziya Osman Açıkel ve Gözde Altıntepe ile Gün Başlıyor" programında konuya ilişkin detayları aktardı. 

Yapılan son çalışmaya göre Türkiye’de 5 milyona yakın EYT’li olduğunu belirten Özüpak, emekli olmak için yaşı bekleyen insanlara maliyet üzerinden hesap yapılmasını kabul edemediklerinin altını çizerek bunun nedenini şöyle açıkladı:

“Bizden istenileni artık 3. tura dönüyoruz. Pirim gün sayımızı katladık, vergilerimizi yatırdık. Bize maliyet olarak gelmesinler. Anayasal hakkımız olan emekliliğimizi istiyoruz. Mağduriyetimiz giderek artıyor. Hem emekli olamıyoruz hem de yaştan dolayı pek çok insan iş bulamıyor. Bu insanların evlerinin geçimini sağlaması gerekiyor, sağlık sigortasından bile aylık 150 TL ödemeden faydalanamıyoruz. Hem psikolojik hem maddi olarak sıkıntı yaşıyoruz. Aileler parçalanıyor. Bu bizim anamızın ak sütü gibi helaldir, sadece bunu istiyoruz.”

"BİZ SİYASET YAPMIYORUZ, HAKKIMIZI İSTİYORUZ"

EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak, 81 ilde alanlara ineceklerini belirterek; muhalefet partilerinin haklılıklarına inandıklarını, hükümet tarafından farklı yaklaşılmasının EYT’lileri son derece üzdüğünü belirtti ve “Biz siyaset yapmıyoruz hakkımızı istiyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Özüpak, bu sorunun topluma mal olduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Siyasetin zemini bizim çözüm merciimizdir. Hükümetimiz, sayın Cumhurbaşkanımız çözecek. Eğer ki bir ayrı gayrı durumu varsa yine ortak bir yol bulunarak çözülmesi gerektiğine inanıyorum. Parçalanıyoruz, yaşamıyoruz, nefes alamıyoruz. Muhalefet partilerinin desteği sonuna kadar devam edecek."

"UMUTLUYUZ, ASLA UMUTSUZ DEĞİLİZ"

Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin ile Aile ve Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Yardımcısı olduğu dönemde, yani 2019’da görüştüklerini belirten EYT Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Boran Özüpak,  “Kendisi bizi en iyi anlayacak ve analiz edebilecek kişi” diyerek, bu konuda anlayış beklediklerini ifade etti.

Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı Vedat Bilgin Vedat Bilgin ile  görüşme girişimlerinin olduğunu ve cevap beklediklerini paylaşan Özüpak, “Umutluyuz, asla umutsuz değiliz” diyerek, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Yaş aralığımıza baktığımızda artık söz değil icraat gerekiyor. Sizin sorununuz 2023 sonrası çözeceğiz, gibi sözler bizim mağduriyetimizi gidermiyor. Hükümetimiz çözeceğiz diyorsa seçim öncesi yapması gerektiğini düşünüyorum."

CEM KÜÇÜK'TEN, AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİNE "EYT" SORUSU

"Cem Küçük ile Günaydın Türkiye" programında Cem Küçük, EYT ile ilgili yapılması beklenen düzenlemelerin nasıl ve ne zaman yapılacağını sordu. EYT'ye dair son dakika açıklamaları yapan AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, milyonlarca vatandaşın merak ettiği soruları cevapladı. Çalışarak, üreterek, kazanarak dünya ile rekabette çok daha iyi bir noktaya gelmeyi hedeflediklerini belirten Özkan, EYT ile ilgili şu açıklamaları yaptı:

"Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili, yaş kısmının dışında farklı düzenlemeler de var. Yani EYT dediğimiz zaman sadece yaş meselesi gündeme gelmiyor. Bunun dışında emeklilik sürecini doldurmuş ancak çalışmaya devam eden vatandaşlarımızın ödemiş oldukları prim karşılığında maaşlarında artışı sağlayacak bir sistem ne olabilir, bununla ilgili Grup başkanvekilimizin de yapmış olduğu çalışmalar. Yani, yaştan bir taviz vermeden, bunun dışında emeklilerimizin sosyal haklarını; çalışmaları halinde, emekliliklerinde gün sürelerini doldurduktan sonra akabinde devamlı prim ödemeye de devam etmeleri durumunda, emekli oldukları zaman ödedikleri ekstra primden pay alabilecekleri düzenlemeleri planlıyoruz."

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, EYT ile ilgili yaptığı açıklamalarda, vatandaşların, çalışma hayatına girdikleri ilk zamanlarda, staj aşamasındaki çalışma günlerini saydıramamaları durumunda yine EYT'de yaşa takılanlar ile ilgili neler yapılabilir, vatandaşlarımızın borçlanma imkanları varsa, EYT kapsamında onlar için nasıl adımlar atılabilir bu konularla ilgilenileceğini ve bu konular etki analizleri yapılacağını söyledi. Gelişmelerin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları neticesinde paylaşılacağını ifade eden Özkan, "bu çalışmalar, şu  an devam eden emekli maaşları ile ilgili gündemden sonra, yeni yılda ele alınacak" diyerek sözlerini tamamladı. 

"DÜZENLEMELERİN ARKASINDA DURMAMIZ LAZIM!"

"Emeklilikle ilgili düzenlememiz henüz tam anlamıyla hayata geçmedi. Türk Hukuk Sistemi'ne göre, emeklilik yaşı fiili olarak 53'tür. Avrupa gibi 65 yaşına gelenler emekli olamıyor. Burada bir denklem kuracak olursak, bir taraftan emeklililerimize yüksek zam ve emeklilerimizin dünya ile mukayese edilebilir, Alman emeklilerini örnek gösteriyoruz, Almanya'da emekliler birkaç aylık birikimi ile Türkiye'ye geliyor. Geziyor, yiyor, içiyor, dolaşıyor sonra tekrar dönüyorlar. Emekli maaşı ile birkaç aylık birikim yapıp turistik gezi yapıyorlar diye öykünürüz. Demek oluyor ki, emeklilerimiz Almanya, Avrupa standartlarında maaş alabilmeleri için bu reformlarımızın nihai neticesi, önümüzdeki süreç ile ilgili emeklilerimizin dünyayı gezme imkanı olabilecekse, biz 2001 yılında AK Parti olarak yapılan düzenlemelerin arkasında durmamız lazım.

Özetle, bir yandan emeklilerimiz Almanya'nın emeklileri gibi yaşasın, diğer taraftan erken emekli olsun dersek bunun dünyada istatistik olarak hiçbir karşılığı yok. Hiçbir ülke bunu başaramamıştır."

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, yapılan reformlara sahip çıkılırsa ve popülerist politikalardan uzak durulursa, on yıl sonra televizyon programlarının tekrar gündeme geleceğini ve arşivden çıkacağını; bunların tekrar konuşulacağını ve Türkiye'deki emeklilerin beklentilerinin karşılanacağının altını çizdi. 

EYT ÇIKACAK, NE ZAMAN ÇIKACAK?

Haftaiçi her sabah TGRT ekranlarında izleyicisi ile buluşan Cem Küçük ile Günaydın Türkiye programında, Emeklilikte Yaşa Takılanlar için müjdeli haber geldi. AK Parti milletvekili M. Emin Akbaşoğlu, 3600 ek gösterge ile ilgili gelişmeleri aktardıktan sonra, EYT'de son duruma dair şu açıklamaları yaptı:

“EYT’li kardeşlerimizin talepleri irdelenecek. Bu manada Vedat Bilgin Bey bu konu ile ilgili daha önce bir takım çalışmalar yapmıştı. Bunun detaylandırılması ile ilgili çalışmalar da mutlaka yapılacak ve talepler değerlendirilecek. Biraz evvel bahsettiğim sıralamanın neticesinde bütün kesimlerimizi memnun ettikten sonra, EYT’lilerin durumunu da ele alacağız. Bu konuda EYT’li kardeşlerimiz müsterih olsun. EYT ile ilgili bir çalışma mutlaka yapılacak.”

EYT'DE SON DURUM NEDİR?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının öncelikli gündeminde "emeklilikte yaşa takılanlarla" (EYT) ile ilgili bir çalışmanın bulunmadığını bildiren açıklaması hatırladıktan sonra, konuya ilişkin açıklamaları ile ilgili yeni düşünceleri sorulan Akbaşoğlu şöyle konuştu:

"EYT ile ilgili bir konu Meclis Genel Kurulu'nda gündeme geldi. Ortada herhangi farklı bir açıklama söz konusu değil. Bu, muhalefetin bildik tavrının devamı mahiyetindeki değerlendirmeler olabilir. Sayın Fuat Oktay'ın Plan Bütçe Komisyonu'nda gündeme getirdiği husus, bugün yürürlükte olan mevzuat nedir bu mevzuata dair bir açıklamadır. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızın Plan Bütçe Komisyonu'nda gündeme getirdiği husus, bugün yürürlükte olan mevzuata göre nasıl emekli olunacağına dair yürürlükteki hükümlere dair açıklamadır.

Sayın Bakanımız Vedat Bilgin Bey, bu konuyla ilgili kamuoyunda gündeme ilişkin açıklamaları olmuştu. Sayın Cumhurbaşkanımız, toplumumuzu ilgilendiren her konuya dair, bu konuların değerlendirilmesi, çalışılması ve çözümüne dönük yaklaşımlar sergilenmesi hususunda gerekli talimatları hem bakanlarımıza hem parti yetkili kurullarına vermektedir. Bu konuya ilişkin öncelikli bir gündem olarak, Türkiye'nin gündeminde neler var, bu hususlar ele alınmakta, buna dair yapılan çalışmalar da kamuoyuna bittiğinde açıklanmaktadır. Şu anda bir sıralama ve süreç yönetimi olarak ifade etmek isterim ki; asgari ücretle ve 3600 Ek Gösterge'yle ilgili çalışmalar yoğun bir şekilde yapılmakta, inşallah yıl başından sonra bu konular nihayetlendiğinde TBMM'nin gündemine Cumhur İttifakı olarak getirilmek üzere çalışılmaktadır. Cumhur İttifakıyla beraber, paydaşlarımızla istişare yaparak 3600 Ek Gösterge'yle ilgili çalışmalarımızı nihayetlendirip, bunu yılbaşından sonra bir kanun teklifiyle gündeme getirip, diğer partilerle de istişare edip kamuoyuna açıklayacağız."

EYT çıkacak mı, son durum nedir? EYT son haberlerde ne var, bugün ne oldu?

"SEÇİMDEN ÖNCE EYT ÇIKAR MI?"

Milyonlarca vatandaş, EYT'nin seçimden önce çıkıp çıkmayacağını araştırıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "toplumun her kesimi ilgilendiren ve beklentileri karşılayacak planlar yaptıklarını" söylediğini aktaran Akbaşoğlu, konuya ilişkin şu açıklamaları yaptı:

"Biz, asgari ücreti, 3600 Ek Gösterge'yi, sözleşmelilerin durumunu, emeklilerimizin durumunu bu kapsamda EYT'lilerin durumunu, gündemimizde olmak suretiyle, bir süreç yönetimi ve sıralama çerçevesinde kamuoyu ile paylaşacağız." dedi. Seçimden önce EYT umuduna dair yaşanacak gelişmeler ise merak ediliyor. 

EYT düzenlemesi için çalışmalar devam ederken; en önemli unsur olarak işin mali boyutu görülüyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sigorta prim gün sayısını dolduran Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için bir çalışma yapıyor. Maliyet odaklı çalışma sonrası öne çıkan düzenleme, Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak ve son karar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın olacak."

EYT NEDİR, KİMLERİ KAPSAR?

8 Eylül 1999'da yürürlüğe konan 4447 sayılı yasa ile emekli olmak için aranan sigortalılık süresi; erkek için 25, kadın için 20 yıl ve prim ödeme 5 bin gün şartlarının yanına ilaveten yaş şartı getirildi. 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların yeni şartlara entegrasyonu da sigortalılık süresine göre kademeli olarak sağlandı.

Özetle, emekli olmak için üç şartın (sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartının) birlikte sağlanması gözetilmeye başladı. Açılımı “Emeklilikte Yaşa Takılanlar” olarak bilinen EYT, 1999 öncesinde işe giren kadınlarda 5 bin prim günü ve 20 hizmet yılı, erkeklerde ise 5 bin prim günü ve 25 hizmet yılıyla emekli olma şartıyla kabul ediliyordu.

8 Eylül 1999 tarihinde çıkartılmış olan kanunla bu durum emekli olabilmek için eklenen üçüncü bir yaş haddi ile güncellendi. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanların yeni duruma geçişi de sigortalılık süresine uygun olarak kademeli bir şekilde gerçekleştirildi. Böylece emekli olunabilmesi için sigortalılık süresi, prim ödeme ve yaş şartı kesin olarak aranmaya başladı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...