Tgrt Haber
12 Ekim 2018 12:33

EYT SON DURUM, EYT YASASI GEÇTİ Mi, ÇIKTI MI? Emeklilikte YAŞA Takılanlar (EYT) Konusunda SON AÇIKLAMA, SON HABER, son durum

Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son haberler... EYT SON GELİŞMELER... EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR BUGÜN SON HABER burada EYT Yasası SON DurumVE SON GELİŞMELER BU HABERDE..., Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Flaş açıklama geldi, Erdoğan, 'hiç bir ülkede 38 yaşında emekli olan yok. Emeklilik yaşı Kademeli olarak 68 yaşına çıkacak' dedi. Erken Emeklilikte Yaşa takılanlar ile ilgili son dakika!! | EYT ÇIKACAK MI? EYT YASASI SON GELİŞME... EYT Son durum ve son gelişmeler bu haberde. Eyt ne zaman çıkıyor, teklif meclise sunuldu mu? Milyonlarca emekli adayının heyecanla beklediği 'emeklilikte yaşa takılanlar' için sevindirici haber geldi. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem kanun teklifi verdi. Emeklilikte Yaşa Takılan Vatandaşlar, EYT 2018 ve erken emeklilik yasası ile ilgili Meclis'ten gelecek haberi bekliyor. Peki erken emeklilik çıkacak mı? 2018 EYT hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde sizler hazırladık. İşte son dakika EYT son durum bilgileri ve erken emeklilik yasası ve emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarla ilgili en son haberler... Emeklilikte yaşa takılanlar için yasa çıkacak mı?

EYT SON DURUM, EYT YASASI GEÇTİ Mi, ÇIKTI MI? Emeklilikte YAŞA Takılanlar (EYT) Konusunda SON AÇIKLAMA, SON HABER, son durum
eyt,erken emeklilik,eyt son durum,erken emeklilik yasası,eyt son gelişmeler,emeklilik yasası,erken emeklilik ne zaman çıkıyor

EMEKLİLİK YAŞA TAKILANLAR BUGÜN SON HABER BURADA. Eyt YASASI SON durum, Erdoğan'dan flaş erken emeklilik açıkması. Erken Emeklilikte Yaşa takılanlar ile ilgili son haber | EYT ÇIKACAK MI? EYT YASASI SON GELİŞME...  EYT son durum ve son gelişmeler bu haberde. Milyonlarca emekli adayının heyecanla beklediği 'emeklilikte yaşa takılanlar' için sevindirici haber geldi. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem kanun teklifi verdi. Emeklilikte Yaşa Takılan Vatandaşlar, EYT 2018 ve erken emeklilik yasası ile ilgili Meclis'ten gelecek haberi bekliyor. Peki erken emeklilik çıkacak mı? 2018 EYT hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde sizler hazırladık. İşte son dakika EYT son durum bilgileri ve erken emeklilik yasası ve emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarla ilgili en son haberler... Emeklilikte yaşa takılanlar için yasa çıkacak mı? Emeklilikte Yaşa takılanlarla ilgili bir hamle de MHP'den geldi. MHP İstanbul Milletvekili Arzu Erdem, emeklilikte yaşa takılanlar için kanun teklifi verdi. Erdem TBMM'de "Emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili kanun tekliflerimizi verdik. Türk milletinin nerede sorunu varsa bununla ilgili çözümlerin mutlaka bulunacağına inanıyoruz." şeklinde konuştu.

ERKEN EMEKLİLİK (EYT) İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMELERİ BU HABERDE

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR (EYT) AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar için şu açıklamayı yaptı:

"Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz ama siyasette bu yol her zaman için açıktır. Ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre emekli olabilmek için 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar başlığı altında bu uygulama var. Bu başlık altında bir dernek var. Bu derneğin başındaki kişinin durumu bile sosyal güvenliğin nasıl bir felakete itilmeye çalışıldığının kanıtı. 1992'de sisteme kayıt olmuş. Bu hanımefendi eski sistemde 38 yaşında emekli olacaktı. Bu hanımefendi 2022'de 48 yaşında emekli aylığı almaya başlayacak. Sadece emekli maaşı için bu yaşı beklemesi gerekiyor. Dünyanın hiçbir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 20 yıl çalışıp, 38 yaşında emekli olacak bir kişi 40 yıl çalışmadan maaş ve sağlık sigortası hizmeti alacak demektir. Buna hiçbir ülke dayanamaz. Ortalama insan ömrünün 60 yaşı bulmadığı dönemde 40 yaşında emekli olmanın belki izahı vardı. Ama bugün ülkemizde 78 yaş ortalama ömrü. Bugün ortalama emeklilik yaşı 52'dir. Bu AB'de 65'tir. Türkiye yeni yeni 65 yaş sınırına çıkmaya çalışıyor. Bir emekli tüm çalışma hayatı boyunca ödediği primi 6 yılda emekli maaşı olarak geri almaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. Bunun yıllık maliyeti 26 milyar liradır. Toplamda bu rakam 750 milyar lirayı buluyor. Biz böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı, milletimize soruyorum. Ekonomik savaşın verildiği dönemde, bir tarafta fırsatçılar türedi, diğer taraftan da bunlar türedi. Böyle bir şey olamaz, buna adalet, hak denmez. Sosyal güvelik sistemimizi yeni bir batağın içine niye sürükleyelim? Türkiye geçmişte popülist politikalardan çok çekti, gelin yeniden bu tehlikeli alışkanlığı hortlatmayalım."

-------------------------------------------

18 KASIM: BBP GENEL BAŞKANI MUSTAFA DESTİCİ'DEN EYT AÇIKLAMASI

’EMEKLİ OLMAK İÇİN BEN DE 3 YIL BEKLEDİM’

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusuyla ilgili olarak, emekli olabilmek için kendisinin de 3 yıl beklediğini ifade eden Destici şunları kaydetti:

"Emeklilikte yaşa takılanlar sorunu var. Biz bunu niye savunuyoruz? Çünkü bunlar bir hak kaybı yaşıyorlar. Bunlar erken emeklilik istemiyorlar. Bunlar 1999’dan önce işe girenler. Bunlara işe girerken devlet demiş ki, erkekler 25 yıl, kadınlar 20 yıl çalışıp, şu kadar iş günü primini tamamlarsan emekli olacaksın. Ama aynı devlet, belli bir süre sonra bir kanun çıkarmış 2008’de demiş ki ’hayır, ben sizinle olan sözleşmeyi tek taraflı iptal ediyorum ve siz emekliliği hak etseniz bile emekli olmak için yaşı bekleyeceksiniz’. Ben de 3 sene bekledim emekli olmak için. Burada maaş alamıyorsunuz, sağlık sigortasından yararlanamıyorsunuz, bir işe girmeye kalksanız yaşınız 45-50 olmuş sizi kim işe alacak? Dolayısıyla bu mağduriyetin ortadan kaldırılması lazım. Hükümetin bütçesi var, bunu bulur. Nasıl, isteyince oluyor. İsteyince bulunur. Emeklilerimiz daha önce 2 bayram ikramiye alıyorlar mıydı? Almıyorlardı. Şimdi alıyorlar. Allah razı olsun devletimiz, hükümetimiz bunu verdi. Emekliler adına da çok güzel oldu. O kaynağı nasıl bulduysak bunların kaynağını da buluruz. Çünkü buradaki vatandaşlarımızın mağduriyeti var, hak kaybı var. Bu mağduriyetinin ve hak kaybının ortadan kaldırılması lazım."
-----------------------------------------------

YENİ GELİŞME: EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR ESKİŞEHİR'DE BULUŞTU
ESKİŞEHİR, (DHA)- EMEKLİLİKTE Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği üyeleri Eskişehir'de bilgilendirme toplantısı yaptı. Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Alaattin Parkı'nda düzenlenen bilgilendirme toplantısına, Dernek Başkanı Gönül Boran Özüpak ile Ankara, İstanbul, Bursa, Kütahya, Bilecik'ten gelen çok sayıda kişi katıldı. 

Dernek Başkanı Gönül Boran Özüpak, yaptığı açıklamada, haklarını alana kadar mücadelelerine devam edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:
“Bugün, burada bütün illerde başlattığımız hak arayışımızı Eskişehir'de sürdürüyoruz.

'45-50 YAŞLARDA İŞ BULMAK BÜYÜK SIKINTI'
İlerleyen günlerde tüm Türkiye'de programlarımızı gerçekleştireceğiz. Biz bu davada haklılığımızın peşindeyiz. Bu hakkımızı da sonuna kadar almak için mücadelemizi vereceğiz. Geldiğimiz yaş ortalaması 45-50 yaşlarda. En büyük sıkıntılarımız bu yaşlardan dolayı bizi, özel sektör 'Yaşlısın' diyerek kapıya koyuyor.  Sorunlarımızın çözülmesi için de ortak bir noktada Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin, milletvekillerinin ortak çözüm üretecekleri ümidini taşıyoruz.
 

YAŞA TAKILANLAR 1 MİLYON CİVARI, HEMEN EMEKLİ OLABİLECEK 150-200 BİN CİVARI
Sayı bazında çok fazla bilgi kirliliği var. Dernek olarak bir dilekçe sunduk. Bizim yaptığımız çalışmalarda 1 milyon civarı, hemen emekli olabilecek de 150-200 bin civarı kişi var. Daha prim gününü, hizmet yılını doldurmayanlar var. Maliyetimiz de 8-10 milyar lira civarı."
dha

“İŞİN İÇİNDEN ÇIKILMAZ BİR SORUNLA BİZLERİ BAŞ BAŞA BIRAKIYOR” 
Emeklilikte yaşa takıldıkları için yaşadıkları sıkıntıları dile getiren Özüpak, “Biz kazanılmış bir hakka sahipken 4447 sayılı Kanun'un 8 Eylül 1999’da çıkarak geriye doğru işletilmesi, oysaki hukuk kanunlarına göre bir yasa çıkacaksa ileriye doğru çıkması gerekiyor. Dünya ve Türkiye’de ilk defa uygulanan ve mağduriyet oluşturacak şekilde uygulanan bir yasayla bizim iki şart olan kadınlarda 20 yıl, 5 bin prim günü, erkeklerde 25 yıl, 5 bin prim günü ile bu haklara sahipken 3’üncü bir şart olan yaş haddini getirdiler. Bu da tabii ikinci tura geçişimiz oldu. 2 ila 17 yıl yaş şartı ile en büyük mağduriyetlerimizden birisi. 45-50 yaş aralığındayız. En büyük sıkıntımız işsizlik. Yaşımızdan dolayı ya da çalışan arkadaşlarımızın yine yaşından dolayı işten çıkarılmaları. Bu da ne oluyor? Sosyal, ekonomik ve psikolojik olarak işin içinden çıkılmaz bir sorunla bizleri baş başa bırakıyor” şeklinde konuştu. 
Konuşmaların ardından bilgilendirme toplantısı, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. İHA
-------------------------------------------------

KILIÇDAROĞLU'NDAN EYT AÇIKLAMASI!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin TBMM Grubu'nda yaptığı konuşmada, gündemdeki konuları değerlendirdi. Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin kanun teklifi verdiklerine, ilgili komisyonun olağanüstü toplanmasını istediklerine dikkati çeken Kılıçdaroğlu, önümüzdeki günlerde bu konuyu Genel Kurul gündemine getireceklerini söyledi.

-------------------------------------------

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, emeklilik koşullarının tüm yurttaşlar için yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek "İdamda bile geriye işletilmeyen yasalar, ne yazık ki emeklilikte yaşa takılan insanlara karşı geriye işletilmiş ve binlerce insanımız mağdur olmuştur." dedi.

TÜM ESKİ HABERLER

Emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin önergenin görüşülmesi Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi.

İYİ Parti'nin verdiği emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin grup önerisi, Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi. Öneri, Meclis Genel Kurulu'nda görüşülerek komisyon kurulup kurulmayacağına karar verilecek. ​Grup önerisi üzerine konuşmalar yapılırken, AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında sık sık tartışma yaşandı. Önerinin oy çokluğuyla gündeme alınmasını muhalefet sıraları alkışlarla karşıladı.

Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, emeklilikte yaşa takılanlar konusuna değindi. Erken emekliliği sosyal güvenlik sistemimizde tasvip etmiyoruz. Ama siyasette bu yol açıktır. Bilindiği gibi ülkemizdeki sosyal güvenlik mevzuatına göre 3 ayrı hususa bakılması gerekiyor. Son günlerde emeklilikte yaşa takılanlar adıyla yürütülen bir kampanya var. Hatta bunun için bir dernek dahi kurulan bir dernek dahi var. 

Dünyanın hiç bir yerinde 38 yaşında emeklilik diye bir uygulama yoktur. 48 yaşında emekli olan bir kişi dahi yaklaşık 30 yıl sistemde kalacaktır. Bugün ülkemizde ortalama emeklilik yaşı 52’dir. 20 yıl çalışıp 38 yaşında emekli olan biri 40 sene devletten maaş alacak. Böyle bir uygulama olamaz.  Sosyal Güvenlik Kurumu'nun hesabına göre, emeklilikte yaşa takılan denilen gruba 6,2 milyon kişi giriyor. 

Bu teklifin yıllık maliyeti 750 milyar liraya ulaşıyor. Biz ekonomide bir ekonomik kurtuluş savaşı verdiğimiz bir dönemde böyle bir yükü milletimizin sırtına bindirmek gibi bir hakkımız var mı? Ben bunu milletimize soruyorum.

EYT'DE YAŞA TAKILANLARLA İLGİLİ SON AÇIKLAMA
Eyt çıkacak mı? Emeklilikte yaşa takılanlar için yasa çıkacak mı? TGRT Haber'in Ayrıntılar programının canlı yayınına bağlanan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu: Özüpak, aldığımız bilgiler bizleri umudun çok daha yüksek seviyesine taşıdı. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ile yaptığımız görüşme sonrasında; ''Sizin sorunlarınızı biliyoruz ve bunlarla ilgili çalışma başlattık'' Dediğini bizzat kendi ağzından duydum. Bizlere umut verdi. MHP grup Başkanvekili Erkan Akçay'la görüşmemiz oldu. Komisyona giden iki tane teklif var. Onların takibi yapıyoruz Özüpak konuşmalarına şöyle devam etti bize göre Aralık sonuna kadar bu işlem bitecek. Umudumuz bu yönde inancımız bu yönde...

ERKEN EMEKLİLİK (EYT) İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMELERİ BU HABERDE

EYT 2018 İÇİN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) konusu internette en çok merak edilen ve araştırılan konuşarın başında geliyor. Vatandaşlar EYT 2018 ve erken emeklilik başlıklarını sürekli aratırken sosyal medyadan da takip etmeyi ihmal etmiyor. Prim günü dolan ve emekli olmak için yaş kanunu bekleyenler taleplerini de dile getiriyorlar. Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili son dakika gelişmesi konuyla ilgilenenleri heyecanlandırdı. Meclis'in açılmasıyla erken emeklilik yasası için çalışmaların hız kazanması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da flaş bir EYT açıklaması yaptı. Peki EYT 2018: Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için son durum ne? Erken emeklilik yasası çıkacak mı? EYT yasası ve erken emeklilik Meclis'te görüşülecek mi? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) son durum nedir? EYT Erken emeklilk çıkacak mı? Ne zaman emekli olurum? Prim gün süresini dolduran kişi yaşı mı bekleyecek? 

YAŞI DOLUP DA PRİM EKSİK OLANLAR EMEKLİ OLACAK!
Konuyla ilgili yaşanan gelişme milyonlarca emekli adayını heyecanlandırdı. Tasarıyla yaşı doldurmuş ancak prim günü eksiği olanlara emekli olma imkanı sağlanıyor. Belli bir yaşın üstünde olan vatandaşlar, eksik primlerini borçlanıp emekli olabilecek.

Yapılandırma kanunuyla geçmişe dönük borçlanan Bağ-Kur'lulara yaş, yıl ve prim şartını yerine getirmeleri halinde emekli olabilme fırsatı verilmişti. Şimdi SGK'lılar için de aynı imkanın sağlanması gündemde. Daha önceden bu konuyla ilgili bir müjde verilmişti.

Düzenleme çıkarsa emeklilik yaşını doldurduğu halde çeşitli sebeplerle işsiz kalıp prim miktarını dolduramayan, iş bulup çalışamayan daha doğrusu yaşı ilerlediği için iş verilmeyen 100 bin kişiye emekli olmanın yolu açılacak.

ESNAFA DA EMEKLİLİK YOLU AÇILACAK
Konuyla ilgili çalışmanın tamamlanıp kısa süre içinde Meclis'e gönderilmesi bekleniyor. Yasa öngörüldüğü şekliyle çıkarsa işten çıkarılan, iflastan dolayı işsiz kalan veya işe ara vermek zorunda olan çalışanlara ve kepenk kapattığı için prim yatıramayan esnafa emekliliğin yolu açılacak.

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar, EYT 2018 ve erken emeklilik yasası ile ilgili Meclis'ten gelecek haberi bekliyor. Peki erken emeklilik çıkacak mı? 2018 EYT hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde sizler hazırladık. İşte son dakika EYT son durum bilgileri ve erken emeklilik yasası ve emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarla ilgili en son haberler. 


ERKEN EMEKLİLİK (EYT) İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMELERİ BU HABERDE


ERKEN EMEKLİLİK YASASI ÇIKACAK MI?

CUMHURBAKANLIĞI SÖZCÜSÜ İBRAHİM KALIN'DAN EYT AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, 3 Ekim'de yapılan kabine toplantısının ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında gelen erken emeklilik yasası ile ilgili soruya "Kabinede gündeme gelmedi. Bu konu kabinenin gündeminde yok. Değerlendirmesi Meclis'te yapılır" şeklinde cevap verdi.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İÇİN SON AÇIKLAMA

Emeklilikte yaşa takılanlar için yasa çıkacak mı? TGRT Haber'in Ayrıntılar programının canlı yayınına bağlanan, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu: Özüpak, aldığımız bilgiler bizleri umudun çok daha yüksek seviyesine taşıdı. AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı ile yaptığımız görüşme sonrasında; ''Sizin sorunlarınızı biliyoruz ve bunlarla ilgili çalışma başlattık'' Dediğini bizzat kendi ağzından duydum. Bizlere umut verdi. MHP grup Başkanvekili Erkan Akçay'la görüşmemiz oldu. Komisyona giden iki tane teklif var. Onların takibi yapıyoruz Özüpak konuşmalarına şöyle devam etti bize göre Aralık sonuna kadar bu işlem bitecek. Umudumuz bu yönde inancımız bu yönde...

ERKEN EMEKLİLİK (EYT) İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMELERİ BU HABERDE

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR İÇİN SON DURUM NE?
MUHALEFETİN ERKEN EMEKLİLİK ÇALIŞMASI

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, emeklilikte yaşa takılanlar konusunda seçim beyannamesinde vaatleri bulunduğunu belirterek, sosyal güvenlik sistemine aşırı yük getirmeyen ama yeteri kadar prim ödemiş vatandaşı da mağdur etmeyen bir çözüm bulmaktan yana olduklarını söyledi.

İYİ Parti Grup Başkanı Ahat Andican, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili yasaya ilişkin teklifi hazırladıklarını belirterek, bu işin takipçisi olacaklarını söyledi.

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Altay, Engin Özkoç ve Özgür Özel, partileri tarafından verilen yasa teklifinin gündeme alınması için TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanlığı’na yazıyla başvurdu. Başvuruda, emeklilikte yaşa takılan vatandaşların, uzun yıllar boyunca sorunlarına çözüm aradığı ancak parlamento çoğunluğu oluşmadığı için beklentilerin karşılanamadığı belirtildi.

TBMM'nin açılması ile birlikte sıklıkla araştırılan ve yeni bir gelişmeler ile gündemde kalmaya devam ediyor. Milyonlarca emeklilikte yaşa takılanlar yani EYT mağduru, emekli olabilmek için gözünü açılışını yapan TBMM'den gelecek müjdeli habere çevirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan kabine toplantısı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın toplantının ardından açıklama yaptı.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

İsa Karakaş Türkiye Gazetesi’ndeki köşesinde Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) destek olabilmek için kaleme aldığı yazısında, EYT yasası çıkarsa olabilecek değişiklikleri ele aldı.

Bu düzenleme kabul edilirse 08.09.1999 tarihinden önce geçerli olan; SSK'lılar için eski 506 Sayılı Kanun Bağ-Kur'lular için 1479 Sayılı Kanun ve Emekli Sandığına tabi olanlar için 5434 Sayılı Kanun hükümlerinde Yer alan emeklilik şartlarına dönüş yapılması söz konusu olabilecektir.

Emeklilikte Yaşa Takılanların mağduriyetlerine yönelik çözümler sıralandı. Yapılan değerlendirmelere göre emeklilikte yaşa takılan SSK’lıların 4447 sayılı kanun öncesi hakları verilirse 3 seçenekle emekli olmaları mümkün olabilecek.

İşsizliğin çift haneli rakamlara ulaştığı piyasa şartlarında, çoğunun belirli bir yaş seviyesininde üstünde olmaları nedeniyle, maalesef iş bulmada dezavantajlı konumunda bulunmaktadırlar. Hemen hemen her aileyi ilgilendiren EYT mağdurlarının oluşmasına sebep olan 4447 Sayılı Kanundur. Bu kanun 1999 yılında deprem esnasında yürürlüğe konuldu. İsa Karakaş Türkiye Gazetesi’ndeki köşesinde Emeklilikte Yaşa Takılanlara (EYT) destek olabilmek için kaleme aldığı yazısında, EYT yasası çıkarsa olabilecek değişiklikleri ele aldı.

EYT İÇİN GÖZLER TBMM'DE

Bugünlerde gerek kamuoyunda gerekse bir çok parti ve millletvekilleri tarafından bu kıymetli vatandaşlarımızın sorunları konusunda pozitif gelişmeler olmuştur.Her partiden bir çok milletvekilinin bu sorunu sahiplenmesi dolayısıyla EYT mağduriyetinin siyaset üstü haline gelmesi sevindirici bir gelişme.

EYT’Lİ SSK'LILARIN EMEKLİLİĞİ

Emeklilikte yaşa takılan SSK’lıların 4447 sayılı kanun öncesi hakları verilirse 3 seçenekle emekli olmaları mümkün olabilecek. Buna göre, kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması ve en az 5000 gün veya, kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olması, 15 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 3600 gün yahut, kadın ise 50, erkek ise 55 yaşını doldurmuş olmakla beraber, kadın ise 20 erkek ise 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 5000 gün, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olması gerekecek.

EYT’Lİ MEMURLARIN EMEKLİLİĞİ

Emeklilikte yaşa takılan emekli Emekli Sandığı iştirakçilerine 4447 sayılı kanun öncesi hakları verilirse; kadın iştirakçilerden 20, erkek iştirakçilerden 25 fiili hizmet yılını dolduranların istekleri üzerine emekli aylığı bağlanabilir.

STAJYER VE ÇIRAKLAR EYT’DEN EMEKLİ OLABİLİR Mİ?

Çıraklık ve stajerlik geçen sigortalılık sürelerinde malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi kesilmediğinden emeklilik başlangıcından sayılmıyor. Dolayısıyla EYT yasası çıksa bile 8 Eylül 1999 tarihinden önce sadece çıraklık-staj sigortası bulunanlar bu yasadan faydalanamaz. Faydalanmak için bir gün bile olsa belirtilen tarihten önce uzun vadeli sigorta kollarına tabi primin bulunması gerekmektedir.Çalışması olan ve tüm sigorta kollarına tabi(işçi-memur-sözleşmeli-esnaf-sanatkar-şirket ortağı) çalışanları kapsayacak. Bu bağlamda normal SSK’lı işe başlama belirtilen tarihten sonra olduğundan EYT kapsamına girmeniz mümkün değil.58 yaş ve 7 bin gün primle emeklilik hakkını kazanmak mümkün.

EYT’Lİ BAĞ-KUR'LULARIN EMEKLİLİĞİ

Emeklilikte yaşa takılan Bağ-kur sigortalılarına belirten kanun öncesi hakları verilirse; Bağ-kur’lu kadınlar 20, erkekler ise 25 fiili hizmet yılını (9000 gün) dolduranlar emekli aylığı bağlanabilir.

ERKEN EMEKLİLİK GELİYOR MU?

Çalışma hayatının ağır yükü nedeniyle aktif çalışma yaşamından emekli olmak isteyenler, yaşının ilerlemesi nedeniyle iş bulamadığı için emekliliği planlayanlar, emekliliğin bir ek gelir olması nedeniyle hem emekli maaşı alıp hem de çalışmaya devam etmek isteyenler gibi yaklaşık 4 milyondan fazla kişinin gözü kulağı televizyonlarda, gazetelerde yer alacak erken emeklilik haberlerinde.

DEMİREL'Lİ ERKEN EMEKLİLİK!

Bilindiği gibi 1991 genel seçimlerinde, Süleyman Demirel liderliğindeki DYP’nin seçim vaatlerinden biri olan 'emeklilik yaşının düşürülmesi'yle birlikte çok sayıda sigortalı emeklilik hakkına kavuşmuş, yüzbinlerce vatandaşımız 33 ile 35 li yaşlarda emekli olmuştu.

EYT İÇİN KANUN TASARISI TBMM’YE SUNULDU

Emeklilikte Yaşa Takılanlar için meclise sunulmaya hazırlanan yasada 15 maddenin oluşacağı açıklandı. Yeni yasaya göre, emekli olmak isteyen vatandaşlar, emekliliği için gerekli yılları her ay maaşının yüzde 5 daha az almayı kabul ederek emekliliğini tamamlayacak. EYT yüzde 5 formülünü maaşında kestirmek şartıyla kabul edenler hemen emekli olacak. Bu formülün gereken prim gününü dolduran ve emeklilik için yaşa takılan kişiler için kurtarıcı olması bekleniyor.

Bu günlerde meclise gelmesi beklenen bu taslak 15 maddeden oluşuyor. Bu emekli adaylarının erken emekli edilmeleri halinde, hazineye ne kadarlık bir maliyet yansıyacağı hesaplarını ise Maliye Bakanlığı yürütüyor. Bu tasarı taslağına göre emekli adayları, emeklilik yaşına kadar geçen süre içinde belli oranda eksik maaş alacak, emeklilik yaşları geldiğinde ise normal maaş almaya başlayacaklar.

Bu taslağa göre;

Emekliliğine yaş itibariyle 1 yıl kalanlar % 4

Emekliliğine yaş itibariyle 2 yıl kalanlar % 5

Emekliliğine yaş itibariyle 3 yıl kalanlar % 6

Emekliliğine yaş itibariyle 4 yıl kalanlar % 7

Emekliliğine yaş itibariyle 5 yıl kalanlar % 8

Emekliliğine yaş itibariyle 6 yıl kalanlar % 9

Emekliliğine yaş itibariyle 7 yıl kalanlar % 10

oranında düşük maaş ile, kalan süreler boyunca yaşlılık aylığı alabilecekler.

EYT, 1999 ÖNCESİ SİGORTALI BİRÇOK KİŞİYİ İLGİLENDİRECEK!

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman, emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan yeni tasarının yasalaşması durumunda, 1999 yılından önce sigortalı olan yüzbinlerce kişinin, diğer koşulları da sağlamaları halinde, "yaşa takılmadan" emekli olabileceğine dikkat çekti.

TBM Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman DHA'ya yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
"2016 ve 2018 yıllarında TBMM'ye sunulan emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanmış Kanun Teklifine göre, ilk SGK girişi 08.09.1999 ve öncesinde olanlardan, erkek ise 25 yıl zorunlu hizmet süresini ve emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlayanlar, kadın ise 20 yıl zorunlu hizmet süresini ve emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlayanlar bu haktan faydalanabilecekler.

"Bir başka deyişle, bu teklif Ekim ayında yasalaşırsa, erkek için 1993 yılı Ekim ayından önce ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, kadın için 1998 yılı Ekim ayından önce ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, gerekli olan 5000 ile 5975 gün aralığındaki hizmet prim günlerini tamamlamışlarsa, bu yasadan yararlanarak üç ay içinde yazılı başvuruda bulunmaları halinde emekli olabilecekler.

"Ülkemizdeki emeklilik yaş şartı mecburiyeti 1999 yılından sonra gelmiştir. Dolayısıyla teklifte gördüğümüz üzere, sadece 1999 yılından önce SGK kapsamına alınanları dikkate almaktadır.

"1999 yılı öncesinde ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, o tarihlerde herhangi bir şekilde yaş şartıyla alakalı bir zorunlulukları bulunmadığından, 1999 yılından sonra gelen yaş şartı mecburiyetiyle ciddi mağduriyet yaşamışlardır. Bu teklifin kabulü halinde en azından bu mağduriyetin bir kısmı giderilmiş olacaktır."

Duman, sigortalıların dikkat etmeleri gereken konuları da şöyle anlattı:
- Kanunun yürürlüğe girmesiyle gereken 20 yıl ve 25 yıl gibi zorunlu hizmet süresini, SGK ilk giriş tarihinden önce askerlik vazifesini yapmış olanlar ve/veya yurtdışında çalışmış olanlar borçlanma yöntemiyle tamamlama hakkına sahip olacaklar.

- Prim günlerinde eksik olanlar ise doğum, askerlik ve yurtdışı gibi borçlanma yöntemleriyle eksiklerini tamamlama haklarına sahip olacaklardır. Diğer yandan yaş şartı kanunundan önceki emeklilik ile alakalı kanunları incelediğimizde, ilk SGK girişleri 18 yaşından küçük olanların, 18 yaşını doldurduğu tarih SGK ilk girişi olarak kabul edilmektedir.

EYT SORUNU NEDİR?

08 Eylül 1999’da emeklilik yasasında değişiklik yapıldı. Bu tarihten önce 18 yaşında işe başlayan bir kadın 20 yılda ve 38 yaşında, erkek ise 25 yılda ve 43 yaşında emekli olabiliyordu. 1999 yılında çıkarılan yasa ile emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 oldu. 1999'dan önce işe girmiş olanlar için de kademeli geçiş hükümleri kabul edildi. Buna göre;

Örneğin, 1970 doğumlu olan ve ilk defa 1990 yılında çalışmaya başlayan bir erkek yaş şartı olmasa 25 yıllık sigortalılık süresinin dolduğu 2015 yılında emekli olabilecekken, yaş şartı nedeniyle 52 yaşında, yani 2022 yılında emekli olabiliyor ve emeklilikte yaşa takılıyor.

4.500 GÜN İLE ERKEKLERDE EMEKLİLİK

60 yaşını doldurmuş olması , 25 yıldan beri sigortalı bulunması ve en az 4500 gün prim ödemek şartı ile kısmı emekli olabileceklerdir.

01.05.2008 GÜNÜNDEN SONRA İŞE GİREN ERKEKLERİN EMEKLİLİK ŞARTLARI

Normal Emeklilik Şartları:
7200 günü 31.12.2005 tarihine kadar tamamlayan erkekler 60 yaşında emekli olur ama diğerleri için tablo aşağıdadır.

- 01.01.2036 ila 31.12.2037 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 61 yaş

- 01.01.2038 ila 31.12.2039 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 62 yaş

- 01.01.2040 ila 31.12.2041 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 63 yaş

- 01.01.2042 ila 31.12.2043 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 64 yaş

- 01.01.2044 ila 31.12.2045 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 65 yaş

- 01.01.2046 ila 31.12.2047 tarihleri arasında 7200 günü tamamlayan için 65

Erkeklerin SSK'dan 5400 gün ile emeklilik şartları:
İlk defa 01.05.2008 tarihi ve sonrası işe girmiş yani sigortalı olmuş veya olacak erkeklerden 4a bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için kısmı emeklilik şartı 5400 gün olarak uygulanır. Emeklilik yaşlarının tesbiti 5400 günü tamamladıkları/tamamlayacakları zamana göre belli olur. Buna göre; 5400 günü 31.12.2005 tarihine kadar tamamlayan erkekler 63 yaşında emekli olur.

Diğerleri İse:

- 01.01.2036 ila 31.12.2037 tarihleri arasında 5400 günü tamamlayan erkekler 64

- 01.01.2038 gününden sonra 5400 günü tamamlayan erkekler için 65 olarak uygulanır. Ancak yaş hadlerinin uygulanması 5400 prim gün sayısı şartını doldurduğu tarihte geçerli olan yaş hadleri esas alınır.

KADINLARDA EMEKLİLİK ŞARTLARI

Belirli süre sigortalı olup bu süre içinde primlerini eksiksiz ödeyen ve yaş şartını da yerine getiren kadın çalışanlar, erkeklere göre daha az prim ödeme gün sayısı ile daha erken yaşta emekliliğe hak kazanıyorlar. Kadın çalışanlar yaş haddinde de emekli olup kısmi aylık alabiliyorlar.

SSK kapsamında bayanların emekli yaşı işe ilk giriş tarihine göre değişir. İlk defa 01.05.2008 tarihinden sonra sigortalı olmanız halinde 58 yaş ve 7200 gün şartı ile emeklilik hakkı kazanabiliyorsunuz. Ancak 58 yaşında emeklilik hakkı elde edebilmeniz için 7200 iş gününü 31.12.2035 tarihine kadar tamamlamanız gerekiyor.

3600 gün ve 15 yıllık sigortalılık süresini;

– 23.05.2002 tarihinden önce tamamladıysanız 50 yaşında,

– 24.05.2002-23.05.2005 tarihleri arasında tamamladıysanız 52 yaşında,

– 24.05.2005-23.05.2008 tarihleri arasında tamamladıysanız 54 yaşında,

– 24.05.2008-23.05.2011 tarihleri arasında tamamladıysanız 56 yaşında,

– 24.05.2011 tarihinde sonra tamamladıysanız 58 yaşında 3600 gün ile emeklilik hakkı elde edebilirsiniz.

SSK ya da diğer kapsamlarda ilk işe giriş tarihiniz 08.09.1999 tarihi ile 30.04.2008 tarihleri arası ise; 4500 gün 25 yıllık sigortalılık süresi ve 58 yaşı tamamlamanız halinde SSK yaş haddinden emekli olabilirsiniz.

SSK ya da diğer kapsamlarda ilk işe giriş tarihiniz 01.05.2008 tarihi ve sonrası ise 5400 gün 61 yaşı tamamlamanız halinde emekli olursunuz. Ancak yine bu tarihten sonra girişi olanlar emeklilikte kademeli geçişe tabidir. 5400 günden 61 yaşında emekli olabilmeniz için 5400 günü en geç 31.12.2035 tarihine kadar tamamlamış olmanız gerekiyor.

Ayrıca; 5400 günlük prim gününü; 31.12.2037 tarihine kadar tamamlamanız halinde 62 yaşında, 31.12.2039 tarihine kadar tamamlamanız halinde 63 yaşında, 31.12.2041 tarihine kadar tamamlamanız halinde 64 yaşında, 01.01.2042 tarihinden sonra tamamlamanız halinde ise 65 yaşında emekli olursunuz.

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Mali Sekreteri Ömer Kurnaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişikliklerle aylığa hak kazanma koşullarının zorlaştırıldığını söyledi.

Özellikle 1 Ocak 2000'de yürürlüğe giren 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanun ile 1 Ekim 2008'de uygulamaya giren 5510 ayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile yaş kademesinin yükseltildiği ve aylıkların bağlanmasının geciktirildiğini belirten Kurnaz, şunları kaydetti:

"Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısını yerine getiren yüz binlerce kişi, yaş koşulunu yerine getiremediği için emekli olamıyor. Belli yaşa gelen bu kişiler işverenlerin kendilerini verimsiz görmesi nedeniyle işinden olup, gelirsiz kalabiliyor. Devletimiz yaş dışındaki koşullarını yerine getiren sigortalıların gelirsiz ve sağlık haklarından yoksun kalmaması için bir formül geliştirmeli."

Muhalefet partilerine mensup milletvekillerinin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili hazırladığı kanun teklifleri ile destek açıklamalarının kendilerini memnun ettiğini dile getiren Kurnaz, "Toplumsal bir mağduriyete dönüşen bu sorun, daha fazla vakit geçirilmeden siyaset üstü bir bakış açısıyla çözüme kavuşturulmalı." dedi.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Emekli olmak için kişinin ilk iş gününden itibaren başladığı kurumda aylık düzenli olarak primleri ödenmeli ya da kendisi bu primi ödemelidir. Bunun sonuncunda belli bir hizmet yılı kota olarak koyulmakta ve kotayı aştığınız zaman işe başladığınız gün baz alınarak ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz.

Emeklilikte Yaşa Takılan vatandaşlar, EYT 2018 ve erken emeklilik yasası ile ilgili Meclis'ten gelecek haberi bekliyor. Peki erken emeklilik çıkacak mı? 2018 EYT hakkında merak edilen tüm detayları haberimizde sizler hazırladık. İşte son dakika EYT son durum bilgileri ve erken emeklilik yasası ve emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarla ilgili en son haberler. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...