Tgrt Haber

EYT'lilerin maaşları eylüle mi sarkacak? Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş değerlendirdi: Başvurular kapasitenin üstünde

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
31 Mart 2023 14:40 - Güncelleme : 31 Mart 2023 15:26
EYT,emeklilik,SGK

Emeklilik dilekçesini mart ve nisan aylarında veren EYT’lilerin maaşlarının eylülde bağlanacağı yönündeki açıklamalar binlerce vatandaşı üzdü. Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, başvuru talebinin kurum kapasitesinin çok üstünde olduğuna dikkat çekerek “Şu an maaşlar bağlanıyor. Zaman alacak ancak Eylül’e kalacağını sanmam” dedi.  

Milyonlarca insanın yıllardır beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası yasalaştı. Ancak son olarak AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, emeklilik dilekçesini mart ve nisan aylarında veren EYT’lilerin maaşlarının eylülde bağlanabileceğini söyledi. TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, en şanslı kesimin memurlar olduğunu söyleyerek “Emeklilik başvuruları kapasitenin çok üstünde. Maaşların bağlanması zamana yayılacak. Eylül’e kalacağını sanmıyorum” dedi.  

EN ŞANSLI OLANLAR MEMURLAR 

“EYT’liler Nisan’da ilk maaşı alacak diye” pek çok açıklama yapıldığını belirten Karakaş,  “Pek çok EYT’li Ramazan bayramından önce emekli maaşımı alayım diye borçlanma yaptırdı, kredi çekti. Bu açıklama bütün EYT’lileri paniğe sevk etti. 2022 yılında 370 bin 59 kişi EYT’yi beklerken emekli oldu. Mart ayında EYT’li memur olarak başvuru yapan kişi sayısı 5000’in altında. Memur EYT’lilere müjdeyi verebiliriz, tahminen nisan ayında talep eden memurların emekli maaşları bağlanabilir. Sıkıntı en fazla SSK’lılarda, çünkü yoğun talep var emeklilik için. 10-15 bin kişi birden başvurmuş, bunun bağlanması zaman alacaktır. SGK’nın mevcut kapasitesi ile bunlar zor” dedi. 

YANLIŞ ANLAŞILMA VAR! 

Karakaş, 90 gün beklemek şartı ile mevzuatımızda avans sistemi olduğuna dikkat çekerek şu önerilerde bulundu: “90 gün beklenmeden bayramdan önce hem emekli ikramiyesi hem de ilk maaşları ikramiye gibi verilebilir. Nisan’da SGK müdürlükleri eskisine oranla 15 kat daha fazla emekli bağlıyorlar. Çok gecikme olacağını sanmıyorum. nisanda, mayısta zaten bağlanacak ancak hepsine eylülde bağlanacak gibi algılandı.”  

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...