Tgrt Haber
16 Temmuz 2022 12:38 - Güncelleme : 16 Temmuz 2022 12:44

Bakanlıkta EYT komisyonu kuruldu: Çözüm için 5 ayrı model masada

Hükümet 3600 ek göstergenin ardından, Emeklilikle Yaşa Takılanlar (EYT) için çalışma başlattı. Takvim netleşmeye başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında komisyonlar kuruldu. Finlandiya ve Almanya modeli inceleniyor. Hedef Türkiye modelini oluşturmak. Üzerinde çalışılan modellerin detayları haberimizde…

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
Bakanlıkta EYT komisyonu kuruldu: Çözüm için 5 ayrı model masada
EYT,emeklilik

3600 ek göstergenin ardından kamuoyunda EYT’li olarak bilinen emeklilikte yaşa takılanların sorunları için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı çalışma başlattı.  EYT için geri sayım başladı. Bakanlıkta komisyonlar kuruldu. EYT sorununun çözümü için Finlandiya ve Danimarka modeli incelenirken bu modelleri ışığında Türkiye modelini oluşturmanın hedeflendiği belirtildi. Milyonları ilgilendiren düzenleme için masada prim, yıl ve yıpranmaya dayalı 5 ayrı model var.

Kısmi emeklilik: EYT için üzerinde çalışılan formüllerden ilki kısmi emeklilik. Prim ve gün sayısının kriter alındığı bu formülde 3600 günü dolduran kadın 50, erkek 55 yaşında emekli olabilecek. Süre tamamlanmasında da kadınlarda 7 bin 200, erkeklerde 9 bin sigortalılık gününü bitirenlerin yaşa bakılmadan emekli olabilecek.

Sigortaya göre emeklilik: İkinci formülde ise sigortaya bakılacak. Bu formülde yaşa bakılmadan sadece sigortaya bakılarak emeklilik mümkün olacak.

Kademeli emeklilik: Kademeli emeklilik de üzerinde çalışılan bir başka model. Almanya modeli olarak da lanse edilen bu sistemde emeklilik için yaşı karşılayana kadar her yıl yüzde 2 kesintili emeklilik maaşı bağlanacak.

Prim tamamlama: Dördüncü formül ise prim tamamlama. Bu yöntemde eksim günler tamamlanacak. Buna göre, Eylül 1999'dan önce işe girenler için ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5 bin ile 5 bin 975 prim günü isteniyor. Bunu tamamlayanların yaşı dikkate alınmadan böylece emeklilik imkânı doğuyor. Eksik prim günleri borçlanarak tamamlanabilir.

Kesintili emeklilik: Son model ise Finlandiya modeli. Bu modelde de Almanya benzeri emekliliğe kadar maaş kesintisi oluyor. Emeklilik yaşına gelindiğinde ise şartlar normale dönüyor. Kesintili emekli maaşı modeli en çok üzerinde durulan model.

Çalışmalar aralık ayına kadar tamamlanacak ve kamuoyuna açıklanacak. 2023 başında ise ETY düzenlemesi hayata geçecek.

Öte yandan, kamu ve belediyelerdeki sözleşmeli çalışanlara kadro getirilmesi de gündemde yer alıyor. Meclis açıldığında düzenlemenin yasalaştırılması planlanıyor.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...