Tgrt Haber
16 Mart 2022 19:00 - Güncelleme : 16 Mart 2022 19:21

Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak? Faiz artışı sonrası altın düşer mi yükselir mi?

Rusya Ukrayna Savaşı nedeniyle altın, dolar ve petrol fiyatlarında sert yükselişler yaşandı. Piyasaları altüst eden jeopolitik gerginlik sürerken gözler küresel altın fiyatları üzerinde doğrudan etkili olan Fed faiz kararına çevrildi. Peki Fed faiz kararı saat kaçta? Açıklandı mı? Manipülasyon piyasasından zarar etmek istemeyen yatırımcılar ''Fed sonrası gram altın düşecek mi?'' sorularının odaklanırken, kritik kararla ilgili tüm detaylar haberimizde...

Savaş istikrarsızlığının sürdüğü piyasalarda Fed faiz kararı bekleyişi sürüyor.
Savaş istikrarsızlığının sürdüğü piyasalarda Fed faiz kararı bekleyişi sürüyor.

Küresel altın fiyatları Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle sert yükselişe geçerken gözler Fed faiz toplantısına çevrildi. Fed mart ayı toplantısında Kasım 2018'den bu yana ilk kez faiz artışına gitmesi beklenirken 25 baz puan arttırım bekleniyor. Peki Fed faiz kararı açıklandı mı? Fed faizi artırırsa altın fiyatları düşer mi, yükselir mi? Altın tahminleriyel bilinen Ekonomist İslam Memiş, altın fiyatlarının düşeceğine işaret ederek "Yüksekten alana geçmiş olsun" yorumunda bulundu. Son dakika Fed faiz kararı ve diğer detayları derledik.  

FED FAİZ KARARI SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Küresel piyasalarda 'merkez bankaları' haftası başladı. 15-16 Mart tarihinde gerçekleşecek Fed faiz kararı ardından TCMB ve İngiltere Merkez Bankası Perşembe, Japonya ve Rusya Merkez Bankası Cuma günü kararlarını açıklayacak. Ukrayna’da yaşanan savaş piyasalarda da etkisini sürdürürken Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş Fed başta olmak üzere dünyadaki tüm Merkez Bankalarının yüksek enflasyona neden olarak savaşı göstereceklerine işaret etti.

CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN!

Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak? Faiz artışı sonrası altın düşer mi yükselir mi?

Memiş ''Ekonomiyi yönetenler enflasyonu, açlık ve kıtlığı, küresel ekonomilerdeki bütün bozulmaları Putin’e yıkacaklar. Putin günah keçisi ilan edilecek'' ifadelerine yer verdi. Jeopolitik gerginlik, Rus ekonomisine yönelik yaptırımlar, müzakerelerin sonuç vermemesi ve dünyayı etkisi altına alan yüksek enflasyon küresel piyasalarda tansiyonun yükselmesine neden olurken yatırımcılar riskli varlıklardan kaçarak güvenli limanlara sığındı. Bu durum ise altın fiyatlarını zirveye taşıdı. Ons altın 2000 dolar seviyesinin üstünü test ederken gram altın 925 - 960 TL geniş makas aralığında fiyatlanıyor. Altın yatırımcısı başta olamak üzere vatandaşlar Fed faiz kararı için bekleyişi devam ediyor. Peki Fed faiz kararı saat kaçta açıklanacak?

Fed faiz toplantısı 15-16 Mart tarihlerinde gerçekleşecek. Toplantının ardından Amerikan Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell Türkiye saatine göre 21.00 - 22.00 saatlerinde kararı açıklayacak.

FED FAİZ KARARI SONRASI ALTIN DÜŞER Mİ?

ABD’de son 40 yılın zirvesine oturan enflasyon ons altın fiyatı üzerinde etkili olurken Jeopolitik risklerin zaman zaman azalması, Fed'in faiz artıracağına yönelik beklentiler ve ABD tahvil faizlerinin yükselmesi ters korelasyon etkisiyle altın fiyatlarını baskılaması bekleniyor. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde sıcak çatışma devam ederken küresel piyasalarda hareketlilik devam ediyor. Döviz ve emtia fiyatları zirveyi görürken tüm dünyanın gözü Fed faiz toplantısına odaklandı. ABD Merkez Bankası Başkanı Powell Fed faizinin bu sene içerisinde üç kez yükseltileceğini ifade etmişti. Peki Fed faiz arttırırsa altın düşer mi?

Ekonomi analisti Margaret Yang Rusya ve Ukrayna’nın müzakere konusunda istekli olduğuna dikkat çekerken ''Ukrayna krizinin en kötüsünün muhtemelen geride kaldığını düşünüyorum. Altın fiyatının en yüksek seviyesinin üzerine çıkması veya yakın zamanda rekor bir seviyeye ulaşması pek olası değil'' ifadelerini kullandı.

İSLAM MEMİŞ'TEN ALTIN YORUMU

Ekonomist İslam Memiş ise, Fed'in faiz arttırması durumunda altın fiyatlarının düşeceğine işaret ederek "Yüksekten alana geçmiş olsun. Gram altın 900 TL'nin altına inmez. Ama yüksekten alan, al-sat yapanlar kaybedecek" yorumunda bulundu. Memiş ''Dün altın ve gümüş başta olmak üzere emtia fiyatlarında hem ons bazında hem gram fiyatında sert düşüşler yaşandı. Özellikle gram altında 900 lira seviyesinin üzerinden alım yapılmaması konusunda sık sık uyarılarda bulundum. Günlerdir savaş manipülasyonu piyasası oluştuğu için bu süreçte soğukkanlı olanlar, uyarıları dikkate alanlar, TL ile alım yapmayanlar kazandı. Ne mutlu onlara. Yüksekten alanlara ise geçmiş olsun'' dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...