Tgrt Haber
21 Eylül 2022 22:15 - Güncelleme : 21 Eylül 2022 22:50

Fed faiz kararını açıkladı! İslam Memiş'ten altın ve dolar için çarpıcı tahmin: Topluyorlar, yeniden satışlar olabilir

Fed'in 75 baz puanlık faiz kararı dünya ekonomilerini yeniden salladı. Altın Rusya’nın kısmi seferberlik kararı sonrası yeniden yükselmişti. Belirsizliğin hakim olduğu piyasaları yorumlayan İslam Memiş, “Dikkatli olun” uyarısı yaparken altın fiyatının uzun vadeli seyrine ilişkin çarpıcı yorumlarda bulundu. Altın fiyatı düşecek mi yükselecek mi sorusunu cevaplayan Memiş, faiz arttıran ülkelerin merkez bankaları aracılığı yürüttüğü operasyona dikkat çekti.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Memiş, TCMB'nin faizi 100 baz puan düşürmesi durumunda doların 18.50 lirayı bulacağını söyledi.
İslam Memiş,Dolar,Altın,Euro,Fed,Faiz
Memiş, TCMB'nin faizi 100 baz puan düşürmesi durumunda doların 18.50 lirayı bulacağını söyledi.

Küresel piyasalar gözünü kulağını tüm ülke ekonomilerini etkileyen Amerikan Merkez Bankasının (Fed) açıkladığı karara çevirdi. Geçtiğimiz ay faizi 75 baz puan arttırarak piyasalarda fırtına estiren Fed’in 1990 yılından itibaren ilk kez faizi 100 baz puanlık artıracağı tahmin ediliyordu. Bu yüzden piyasalarda haftalardır Fed’e göre kendini konumlandırma telaşı hakimdi.  Özellikle bu hafta 971 liraya kadar düşen gram altın, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı kısmi seferberlik ilan etmesiyle birlikte bir miktar toparlanma hamlesi yaptı ve bugün 986 liraya kadar çıktı. Öte yandan dolar haftalardır değer kazanmaya devam ederken Euro ve kripto paralar yeniden dolar karşısında erimeye başladı. Belirsizliğin hakim olduğu bu günlerde vatandaş en çok gram altın ve doların geleceğini merak ediyordu.

Fed küresel piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıkladı. Fed, faizi 75 baz puan artırdı. Bu artışla birlikte politika faizi yüzde 3-3,25 aralığına yükseldi. Üst üste beşinci kez faiz artışına giden Fed'in kararının ardından ekonomistler kasımda 50 baz puanlık bir artış daha bekliyor.

TGRT Haber’de “Merkez Bankaları altın topluyor” diyen finans analisti İslam Memiş, piyasalardaki son durumu değerlendirerek altın ve dolar yatırımcısına kritik uyarılarda bulundu. 

ALTIN FİYATLARINA FED DAMGA VURACAK 

Daha önce “Piyasalar Eylül ayında start verecek ancak kritik ay Ekim” diyen İslam Memiş, bu akşam Fed’in açıkladığı faiz kararı öncesi altın üzerindeki etkisini şöyle açıklamıştı: “Altının yönünü Fed belirleyecek. Tam sınırda bekliyoruz.Ons altında bu hafta için bant aralığı 1.650-1.700 dolar seviyesi. Fed’in faiz kararı artış yönünde. Faizin miktarı ons fiyatındaki yön kırılımını belirleyecek. Altın ons fiyatı ya 1.705 dolar ya da 1.615 dolar seviyesini görecek. Gram altında bu hafta 970-1.020 lira arasını takip ediyoruz. Altın geniş bant aralığında hareket ediyor. Sonuçları görmek için biraz daha beklemek gerekiyor. Faiz kararları dolar üzerinde etkilere sahip olacak” ifadelerini kullanmıştı.

MERKEZ BANKALARI ALTIN TOPLUYOR 

“Altın fiyatlarını serbest bırakılması Merkez Bankalarını rahatsız eder” diyen Memiş, Merkez Bankalarının enflasyonla mücadele ediyoruz demek için altın fiyatlarını baskılamak zorunda olduklarını söyleyerek “Ancak altını Merkez Bankaları topluyor, TCMB bile altın stoklarını artırmaya çalışıyor. Dolar karşısında ons altın fiyatları baskılanıyor. Çünkü dolar sahipleri altını ucuz topluyor. Dolar endeksi 109 seviyesinde, 110’u aşabilir. Jeopolitik risklerde de kımıldamalar var. Emtia fiyatlarındaki düşüşler bir fırsat, düşüşlerin kalıcı olacağını sanmıyorum” diye konuştu.

MEMİŞ’TEN DUDAK UCUKLATAN DOLAR TAHMİNİ 

Fed’in faiz artırımı doların değerinin artmasına neden olurken dolar karşısındaki tüm altın, gümüş ve diğer ülkelerin para birimlerinde değer kayıplarına neden oluyor. Uzun bir süredir yükselişini devam ettiren dolar/TL kuru 18.32 llirayı aşmış durumda. Dolar FED kararı sonrası artış göstererek 18.34 liraları zorladı. Doların yükselişine devam edeceğinin altını çizen Memiş, “Dolar yılın son çeyreğini bitirmeden 20-21 lira aralığını test edecek. Çünkü dolar endeksi yükselmeye devam ediyor. Doların uluslararası piyasalardaki değeri düşmedikçe içerde yeni hamlelere ihtiyaç var” dedi. 

Öte yandan yarın Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) da faiz kararını açıklayacak. Memiş, TCMB’nin faiz kararını Fed’in faiz kararından sonra olacağı için daha rahat hareket edeceğini söyleyerek “Merkez 100 baz puanlık bir faiz indirimine giderse 18.30 lirayı aşan dolar seviyesi 18.50 lira seviyesine çıkabilir.Borsada yeniden satışlar gelebilir.
 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...