Tgrt Haber
16 Mart 2022 12:49 - Güncelleme : 16 Mart 2022 22:10

Fotoğraf netleşiyor! İslam Memiş: Fed kararı sonrası altın 900, dolar 14.7 TL'nin üzerini görmez

Rusya-Ukrayna görüşmelerinden olumlu açıklamalar gelirken diğer yandan Fed’in faiz kararı altın, dolar ve petrol fiyatlarına yön veriyor. "Altın fiyatları düşecek mi?" "Dolar kaç TL olacak?" soruları ise yatırımcının gündeminde. Finans analisti İslam Memiş, yatırımcıları al-sat durmalarından uzak kalmaları konusunda uyardı, Fed kararı sonrası tahminlerini açıkladı. 4 yıl sonra faiz arttırma kararı alan FED politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. FED'in faiz kararının ardından Dolar/TL kuru 14,65 seviyesinde işlem görürken gram altın ise 901 lira seviyesinde.

Memiş, gram altının 900 TL, doların ise 14.70 TL üzerinde tutunamayacağının altını çizdi.

Para ve altın piyasalarında bugün gözler, Fed faiz kararına ve Rusya-Ukrayna görüşmelerine kilitlendi. Rusya-Ukrayna arasındaki müzakereler altın ve dolarda hissedilir düşüşlere neden oldu. Ancak piyasalarda Fed’in faiz arttırma beklentisi doları tetikliyor. Euro yükselişini devam ettirirken kripto paralar ise güne artışla başladı. Piyasalar, "Fed'in faiz kararından sonra dolar, altın ve petrol fiyatları ne olacak?" sorusuna cevap arıyor.  

Ekonomist İslam Memiş, kritik gelişmelerin yaşanacağı bu hafta için yatırımcılara önemli tavsiyelerde bulundu.

DOLAR, ALTIN, EURO VE KRİPTO PARA NE OLUR?

Son iki haftada piyasalarda agresif yükselişler görüldüğünü belirten Memiş, son günlerde yaşanan düşüşlerin nedenlerini şöyle açıkladı:

“Birinci nedeni Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelerden pozitif haberler gelmesi. Diğeri ise Fed’in faiz artırım sürecine girmesidir. Piyasalarda belirsizlik vardı ancak fotoğraf netleşmeye başladı. Bugün Amerikan Merkez Bankası (Fed), yarın ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası toplantısı var.”

Memiş, gram altının 900 TL üstünde ve doların ise 14.70 TL üzerinde tutunamayacağının altını çizerek en fazla değer kaybeden enstrümanları ise şöyle sıraladı:

“Euro/dolar paritesi, Sterlin/dolar paritesi ve kripto paralar. Ancak buralarda ciddi değer kayıpları oluştuğu için bu enstrümanlarda artık değer artışları kısa vadede görebiliriz.”

FED'İN FAİZ KARARI SONRA ALTIN VE DOLARDA SON DURUM

Amerika Merkez Bankası'nın 2018'den bu yana ilk kez politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Piyasaların beklentisi şeklinde gerçekleşen faiz arttırımı kararı sonrası dolar ve altının tepkisi merak ediliyor. Dolar faiz kararı sonrası 14,66 seviyesinde işlem görürken gram altın ise 900 TL seviyesinde.

BUGÜN VE YARINA DİKKAT: AL-SAT YAPMAYIN

Memiş, Türkiye’nin son zamanlarda yürüttüğü dış politikanın artılarının mutlaka piyasalara yansıyacağını söyledi.

“Dolar 17 TL, 18 TL olacak söylemelerine katılmıyorum” diyen Memiş, aksine emtia fiyatlarında ve döviz kurlarında düşüşler yaşanacağını kaydetti. Memiş, Fed’in 25 baz puanlık faiz artırımına gitmesi durumunda yarın sabah olası piyasaları şöyle özetledi:

“Fed üç yıl önceki politikalara geri dönecek. Yani söylemlerle piyasaları baskılamaya devam eden bir Fed karşımızda. Fed’den bu akşam şahin tonda, enflasyon yükseliyor ama biz buradayız, tarzında açıklamalar gelecek. Tüm bunların sonucunda yine de enflasyonla mücadele çok kolay olmayacak. Dolar tarafında yatırımcıların çok beklentiye girmemelerini tavsiye ederim. Bugün ve yarın bir kumar tezgahı var. Al sat yapmak riskli. Yatırımcılar bugün ve yarın yüksek beklentilerle işlem yapmasınlar.”

SIRADA UN VE EKMEK MANİPÜLASYONU VAR

Türkiye’nin kabuk değiştirme sürecinde geçtiğini belirten Memiş, önümüzdeki aylarda ciddi ticari anlaşmaların meydana geleceğini söyleyerek “Piyasalar dış diplomasideki başarının ekonomiye yansımalarını bekliyor. Bu, oluşacak” ifadelerini kullandı. Sosyal medyada algı operasyonlarının bitmeyeceğinin altını çizen Memiş, yağ operasyonundan sonra un ve ekmek manipülasyonları konusunda vatandaşları uyardı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...