Tgrt Haber
18 Ağustos 2022 00:15 - Güncelleme : 18 Ağustos 2022 00:40

Fed kafaya koydu! Enflasyon düşene kadar faiz artırımlarına devam

ABD Merkez Bankası (Fed) piyasaların merakla beklediği Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanaklarını paylaştı. Tutanaklarda, faiz artırımının enflasyon düşene kadar devam edeceği aktarılırken artışlarının hızını bir noktada yavaşlatmanın uygun olacağı belirtildi.

Fed kafaya koydu! Enflasyon düşene kadar faiz artırımlarına devam
ABD,Enflasyon,Fed,Faiz,Dolar

ABD'de haziran ayında 41 yılın zirvesini gören enflasyon Fed üzerindeki baskıyı artırmıştı. Fed'in 75 baz puanı gören faiz artışları sonrası doların uluslararası piyasalarda değeri adeta tavan yaptı. Piyasalar bir sonraki faiz kararını merakla beklerken Fed tarafından Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısının tutanakları yayımlandı. 

ENFLASYON DÜŞENE KADAR FAİZ ATTIRIMINA DEVAM

Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 26-27 Temmuz'da düzenlenen toplantısına ilişkin tutanaklarda, enflasyonun önemli bir ölçüde düşenen kadar faiz artırımlarına devam edileceğinin altı çizildi.

Tutanaklarda, iş gücü piyasasının gücünün, ekonomik faaliyete ilişkin mevcut gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerinin gösterdiğinden daha güçlü olabileceği ve bunun GSYH verisinde yukarı yönlü bir revizyon olasılığını artırdığı belirtildi.

"KISITLAYICI BİR POLİTİKA GEREKLİ"

Faiz oranında süren artışların uygun olacağının öngörülmeye devam edildiği aktarılan tutanaklarda, "Enflasyonun Komite'nin hedefinin oldukça üzerinde kalmasıyla, yetkililer, Komite'nin maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerini yerine getirmek için kısıtlayıcı bir politika duruşuna geçmenin gerekli olduğu kanaatine vardılar" ifadesi yer aldı.

"FAİZ ARTIŞLARININ HIZI BİR NOKTADA YAVAŞLATILACAK"

Tutanaklarda, faiz artışlarının hızı ve gelecekteki politika sıkılaştırmasının boyutunun, ekonomik görünüme yönelik gelen verilerin etkilerine ve görünüme yönelik risklere bağlı olacağı kaydedildi.

Fed'in tutanaklarında, "Yetkililer, para politikası duruşu daha da sıkılaştıkça, kümülatif politika ayarlamalarının ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerindeki etkilerini değerlendirirken, faiz artışlarının hızını bir noktada yavaşlatmanın uygun olacağını kararlaştırdılar." değerlendirmesinde bulunuldu.

 

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...