Tgrt Haber
21 Ağustos 2021 14:05

Fiyat artışında İstanbul'u bile solladı: İzmir zirvenin sahibi

150 kenti kapsayan araştırmanın sonucuna göre konut fiyat artışında, İzmir birinci, Ankara ikinci, İstanbul dördüncü sırada yer aldı. Türkiye'deki konut fiyat artışlarının arkasında yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybının olduğu kaydedildi.

Fiyat artışında İstanbul'u bile solladı: İzmir zirvenin sahibi
İzmir,İstanbul,konut

İngiltere merkezli küresel gayrimenkul danışmanlık şirketi Knight Frank, global konut fiyatları endeksi 2021 ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. 150 kentin bulunduğu listeye Türkiye’den de 3 şehir dahil oldu.

Buna göre 12 aylık fiyat değişime bakıldığında globalde konutların en fazla değer kazandığı şehir yüzde 33,9 ile İzmir oldu. Onu yine Türkiye’den bir şehir takip etti. Listenin 2 numarası yüzde 30,3 ile Ankara olurken, Yeni Zelanda'nın Wellington kenti yüzde 30,1 ile üçüncü sırada yer buldu. Dördüncü sırada ise yüzde 28,8 ile megakent İstanbul yer aldı.

Türkiye'deki konut fiyat artışlarının arkasında yüksek enflasyon ve Türk Lirası'ndaki değer kaybının olduğu kaydedildi.

Kentsel konut fiyatları 2007'den bu yana en yüksek artışını kaydederken listedeki 150 şehrin 43'ünde yüzde 10'un üzerinde yıllık artış görüldü. Fiyatların en çok düştüğü yer yüzde 4 ile Dubai oldu.

FİYATLARA YASAL FRENLEME

Pandeminin oluşturduğu sağlık krizine karşı ekonomilerin parasal ve mali teşviklerle desteklenmesi dünya çapında gayrimenkul patlamasına yol açtı. Balon endişeleri artarken bazı ülkeler gayrimenkul piyasalarını soğutmaya yönelik adımlar atıyor. 

Rapora göre, hükümetler konut fiyatlarını baskılamak için daha müdahaleci bir duruş sergiliyor. Yeni Zelanda, Kanada, Çin, Güney Kore ve İrlanda, fiyat artışını frenlemek için 2021'in ilk yarısında bazı yasal düzenlemelere imza attı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...