Tgrt Haber

Gözler 22 Haziran'da! Uzman isimden kritik dolar ve faiz tahmini

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
16 Haziran 2023 11:44 - Güncelleme : 16 Haziran 2023 12:56
Merkez Bankası,Mehmet Şimşek,faiz,dolar,altın

Ekonomi yönetiminin değişmesinin ardından gözler haftaya yapılacak Merkez Bankası faiz toplantısına çevrildi. Peki faiz artırımı yapılacak mı? Dolar, altın ve borsa nasıl etkilenecek? TGRT Haber’de ekonomist Filiz Eryılmaz, faiz artırım beklentisinin 15 ila 20 arasında olduğunu söyledi. 

Seçimlerin ardından ekonominin başına Mehmet Şimşek ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan’ın getirilmesinin ardından gözler 22 Haziran’da yapılacak Merkez Bankası Para Politikası Kurulunun (PPK) faiz toplantısına çevrildi. Mayıs ayında faiz kararı yüzde 8,5 düzeyinde sabit tutulurken piyasalar haziran toplantısını yakından takip ediyor. Peki ne kadar faiz artırımı yapılacak? Faiz artırımı dolar, altın ve borsayı nasıl etkileyecek?  TGRT Haber’de ekonomist Filiz Eryılmaz, Merkez Bankasının kendisine manevra alanı bırakmak isteyeceğini belirterek “15 ila 20 arasında faiz artırışı beklentim var” dedi. 

FAİZ ARTIŞI NE KADAR OLACAK?

Faiz artışının geleceğini kaydeden ekonomist Eryılmaz, faiz artışı konusunda bir bilinmezlik olduğuna dikkat çekerek “Piyasa şunu bilmek istiyor. Ne kadar güçlü bir faiz artırımı olacak ya da kademeli mi olacak? Olması gereken hızlı bir şekilde, yüzde 25-30 bandında bir faiz artışı. Bu rakam yeni ekonomi modeline hizmet edecektir. Bu noktada belirsizlik var. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faiz artışına karşı olduğunu biliyoruz. Daha kademeli ve güvercin bir faiz artırımı olabilir. Bu da yüzde 20 ila 25 bandı arasındadır. Beklentim yüzde 15 ila 20 arasında. Manevra alanı bırakmak istiyor Merkez Bankası” dedi.  

DOLAR 26’DA DURUR

Piyasadaki hakim beklentiyle ilgili ekonomist Eryılmaz şunları söyledi: “Kurdaki hakim beklentiye bakıldığında, 26 liranın üzerine çıkıldığında dengelenecek ve artmayacak bir kur bizi bekliyor. İşler yolunda giderse kur düşebilir de. Dolar kurundan 26’dan sonra ciddi bir artış beklenmeyeceği için bu aşamadan sonra KKM’den de çok bir şey beklememek lazım. Borsa önemli fırsatlar içerebilir. Borsa’da dikkatli olmak ve sektör ile hisse bazlı düşünmek lazım. Bazı hisseler borsanın üstünde kazandırırken bazıları ise altında kazandıracak. Sepetteki ağırlıklar değişebilir. Borsada aracı kurumlardan destek alsınlar, düşüşlerden faydalansınlar. Şimdi tam zamanı, nakit parası olan değerlendirebilir ” ifadelerini kullandı. 

GRAM ALTINDA MİNİMUM HEDEF

Ons altın tarafında yılın ikinci yarısından sonra artış beklediğini belirten Eryılmaz, “Doların 26 lira olmasından sonra gram altında bir artış olmayabilir. Ancak Fed fiyatlamaları törpülenip ons altın yukarı yöneldiğinde gram altın da etkilenecektir. Minimum hedef gram altın için 1.700 civarında. Yatırımcılar portföy sepeti yapsınlar. Ancak faiz politikasını gördükten sonra yatırımcıların pozisyon almalarında fayda var” diye konuştu.  

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...